IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск загуби 50 млрд. долара за два дни

Това е най-големият двудневен спад в историята на Bloomberg Billionaires Index

10:23 | 10.11.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск, един от най-богатите хора в света, загуби 50 млрд. долара засега през тази седмица, след като акциите на Tesla Inc. се сринаха за втори пореден ден. 

Това е най-големият двудневен спад в историята на Bloomberg Billionaires Index и най-големият еднодневен спад след този на Джеф Безос с 36 млрд. долара след развода му с Макензи Скот през 2019 г.

Акциите на Tesla поевтиняха във вторник с 12% на фона на поредица от лоши новини. 

Разгромът на Tesla се случва на фона на бурните няколко дни за автомобилния производител. Всичко започна, когато Мъск попита своите последователи в Twitter през уикенда дали трябва да продаде 10% от дела си в компанията, последвано от новина, че брат му Кимбал е продал акции точно преди допитването. След това се появи и информация в изданието Insider във вторник сутринта, че според Майкъл Бъри, инвеститора, станал прочут с филма „The Big Short“, Мъск може да иска да продаде акции, за да покрие личните си дългове.

Понижението за тези два дни намалява преднината на Мъск пред Безос като най-богат човек в света до 83 млрд. долара. Мъск надмина основателя на Amazon.com Inc. за първи път през януари и пропастта между двамата наскоро достигна 143 млрд. долара, цифра, по-голяма от нетното богатство на Бил Гейтс, четвъртият в списъка. 

ARK Investment Management на Кати Ууд, чиито фондове продаваха акции на Tesla през последните няколко месеца, загуби над 750 млн. долара при разпродажбата във вторник, докато основателят на Oracle Corp. Лари Елисън, вторият по големина индивидуален акционер в компанията, загуби 2,1 млрд. долара. 

Въпреки спада състоянието на Мъск все още отчита увеличение със 70% за тази година благодарение на поскъпването на акциите на Tesla на фона на силния растеж на печалбата и доставките и по-високата оценка за SpaceX. Пазарната капитализация на Tesla остана над 1 трлн. долара, показател, който достигна миналия месец, след като резултатите от третото тримесечие значително надминаха пазарните очаквания, а компанията за коли под наем Hertz Global Holdings Inc. направи поръчка за 100 000 автомобила Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
На мен това вторачване в тези цифри ми е странно.Макар че от гледна точка на медиите ми е ясно защо го правят, тези заглавия с големи кръгли цифри винаги ловят окото.Това са просто цифри, влияят се от всекидневното движение на пазарите и не че нямат значение, но постоянното кокорене в тях е напълно безсмислено.Никаквъ смисъл нямат и за самият Мъск, за него важното е доколко добре върви бизнесът на фирмите му.А дали се води на хартия, че притежава 330 или 280 млрд$ е абсолютно безпредметно, така или иначе не може да ги осребри, поне не и в рамките на години, виждате как дори само намек, че ще продаде една десета от тях води до 18% срив в цената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Мъск загуби 50 млрд. долара за два дни >> Значи не са били негови. Класически балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
Той и на французите с Ариана дръпна килима
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
За SpaceX любимата мантра е как са на издръжка в НАСА с държавни пари и как към днешна дата са получили 5.5 млрд. долара. Е, как пък на никой не му просветва, че за НАСА е по-евтино да плати 50 млн. за място на астронавт в Дракона, отколкото 90 млн. на Роскосмос за същата услуга? SpaceX предлага най-ниската цена за всяка една услуга - карго, хора, сателити и пр. Това е реалността
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
оня ден гледах статистика колко тона е качил за тримесечие в околоземна орбита ... сложил е безаналоговите на трета позиция вече ... а със старшип , само с един старт , ще може да качва наведнъж колкото целият свят за три месеца ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
SpaceX не е публична компания и точно както всички останали компании от тоя сектор, получава държавни поръчки и субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Ако погледнеш графика на SpaceX, ще видиш една дузина ангажименти в следващите няколко години към НАСА и Пентагона. Мъск е свещенна крава в САЩ в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 2 години
Манипулациите на Мъск през всички социални платформи било то на собствените му акции или цените на криптовалутите ще му изиграят много,много лоша шега в най-близко време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още