IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харалан Александров: Средната класа не са просто хората със средни доходи

Бизнесът от своя страна се държи така, сякаш всеки момент ще се срине към средната класа, а средната класа - към гетото, посочва социалният антрополог

22:33 | 14.06.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Средната класа не са просто хората със средни доходи. Това е групата, която поддържа нормата в едно общество, тласка промяната, но осигуряват стабилност и предсказуемост на социално-икономическия живот.

Това заяви социалният антрополог Харалан Александров в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"В България много малко хора се определят като средна класа", посочва той.

"Гетото гледа с пренебрежение на "работещите бедни". Съвсем скоро тази алтернативна норма ще развие собствена своя идеология. Дисциплината става несъстоятелна в този свят, а образованието започва да се разглежда като загуба на време".

По думите на специалиста голяма част от негласуващите биха попаднали в средната класа. "Те плащат цената на проваления преход - издържат поколението преди тях и се опитват да инвестират в бъдещето на децата си", обяснява той.

„Бизнесът от своя страна се държи така, сякаш всеки момент ще се срине към средната класа, а средната класа -  към гетото. Усещането за статус на паника е много засилено. Това отчасти е въпрос на култура", допълва Александров.

Целия разговор вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

9
rate up comment 17 rate down comment 20
DutyFree
преди 7 години
Ей червен некадърник, ПОНЕЖЕ НАД 45 ГОДИНИ ВСИЧКИ БЯХТЕ РАБОТНИЦИ И ОТ СЪСЛОВИЕ ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ СЛОЙ В ОБЩЕСТВОТО, КАК Е ???НЯМА КАК ЕДИН КМЕТ ПРИМЕРНО С СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА Е ИЗБРАН НЯКОЛКО МАНДАТА ЗА КМЕТ, НЯМА КАК АГЕНТ ГОЦЕ С ОБРАЗОВАНИЕ В КОЯ ОБЛАСТ, ПРЕЗ КОЯ ГОДИНА ДА ТИ БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ ЗА 10 ГОДИНИ, НАПЪЛНО СА ИЗГУБЕНИ !!! НЕ МОЖЕ ИЛИЯ ПАВЛОВ С СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА Е ПРИВЕЛИГИРОВАН ОТ АНДРЕЙ ЛУКАНОВ ЗА МИЛИАРДИ !!!!!!! НЯМА КАК БЕЗ ПРИВИЛЕГИИ, КОИТО СА СИ СЪЩИТЕ И ДНЕС, НЯМА КАК СТАНИШКО С ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ВОЕННИТЕ УНИФОРМИ ДА ТИ Е МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ И ВСИЧКО ДА ТИ Е НАРЕД, СПРАВКА КТБ, ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ЦИРК И НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕТЕ СЪСЛОВИЕ, ЩОТО СТЕ НЕГРАМОТНИ И НЕКАДЪРНИ НАЙ МАЛКОТО !!!! НЯМА КАК СЕЛЯНИНА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ДА СТАНЕ СРЕДНА КЛАСА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Ето някои характеристики на "Средната класа" според американското разбиране:Уилям Томпсън & Джоузеф Хики, 2005- " "Висока Средна Класа"- Високо образовани професионалисти & мениджъри с приход на семейството вариращ от 5-цифрени до над $100,000"Ниска Средна Класа" - Полу-професионалисти и занаятчии/майстори с някаква работна автономност, доход на семейството между $35,000 до $75,000. Обикновено с някакво образование от колежБедни РАБОТЕЩИ" -Чиновници, със занижена сигурност на работа, често домакинства с доход от порядъка на $16,000 до $30,000. Средно образование" Сега ...всеки да се замисли какви сме 99% от българите ! :)))) А на който са му платили нека си разказва басните! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
"средната класа е съставена от равностранни триъгълници". Борбата е да станеш страна от един такъв триъгълник." - Едуин Абът в книгата си "Твърда земя"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 9
STRAHO
преди 7 години
".Днес средна класа наричат онази част от населението, която съществува малко над границата на бедността, или както казва Джефри Сакс, това са "хора, които не умират чак толкова от глад, колкото действително най-бедните". Тоест средна класа са онези, които харчат еуфорично заплатата си 15 дни от месеца и едва след това започват да мислят как ще изкарат месеца. Класата на бедните включва онези, които 20 дни се чудят как да свържат двата края. Но и едните, и другите живеят несигурно в рамките на месеца и се чудят каква магия да измислят, че да платят сметките на монополистите и едновременно с това да не се наложи да гладуват повече от два дни. А това не е никаква средна класа - това е работническа класа, която трябва да продава труда си, за да може да оцелее. ..."цитат от http://***.temanews.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
цитат от http://***.temanews.com/Средната класа не съществува, макар политиците постоянно да ни уверяват, че тя не само е реалност, но и всички ние сме част от тази средна класа. Терминът "средна класа" навършва 300 години и е формулиран в днешния му смисъл от Джон Лок малко преди смъртта му през 1704 г. Според философа на свободата и британския емпиризъм средна класа е онази прослойка от обществото, която се развива между аристокрацията, определяна като висшата класа, и наемните селяни - наричана нисшата класа. Тази класа започва да се оформя в периода 1760 - 1860 г. и се нарича още класата на търговците, или буржоата - тоест онези, които притежават нещо, но не излишно много. От тази среда се появяват "новобогаташите" (Nouveau Riche), останали в историята като Рокфелер, Морган, Ротшилд. Те всички са представители на "средната класа", макар че според днешните разбирания могат да се определят като "висша класа". ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
STRAHO
преди 7 години
Бих ти отговорил помако , ако не беше толкова малък! Порасни, за да бъдеш в състояние да разбираш! :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
khao
преди 7 години
и какво ново виждаш в това определение, червен кхмер ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
STRAHO
преди 7 години
"Средната класа не са просто хората със средни доходи. Това е групата, която поддържа нормата в едно общество, тласка промяната, но осигуряват стабилност и предсказуемост на социално-икономическия живот."===Като не можем да създадем "Средна класа", то поне можем да създадем ново определение за нея! ха ха ха ...по лесно и практично е. Добре дошли в "Матрицата"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
Атанасио
преди 7 години
Икономиката е инерционна система - знае се какво следва ако не се вземат мерки Икономиката не може да функционира без политика и планиране особено сега когато се знае за запасите на петрол ,газ ,и водата която също свършва чрез фотосинтезата Лекуването на едно заболяване трябва да започне с точна диагноза и Патриарха на България е каза точно в едно изречение ''всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1761809757430584
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още