IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX вече позволява онлайн резервация

След избиране на всички опции клиентът трябва да заплати депозит от 5000 долара. Най-близката възможна дата е през юни

13:15 | 06.02.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

SpaceX пусна нов уеб базиран инструмент за резервации за своята ракета Falcon 9. Клиентите, които не могат да резервират цялата ракета, струваща повече от 60 милиона долара, могат също така да се възползват от предложения за разделяне на пътуването, започващи от 1 млн. долара (за до 200 килограма товар).

Новият инструмент за резервации е предназначен да адресира пазара на по-малки клиенти на сателити. Уебсайтът подканва клиентите да изберат желаната орбита и възможно най-ранната дата, на която спътникът да излети в космоса. Наличните дати започват през юни тази година, предава Techcrunch.

След това трябва да се въведе общата маса на онова, което клиентът иска да пусне в космоса, като след това получава прогнозна цена. Процедурата отвежда клиента до поредица от екрани, където избира дали ще му трябва 15-инчов или 24-инчов порт на изстрелващото превозно средство (което до голяма степен е функция на обема и масата), както и конкретната ракета, която да се резервира за пътуването (от предстоящи планирани мисии).

Другите опции включват добавки, като адаптери за космодрума, за да отговарят на стандартните размери, които използва SpaceX, както и система за отделяне, предоставена от SpaceX, в случай че нямате своя собствена, заедно с опции за зареждане на място, ако космическият апарат има своя задвижваща система и застраховка на стойност до 2 милиона долара.

След избиране на всички опции и потвърждаване, че клиентът не е обект на никакви действия или ограничения на международния трафик на оръжие (ITAR), наложени от правителството на САЩ, може да се въведе номер на кредитна карта, за да се платят незабавно 5000 долара като депозит, с три вноски след това, за да се допълни нужната сума. 

Всичко това прилича на конфигурирането на кола чрез услугата на Tesla - но за изстрелване на товар в космоса.

Междувременно коронавирусът възпря похода на акциите на Tesla. Производителят на електрически автомобили обяви, че доставките на автомобилите му ще се забави в началото на февруари поради избухването на епидемията. Шанхайската фабрика на Tesla в момента е затворена заради болестта. Вследствие на това акциите на компанията се сринаха с над 17 процента.

В същото време Илон Мъск посочи чрез Twitter със само две думи и въпросителен знак, че Tesla може да построи нова фабрика в Тексас.  Мъск публикува "Giga Texas?" и пусна анкета в социалната мрежа във вторник, използвайки съкращение за gigafactory - термин, който въведе преди години, за да опише голям завод. Към 14:00 ч. нюйоркско време в сряда 80% от приблизително 260 000 респонденти са гласували с „О, да.“ Останалите са натиснали отговор „Не“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 4 години
тъъъп дай си номера да ти звънна,наса никога не е купувала... купуват ги ULA (Локхийтмартин +Боинг) за тяхната Атлас 5.... само и единствено за нея. тоя двигател е от 80те, с което даже затвърждаваш тезата ми... та, благодаря че си тъъъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Като спре НАСА да купува руски ракетни двигатели, ела ми се обади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
а роскосмос не са направили нищо ново вече над 20г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още