IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде одобрението си за газовия хъб "Балкан"

Няма да позволим България да бъде заобиколена от газовите потоци, коментира премиерът Бойко Борисов

12:06 | 05.09.16 г. 37
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия даде благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Варна. Това одобрение вече дава основание за започване на преговори за събиране на максимални количества природен газ, коментира в своето приветствие към участниците в конференцията премиерът Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че ЕС е длъжник на България по отношение на газовите доставки, защото страната е била лоялна и дисциплинирана и е изпълнила всички европейски изисквания.

"Няма да позволим България да бъде заобиколена и ще използваме правото си на вето", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че през последните години България е направила инвестиции в модернизацията на газопреносната мрежа и капацитетът й се повишава с 15 млрд. куб. метра годишно и страната е изгоден партньор за всички, които имат интерес към транзит на природен газ в Европа.

България освен това има стратегическо положение за газовия хъб, посочи още премиерът. Ако страната не реализира проекта и остане само с газовата си връзка с Гърция - IGB, отново ще останем зависими, посочи още българският премиер във Варна. Така страната може да се превърне от основен транспортьор на газ за региона във вносител.

България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба.

Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер.

Той посочи, че досега преговори с руската страна за газовия хъб не са били водени, защото той е бил само на идеен проект и без одобрението на Брюксел.

Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила и по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток". Първоначалната идея на този газопровод е част от газа да отива за турския пазар, а част - за Европа през газов хъб близо до турско-гръцката граница.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз", Георги Гегов, коментира в началото на конференцията ,че са изготвени четири варианта за реализация на проекта и начини за финансиране.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. Според него проектът не е конкурентен на другите газоразпределителни центрове, които се обсъждат или изграждат в момента. 

Дончев каза малко по-късно пред БНТ, че източниците на газ за нашия хъб са няколко - руски газ през нов газопровод или през съществуващия Балканския газопровод (през Украйна и Румъния), от Каспийския регион, втечнен газ от терминалите на Гърция и Турция, както и от собствен добив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Разширяването на газохранилището в Чирен в момента се довършва и много скоро ще разполагаме с капацитет за съхранение на 1 милиард куб.м.Предвидено е след като се изчерпят откритите залежи в Черно море и там да се организира следващото разширение за складиране на газ.Хъб НЕ е само тръбопровод или съвкупност от тръбопроводи и компресорни станции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Явно коментираш без да си наясно с концепцията за газов хъб.За да има такъв трябва да разполагаш с възможности за складиране на абсолютен минимум 1 милиард куб.м. и препоръчителен минимум 3 милиарда м3 както и с необходимите мощности за бързо нагнетяване/изпомпване.Предвидено е ние да стартираме с капацитет от 1 милиард м3 и последващото му разширение. И всичко това с евросредства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Къде ще се съхранява ве братчет, у хъба ли? Едно хранилище имаме и то само на нас ще ни стигне за няколко седмици. Или ще въртим дериватна търговия с чужд газ? На колко си години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 7
bgMan
преди 7 години
Какво се правите на ударени и двамата.Ето точно това ви поведение прилича на тролско-русофилско.Който има хъб мода купува големи малко по-големи количества, когато цената е ниска и да ги продава малко по-късно, когато потреблението и съответно цената скочи. Турция не се интересува от транзит на руски газ, тя иска да препродава такъв на Европа. Едва ли ЕС ще даде тази роля на Турция, поне докато Ердоган управлява там.Точно тук наш мъж се опитва да се възползва от ситуацията, геополитиката и еврофинансирането.Пак казвам - щом хъба бъде построен (независимо къде е) ще видите как Газпром веднага ще цъфне там преливащ от любезност с предложения за дългосрочен договор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
На кого ще разпределяме? Газопроводите ще минават през всички съседни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Що , кои са им конкурентите на Газпром в тоя "хъб"...даже и не са отишли да видят за какво става въпрос !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Като цяло идеята е добра защото, първо в Югоизточна Европа няма газов хъб и второ, който построи такъв на територията си може да е не само транзитьор на чужд газ а препродавач.Битката тук е, кой ще получи еврофинансирането и благосклонността на ЕК да изтегли печелившия билет за газов хъб на негова територия.В това отношение напъните на пожарникаря заслужават похвали. Когато хъба бъде построен (независимо в коя страна) ще видите, че Газпром сами ще отидат на крака да предлагат газ за него на конкурентни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Кораб в пустинята е този "хъб"...изтърваха за кефа на америка питомното , а сега едва ли не манна небесна е паднала от Брюксел , ми те затуй ти разрешават бе Бока , щот един уи не става от тая работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
bertram
преди 7 години
Днес хъб ... утре космодрум .... апетита идва с яденето. Дано за пореден път не станем за смях с нашите последователни управляващи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
fri
преди 7 години
вместо южен, източен и др "поток" на нефт и гази вместо наш си тефт и газще имаме само хъбове :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още