IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли връзка между свободния пазар и бедността?

Идеята, че ненамесата в икономиката причинява бедност, е силно неоснователна, посочва Mises Institute

17:23 | 21.06.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли връзка между свободния пазар и бедността?

Някои католически духовници отново осъдиха поддръжниците на т. нар. лесе-фер капитализъм [бел. ред. – от френското laissez-faire ("да се позволи да е")].

Кардинал Оскар Андрес Родригес Марадиага твърди, че свободната пазарна икономика е "новият идол", който създава неравенство, изолира бедните и че "тази икономика убива". И той не е сам в тезата си. Кардиналът цитира папа Франциск, който в скорошно свое изявление посочи, че тъй като е израснал в Аржентина, има "задълбочени познания за живота на бедните".

Нямам никакво съмнение, че папа Франциск е видял много бедни хора със собствените си очи, пише в анализ за Mises Institute икономистът Дъглас Макензи. Въпреки това нашето разбиране на първопричините за бедността изисква както данни за икономическите условия, така и теоретични познания за икономическите системи. Какво ни казва рационалният анализ на доказателствата за бедността в световен мащаб?

Очевиден факт е, че крайната бедност е изчезналa в най-развитите страни. Държави като САЩ, Великобритания, Швейцария, Япония и останалите най-големи икономики в света са известни предимно със своите свободни пазарни условия. Дори така наречените социални демокрации като Швеция и Германия, разработени в условията на свободен пазар и приели модела на държавата на благоденствието, постигат високи нива на икономическо развитие и индустриализация.

Данните на Световната банка (СБ) показват, че наистина съществува неравенство, но то е между икономиките със свободен пазар и тези, които залагат на връзкарския капитализъм и социализма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Има ли, както се твърди, демокрация и политическа свобода при тотална икономическа зависимост на мнозинството от единици?.....................................................има привидни опити наричани "демокрация" маскиращи чистия фашизъм в световното "развитие"п.с. 90% от статиите са чиста пропаганда, защитаваща сегашното статукво целящи изпирането на младите мозъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 4
citizen_bg
преди 9 години
Четайки такива просветни статийки ми идват въпроси като:- Полуистината истина ли е или лъжа?- Като се упоменават стойности защо удобно се пропуска дали са абсолютни или относителни?- Защо няма нищо за увеличаващото се неравенство и неравнопоставеност основана на стартова икономическа база?- Капиталът дали отива в развиващите се страни за да повишава жизненото им равнище или по други причини?- Защо в развитите държави не са хепи за изнесеното производство?- 30, 40, 50% младежка безработица добре ли е и има ли връзка със свободния пазар? Загубено поколение ли е или прекъсване на цялата верига?- Има ли, както се твърди, демокрация и политическа свобода при тотална икономическа зависимост на мнозинството от единици?- Робът осъзнава ли, че е жив само по прищявка и докато е нужен?Милионерчето, сещаш ли се и, че има такова нещо като тайминг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 24
milioner4e
преди 9 години
Сигурно не си прочел и една книга по икономика или теория на икономиката или философия на икономиката или квото и да е и дръзваш да плюеш по доказани специалисти и мислители. Един дол дренки като тези, които храчат по лауреати и само могат да плюят от безсилие срещу 100000кратно по-интелигентни хора. Ако нямаше свободен пазар, както го изкарваш с тебе нямаше да си пишем дрънканици тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 12
Dimat
преди 9 години
А къде го видяхте този "свободен пазар"?Да не би свободното вилнеене на десетина транснационални корпорации,филиали на банките на Световните банкстери да ви "говори" за някаква свобода?Що за глупости,"уважаеми" икономисти от този институт?Я си скъсайте дипломите,или мислите всички други, за американски ***,които безпрекословно вярват, на подобни писания?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още