IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка

Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си

12:35 | 23.02.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Енергийният министър Теменужна Петкова обяви, че подава оставка.

Причината - съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

"Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви тя.

Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Фирмата купувач е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Петкова обаче опроверга публикациите, че е кума на Върбакова и съпруга й.

"Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", отсече тя и допълни: „И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката".

Така че сега съдбата й е в ръцете на премиера Бойко Борисов, който ще реши дали да я отстрани от кабинета си.

Иначе Петкова обясни, че продажбата на ЧЕЗ е процедура, която е проведена от чешката държава и българските власти нямат никакво отношение към този процес.

"Процедурата се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия. ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, защото си имат правила и закони", разясни тя.

Тепърва обаче предстои тежката процедура по одобрение от страна на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според Петкова ДАНС също е абсолютно в правото си, дори и тя настоява, да направи пълна проверка във връзка с компанията купувач и възможностите тя да изпълнява своята дейност съобразно изискванията за сигурност, защото става дума за стратегическа сигурност.

Теменужка Петкова е министър на енергетиката на България в кабинета "Борисов II" от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г. и отново - от 4 май 2017 г. - в правителството "Борисов III".

Тя завършва магистратура в специалността "Счетоводство и контрол" в УНСС.

Преминава обучения в областта на "Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на "Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.

От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление "Държавен финансов контрол".

След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел.

Заема длъжността заместник министър на финансите в кабинета "Близнашки" (2014 г.). Ресорът ѝ включва дирекциите "Данъчна политика" и "Вътрешен контрол" в Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция "Митници", Агенцията за държавна финансова инспекция и Държавната комисия по хазарта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 3
Lemon's
преди 6 години
"достойната постъпка е човек да си подаде оставката"След като окраде стотици милиони ....Муахахааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Кой осигури 320 мил.? на Върбакова и как приключиха делата на ЧЕЗ срещу българската държава?Капитал свързва ПАРИТЕ с които Върбакова ще осъществи сделката с фирмата Булфелд на ДАВИД МИХАЙЛОВИЧ КОБЛИАНИДЗЕ чиято жена ИТАЛИАНКАТА Роза Кузмано, е главен секретар на Италианската търговска камара на г-н Марко Монтеки.Когато иде реч за ИТАЛИЯ все се сещам за едно САВОЙСКО ДЕЛО от 2006 година в което заподозрените субекти бяха ВИКТОР ЕМАНУИЛ и братовчед му Симеон Сакскобургготски с негови министри от ЯХТЕНИЯ СКАНДАЛ.Всичко се забрави и всичко изчезна в папките на тогавашния главен прокурор Велчев, който нямал нищо общо с единият от заподозрените - МИЛЕН ВЕЛЧЕВ.СЕЩАМ СЕ И ЗА ЕДИН МИРОЛИО и собствеността на заводи от ВПК, чиито акции бяха придобити от италианеца чрез ЦЕСИИ на негови вземания към КТБ. Абе тези промени на закона за КТБ предложени от ДПС -Певски не бяха ли свързани с отмяната на подобни цесии извършени от представителя на тази италианска ТПП - г-н Миролио?Ивсичко това да става без намесата на ВИКТОР ЕМАНУИЛ и БРАДЧЕД МУ ??АБСУРД!Как приключи делото на ЧЕЗ срещу БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и колко платихме или ще плащаме по него , НЯМА КОЙ ДА НИ КАЖЕ, защо моята любимка НУШКА си отива. ТЯ И РЕПУБЛИКАТА СИ ОТИВА. ВРЕМЕ Е ДА ОБЯВИМ МОНАРХИЯТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 14
s3
преди 6 години
Тази оставка не следва да се приема, не е редно. Няма причина за оставка, така че както не се прие оставката на Делян, така и на Теменужка не следва да се приема. Това са важни хора занашето управление, издигнати и с добра кариера в партията, ако ги загубим, тогава кой ще ни управлява?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 6 години
Хехе... ЧЕЗ май имат вече на колана си един скалп на правителство на Боце... И май се гласят да турат още един... :lol:За мене тая сделка е "отмъщението на ЧЕЗ"... :lol: Те едва ли са си оставили магарето в калта и не са си гарантирали интереса... Но пък за "довиждане" на Боко му оставят едно смрадливо г овно за спомен... :lol:Иначе, ЧЕЗ са най-свестните от всички кърлежи, които налазиха електроразпределението в България - казвам го като техен абонат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Sitting_Bull
преди 6 години
Тя заработила вече морално е сега друг да заработи нещо за черни дни. Тая пародия няма край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
В тази малка топла държавичка, всички са или братовчеди или кумове или се познават от 20 години.Празно няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Хаирлия да е , да повежда хорото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още