IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха между САЩ и Китай започна със скандали

Още преди същинската среща и двете страни повдигат сериозни обвинения една срещу друга

07:47 | 19.03.21 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Държавният секретар на САЩ&nbsp;Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP

Колко напрегнато е настроението между САЩ и Китай в момента стана ясно в четвъртък вечерта в Анкоридж в американския щат Аляска: Вместо дипломатически закачки и двете страни повдигнаха сериозни обвинения преди реалната среща между новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайския му колега Ян Дзиечъ, член на китайското политбюро, и Уан И, министър на външните работи.

Блинкен каза още в самото начало, че ще защитава „основан на правила ред“, защото в противен случай светът ще бъде много по-насилствен. Той осъди китайската дейност в Синцзян, Хонконг и Тайван, както и кибератаките срещу САЩ. По думите му това поведение застрашава реда, основан на правила, който поддържа стабилността в света. „Ето защо няма чисто вътрешни работи и затова ние се чувстваме задължени да разгледаме тези въпроси днес“, цитира го германският Handelsblatt.

САЩ не търсят конфликт с Китай, но възнамеряват да защитават твърдо своите принципи в диалога с него, както и интересите на чуждестранните си съюзници и партньори. Това заяви американският помощник на президента по националната сигурност Джейк Съливан, откривайки преговорите на високо равнище.

"Ние не търсим конфликт. Приветстваме силната конкуренция и винаги ще отстояваме нашите принципи, както и тези на партньорите и приятелите си", каза съветникът на американския лидер.

По думите му новата американска администрация ще говори "откровено, директно и ясно" по спорни въпроси в отношенията с Китай, които смята за проблемни. Съливан нарече "икономическата и военна принуда", използвана от КНР срещу някои други държави, "атака срещу основни ценности" от страна на Пекин. Приоритетът на Съединените щати е да гарантира, че подходът му към Китай "е в полза на американския народ" и "защитава интересите" на съюзниците и партньорите на Вашингтон.

А на китайците не им бе нужно много време, за да контрират. Ян Дзиечъ заяви, че западните държави не представляват глобалното обществено мнение и нарече САЩ "шампион" на кибератаките. „Всъщност много хора в САЩ имат малко вяра в американската демокрация“, каза той, имайки предвид убийствата на чернокожи американци и движението „Black Lives Matter “. Ян каза, че коментарите на Блинкен не са "нормални", и затова и неговите не са.

Тогава Блинкен и неговият съветник по националната сигурност Съливан ясно подчертаха, че „една самоуверена държава е в състояние да прецени собствените си недостатъци и винаги да се опитва да се подобри“. Това била тайната рецепта на САЩ.

Така първата среща на двамата колеги започна с дипломатически скандал. Срещата в четвъртък трябваше да постави основата за честно сътрудничество като конкуренти, а не за конфликт, заяви предварително говорителят на американския президент Джо Байдън Джен Псаки. „Нашият фокус е върху честна дискусия, повдигане на въпроси, при които имаме притеснения, и търсене на начини и места, където можем да работим заедно“, каза Псаки.

Блинкен пътува до срещата в Аляска директно от Азия, където преди това бе посетил Япония и Южна Корея. Още преди заминаването си той предупреди в Корея, че „агресивното и авторитарно поведение на Китай“ застрашава стабилността, сигурността и просперитета в Индо-Тихоокеанския регион.

Два дни преди срещата САЩ наложиха допълнителни санкции на 24 китайски служители заради действията на Пекин в Хонконг.

Отношенията между САЩ и Китай достигнаха един от най-лошите си етапи от десетилетия по време на управлението на президента Доналд Тръмп, като и двете страни увеличиха митата помежду си, гонеха журналисти и затваряха консулства.

Контрастът в позициите между САЩ и Китай не намаля след смяната на правителството във Вашингтон. Напротив: Той е по-голям от всякога, зоните на конфликт между двете суперсили се простират в много области - търговия, технологии, геополитика, човешки права.

Огромният търговски дефицит на САЩ, който се увеличи до рекордните 905 млрд. долара през миналата година въпреки наказателните мита, наложени от Доналд Тръмп, остава един от основните конфликтни въпроси. Китай формира една трета от дефицита. Заради дупката в търговията Тръмп беше подписал така наречената „Сделка от фаза 1“ с китайците. Трябваше да последва втора, но така и не дойде.

В този контекст президентът на Института за световна икономика (IfW) Габриел Фелбермайр предупреди, че американците губят пазарен дял на външните пазари, докато износът в еврозоната отново се справя добре. „Сделката от фаза 1 с Китай, която Тръмп сключи, е много трудна за изпълнение и е силно дразнеща за търговските партньори на САЩ", каза той.

Търговският дефицит на САЩ с Китай също ще продължи да се увеличава, когато последният пакет от стимули на правителството на САЩ достигне до американците и те отидат да пазаруват.

По отношение на евентуална дългосрочна сделка председателят на IfW пояснява: „Страните по спора може би ще се споразумеят да подобрят сделката от фаза 1, като премахнат частите, които са незаконни за Световната търговска организация (СТО) и поне частично намалят митническите бариери“.

Любопитното е, че новото инвестиционно споразумение между ЕС и Китай, така поругано от САЩ, отваря доста перспективи, защото отстъпките, които Пекин направи спрямо ЕС, могат да бъдат предложени и на САЩ, без Пекин да губи имидж.

„Дали това ще е достатъчно, не е ясно. Възможно е също така САЩ да постигнат напредък с Китай по спорните въпроси на СТО, като например реорганизацията и съживяването на процеса на обжалвания“, казва Фелбермайр.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 6
igigov
преди 3 години
Много се кефа на такива разбирачи, не живяли по време на соца, но иначе експерти. Ето малко личен опит: - Баща ми докара веднъж служебна Спутник/ бащата на лада Самара/ пред блока, еми изсипа се целия народ от 9 входа да точи лиги и цъка с цъка с език за една бракма.Някъде 1985г. бях за последно в Москва с родни маратонки Ромика, еми само дето не ме събуха, то не беше почуда, завист, възхищение и тн. Нядявам се схващаш картинката, мога да изпиша хил. стр. по темата, така, че не разправяй повече вица за "друго били гледали хората тогава"; "други приоритети" и тн. Това, че нямаше хапчета, реклами и общо взето всичко, което ни заобикаля - не значи, че е било добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
kmilchev
преди 3 години
Имало е друга парадигма на мислене. Каква кола е карал човек или къде живее не са били приоритетите и ценностите на обществото тогава. Разбира се, сега е много по-добре по отношение на предлагане на стоки, а и като покупателна способност.Само, че за по-базови неща като възпроизводство на населението "леко" куцат нещата в момента. За 2020 на всеки 1 новороден се падат около 2,5 починали.Гледам всяка 3 реклама по телевизията е за хапчета против депресия, стрес и безсъние. Не съм живял по време на комунизма, но ме съмнява, че е имало дори такива думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 5
kmilchev
преди 3 години
Сравняване с Русия в този момент не е много уместно, защото те са горе-долу под цялостна блокада от половината свят, а докато в България, Полша, Румъния и т.н. се инвестира от Запада като противовес. Подобно както са били Източна и Западна Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
И още нещо, тавариш- България е на едно от последните места в ЕС, защото след 89та нямаше лустрация и измитане на комунястите отвсякъде! Те събраха капитала и правиха демокрацията, тоест твоите хора!Същите, които още ни държат на московска каишка.И въпреки всичко, България се отърсва малко по малко от това и просперира, макар и по-бавно от другите държави, набили шута на комунистите, като и на московските хватки, като Полша и Чехия, например.И последно - ЕС е клуб на богатите, там и най-бедния е по-добре от "великата рашка", ктдето заплатите вече са наполовина от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*масата, не мадата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***, как живея сега ли - живея в собствен мезонет с голям балкон и изглед към Витоша, купен и платен със собствени сили и без връзки, карам японски сув, купен от магазина, ходя поне веднъж в годината някъде надалеч, а през лятото обикновено в Гърция, позволявам си да си купувам каквото ми се яде или пие, и да нося дрехи, каквито искам, на лекар и зъболекар ходя само при най-добрите, защото си плащам. Техника за вкъщи също си купувам каквато искам.И хубавото е, че и по-добре ще става.А сега същото, перефразирано за времето на соца: живееш в двустайна панелка, правена от строителни воиски, между панелите уплътнена с вестник с изглед към тец, чакаш и се подмазваш за връзчица, да те наредят някъде и да взимаш "премиални" или да крадеш, за да си купиш Москвич, под който да лежиш събота и неделя. Два пъти в живота навън - един път до Съюза и един път до Гедерето, а лятото след кървава борба - с карта на Мичурин в талашитено бунгало с обща тоалетна и ядене в тенекиени чинии. В магазина - квото са пуснали, всичко с опашка. Грозни дрехи, вкиснала бира и липса на избор. Телевизор - грозен, но скъп, само 5 средни заплати. Доктор и зъболекар - ако благоволят. Последния предпочита да ти извади зъба, вместо да го лекува.Правиш ли разликата? Ти ако си с ръце в г..а, не си учил, мързелив си и с книги само си си подпирал мадата - сори.За останалите този ред е супер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Първо да ти кажа, Хонгонг е автономен регион, а Тайван е друга държава, колкото и да не им се иска на китайчоците кoмyнясти.Аз съм ходил и на двете места и не желаят и да чуват за континентален Китай и тяхната ком партия там. Възпитани, умни хора, научени на ценности и станали цивилизовани.Това не е вътрешна работа на Китай. Нито в морето да насипват пясък и да правят "острови", че после да претендират за по-голяма акватория.Възпирането на тия е въпрос за цял свят, не само за региона.Неслучайно Китай няма един приятел в региона, освен С.Корея.Всички значими там - Япония, Корея, Виетнам, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Индия са твърдо ЗА усмиряването на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
dr.5rov
преди 3 години
Той (Блинкен) осъди китайската дейност в Синцзян, Хонконг и Тайван, както и кибератаките срещу САЩ. По думите му това поведение застрашава реда, основан на правила, който поддържа стабилността в света.---За твое успокоение и аз осъждам китайските действия в Синцзян, Хонконг и Тайван и дори кибератаките. Работата е там, че китайското ръководство, категорично отхвърля правото на когото и да било да се меси в това, което правят в страната си и правят каквото решат. А това е непоносимо за американците. Има един рефрен за вътрешан употреба, който другарят Си често повтаря - Ние никога повече няма да позволим да бъдем унижавани [както това ни се случи през последните няколко столетия]. Ето защо ... и т.н.P.S. А защо този рефрен да не важи и за нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=1PHqIndDyTIДа обичаш на инат - Българска Кинематография.Препоръчвам да се гледа - пресъздава соц-а преди 1990г.Твърде реално.Лошото е, че сега се пробват да го прокарат в хАмерика и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 3 години
Много ясно че Ирак, Либия и другите мюсулмански катуни трябва да бъдат демократизирани. Ти кво си мислиш че, белите хора ще продължаваме да бачкаме като луди, а нашите пари ще отиват за мюсулманите които няма да работят, ще се молят на Алах и ще се множат като луди. Вече са 1,5 милиарда, да ги оставим да станат 20 милиарда и да ни залеят от всякъде. Позор е за един българин да защитава мюсулманските катуни и исляма. Ти забравили че сме били 500 години под ислямско робство,забравили че са клали българи тези ***. Как се учат нха демокрация тези ***. Ако изобщо си българин, най вероятно си някой беден турчин от село, дето Запада му е виновен че жиее в мизерия. Мразиш белите българи които живеят добре и се опитваш да ни приравниш на твоето нещастно съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още