IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите жилища в София се строят по-бързо, отколкото получават разрешения за строеж

През следващите две години броят на сделките с имоти и цените ще растат, прогнозира строително-инвестиционна компания

15:49 | 12.11.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителството на нови жилищни сгради в София се забавя заради тромави административни процедури. Ако през 2013 г. от покупката на парцел до издаването на разрешение за строеж са минавали шест месеца, сега са необходими над две години. Това каза пред журналисти Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD. 

За самото строителство е необходимо по-малко време – около една година за жилищни сгради с до 50 апартамента и около две години за такива с до сто жилища. „Строителството и продажбите се оказват най-лесната част. Радваме се, когато стигнем до този етап“, коментира Савов. Като пример за усложнена процедура той посочи, че съседите трябва да бъдат уведомени три пъти за подробния устройствен план, а компанията трябва да получи обратна разписка за всяко уведомление. По един от проектите е трябвало да се чакат по три обратни разписки от 268 души.

Според Савов пазарът в София е конкурентен, има голямо предлагане, а клиентите търсят имот, който ще запази стойността си и ще се развие във времето. Той очаква през 2020 и 2021 г. да има ръст на сделките за жилища заради по-късното отчитане от статистиката на сключените договори „на зелено“ и нарасналото търсене на фона на повишаването на доходите на населението. Цените на жилищата също се очаква да нараснат през следващите две години, тъй като се увеличава делът на сделките за ново строителство, което е по-скъпо от старото. Около една трета от сключените сделки с имоти в столицата от началото на годината са за жилища ново строителство, сочат данните на BLD.

Савов очаква себестойността на строителството също да нарасне догодина под натиска на увеличаването на разходите за труд.

Клиентите на компанията са предимно млади хора, които до този момент са живели под наем и пристъпват към покупка на първото си жилище или търсят по-голям дом заради увеличаването на семейството им, каза търговският директор на компанията Ирина Кънева. Около 20% от сделките са с инвестиционна цел, като те са предимно за двустайни или маломерни тристайни апартаменти в райони с високо търсене на жилища под наем, допълни тя.

Покупките с кредит бележат ръст, като от началото на 2019 г. около 50% от сделките на BLD са сключени с ипотека „Сделките с външно финансиране не са резултат от невъзможност на хората да се сдобият с имота с лични средства. Те купуват с кредит, защото лихвите са ниски и това е изключително евтин и достъпен ресурс. Изключение правят само най-скъпите имоти, при които доминират плащанията със собствени средства”, каза Кънева.

Според Савов слуховете за нов балон на жилищния пазар са неоснователни. „Повишаването на цените при реално сключените сделки по райони, което отчита националната статистика, се дължи не на поскъпването на даден имот, а на това че купувачите избират по-скъпи жилища“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 4
xapoznai
преди 4 години
Става въпрос за общия обем на отпуснатите средства по ипотечни кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
За тази 2019 та, ипотеките вече намаляват. Ръста на ипотеките като брой, беше до 2018 та година, включително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 17
xapoznai
преди 4 години
Аз не казвам, че е панацея да се теглят кредити и да се купуват жилища. Същевременно вноската не се вдига на кредитите, а само главницата - вноската ПАДА. Точно заради това се купуват повече недвижими имоти, защото растат заплатите, а вноските по кредитите падат. Вноската по заем през 2010 година е била близо два пъти по-висока от вноската по кредит за същата сума през 2019.Колкото до това кой се лъже, всеки си има глава на раменете. Фактът обаче, че количеството на ипотеките си расте и хората купуват по никакъв начин не означава, че са глупави. Подобни глупости се дрънкаха и през 2017 ама в момента имотите са с 20% нагоре и тези, които са се били "набутали" тогава вече им остава да изплатят 70% от сегашната цена. Ако темповете се запазят на лихвите и заплатите има вероятност след още 2 години (само за 4 години общо изплащане) да имат имот, който е изплатен на половина по пазарните цени през 2021. Тогава кой ще глупавият? Този, който е теглил през 2017 или този който ще купува през 2021. Разбира се, това е единия сценарий. Ако нещата тръгнат на зле е възможно да се получи и обратния вариант - да изплащаш по-голяма сума от колкото реално струва имота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Защо не? Колко му е да организираме една кооперация, да построим. Правено е преди, защо да не го направим и сега? Но, виж партерните етажи, ще ги оставим на теб, и ще ти ги предложим на 2 000 евра на м2, без ДДС, за да бъде всичко в рамките на разумните граници, и защото балон при цените няма, и това е една разумна цена за партер. Ако случайно ти избие мухъл, или се наводниш, при първия дъжд, няма да се сърдиш, защото ако искаш качество ще трябва да извадиш не 2 000 евро на квадрат, ами поне 3 000 евра на м2. И всичко е точно... Тук няма поддръжници, има мислещи и такива дето не разсъждават, и приемат всичко за чиста монета. Щом шефа на BLD каже, че имотите ще стават скъпи значи е така,щом банката рекламира "мечтания дом" с ниски лихви, значи сега е момента за апартамента, цените нямат значение, щом Бойко каже че българите са се замогнали значи е така, и щом брокерите казват, балон на пазара няма, прави са пазара е ок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Като падат лихвите, нали се вдига вноската като сума, от по скъпия имот. Целия обем на кредита също се раздува. Лихвите да не би са са подарък? Кредита си е дълг, и колкото е по голям този дълг толкова по лошо, за този който го поема. Само лекомислените хора се лъжат с ниски лихви. Не гледайте лихвите, а размера на целия дълг, който взимате с тези извратени цени на имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
А, защо не го построиха завода? Нали всичко е цветя и рози и бумти на пълни обороти? Стига с тоя ръст на доходите, ами ръста на РАЗХОДИТЕ за живот, къде е в уравнението? Храни, услуги...? Или търговците спят, и не вдигат цените, та да може хората да ликуват с високите заплати? С 10 %, са скочили фалитите за последната половин година..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 34
xapoznai
преди 4 години
Лихвите продължават да падат, така че цените няма как да падат. На фона на риска и доходността от други инвестиции, недвижимите имоти все още са оферта. Като го комбинираме с нарастващите доходи, които позволяват на все повече хора да закупят собствено жилище равносметката е ясна. Има и други фактори като това че цяла България се стича към София. Така че балона ще се надува яко. Докато не се обърне някоя от тенденциите горе всичко само ще се повишава. Не ми се мисли ако бяха построили и завода на Фолксваген...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Въпроса е че компании като BLD манипулират и лъжат чрез такова статии.. Цитат от статията "През следващите две години броят на сделките с имоти и цените ще растат, прогнозира строително-инвестиционна компания"....Твърди Димитър Савов.... Обаждал съм се на тази компания относно имот в Мона, техния проект в Манастирски Ливади. При първото обаждане, ми казаха цена от 73 000 евра за апартамент, после че бил капариран. Затворих им телефона. След около половин час ми се обадиха да ми кажат, че техен колега имал апартамент, но искал да го продаде, но цената вече беше с 10 000 евро отгоре, над това което обявиха в началото. Това е. Лъжат безогледно и се надяват максимално да набутат хората с високи цени, а заедно с банките, които пък да дадат максимален обем дълг, под формата на ипотечен кредит. За брокерите и имотните агенции е ясно, там колкото е по висока цената, толкова повече комисион взимат. Лихвите били ниски. Те са уж, ниски, но плаващи, а и това че са ниски раздува цената на имота, и вдига самата вноска за плащане във времето като стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 1
Бойко Маринов
преди 4 години
Следващата година ще има много повече желаещи да продават, но купувачите ще са кът. Който е информиран ще бърза да продаде още сега. Банките вече започнаха да дават по-ниски оценки на обезпеченията (имотите) при ипотечните кредити, защо ли? Който чул, чул
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 57 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Алчността на строителните компании няма граници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още