IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов видя сценарий за оставка на правителството в сделката с ЧЕЗ

Премиерът внесе в парламента доклад от Чехия за продажбата на ЧЕЗ България, който беше веднага засекретен, защото съдържа банкова информация

18:49 | 27.02.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов има съмнения, че някой се опитва да бъдат повторени събитията от зимата на 2013 година и правителството да подаде оставка. "Сценарият е друг, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания", заяви премиерът в Народното събрание.

Той съобщи, че е получил доклад от своя колега Андрей Бабиш за сделката между CEZ Group и "Инерком България". Документът е внесен в деловодствто на парламента и засекретен, защото съдържа банкова информация.

В доклада от Чехия има информация за руско-грузински офшорки и руски и български банки, които участват в сделката, съобщи българският премиер. Според него притеснителното е, че банките са изпратили "писма за комфорт" за финансиране на сделката, но те не означават нищо в правния мир.

Премиерът посочи, че ще възложи на Българската народна банка (БНБ) да провери какви са тези писма, защото банките от своя страна отричат да участват в сделката.

Борисов беше категоричен още, че българското правителство няма нищо общо със случващото се в преговорите между CEZ Group и "Инерком България" и този път оставки няма да има и ще "разнищи" този казус докрай.

Той посочи, че с "цялата сила на държавата" няма да позволи да бъде петнен имиджа на България с тази сделка.  Премиерът съобщи, че ще бъдат подготвени промени в Закона за енергетиката, даващи правото на държавата да има блокираща квота при сделки от подобен мащаб.

В момента държавата няма механизъм да спре сделката за продажбата на ЧЕЗ България, но гарантира пълна проверка на казуса, включително и с европейски институции.

Борисов каза още, че при продажбата на енергийните дружества в Западна България на CEZ Group през 2004 година държавата е имала 33% от активите на ЧЕЗ България, но по силата на сключения договор този дял не е давал никакви права на държавата, включително и право за получаване на дивиденти. 

Борисов каза още, че разбира доводите на БСП, които призовават държавата да откупи активите на CEZ Group в България, но попита защо при това положение държавата да не изкупи активите и на другите две електроразпределителни дружества в страната.

В четвъртък ще бъдат изслушани институции, които проверяват сделката, и тогава ще бъде взето решение дали оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще бъде приета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 6
NickyDickinson
преди 6 години
Нелепо изказване, сякаш излязло от Gozа ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Нема физическа възможност - постоянно е в прегръдките на евроатлантическите си покровители. Не знам дали ти е направило впечатление, че той е изключително близък, подкрепян и обичан от европейските и американски лидери, с които постоянно се среща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Сам да се вкара в затвора? Чак толкоз *** не е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 0
fortiss
преди 6 години
Боко защо не разнищи КТБ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Ето, че тая индустрия се развива поне :)) Колко ли дават на кликане, аз нормално правя около 140-180 апм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Ахаааа... Може би ви е страх, че неква Гинка утре може и да реши, че не й изнася да електроразпределя, щот не й се връзва далаверата и да спре... Щот секи ден частници, свободни предприемачи и независими от държавата волни души, решават, че не печелят достатъчно и прекратяват неква дейност? И тогава - точец - йок! Или решават, че ги устройва двойна или тройна цена...? И тогава? Рев на тигър усурийски, щот сме свикнали .... и с кво всъщност сме свикнали? Държавата да бди! Начи искаме от държавата ток, вода, транспорт, чистота, улици, пътища, болници, училища... :lol:Maavidaebatupaneshtastnaproletarskaaaaaaa....! Капиталисти, гиби...!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Прайлно! Само червени *** с червени бутони в мозъка цвърчат като мишки в капан около този обикновен, ежедневен в нормалните капиталистически държави казус - некой нещо продал на некого... Къв е проблемът?Сделката си е чисто капиталистическа, по законите на свободния пазар, без нарушения на правната уредба, без участие на държавата - всеобщ и признат тук от сините симпатизанти враг на капитала и свободното развитие на бизнеса и личността... Нещо не е ясно, защо е този вой от пролетариата в една евроатлантическа, приела свободната инициатива за своя пътеводна звезда държава... ???! Или ни е мъка за държавата, която харизва имуществото си на предприемчиви частници? Ми нали държавата е най-лошият стопанин? Или некой, некому , некога е обещал, че евроатлантическите кинти сами се разпространяват справедливо, привлечени от положителните, евроатлантически душевни трепети на младите, красиви, образовани и привързани към евроатлантическата кауза евроатлантически.... бройлери... ? :lol: Щот Чехия не е ли старши нам член на ЕС и НАТО? Не се ли сравняваме постоянно с нея? Не е ли Чехия и чешкото правителство принципал на ЧЕЗ? Не е ли това достатъчна гаранция за честност и прозрачност? Какви балкански комплекси пак генерираме, търсейки отново дългата, невидима ръка на Путин, Сталин и Тодор Живков... ? :lol: Я по-добре прочетете Хашек.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 15
fortiss
преди 6 години
троловете са се включили да натискат червените бутони и тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Образованието ли ... че кво му е ... щом юношата мое да стане пожарникар , е те тва е върхът !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
mrynmryn
преди 6 години
Как ги вижда тия неща, а не вижда, колко е зле всичко, като се почне от образованието, през съдебната система, до спорта и културата. После се ръсят едни тъпотии - 30% от България гласува за нас, ми не са 30, 15 са, половината са се отказали да гласуват изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още