IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Доналд Тръмп не разбира икономическата политика

Бившият председател на Фед се съмнява, че президентът познава целите на федералната банка

10:35 | 26.02.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп не разбира икономическата политика или мисията на Федералния резерв. Това мнение изказа в радио интервю в понеделник бившият председател на американската централна банка Джанет Йелън.

Йелън направи коментара си в интервю за американската публична медийна радиопрограма Marketplace, а целият разговор бе публикуван в понеделник.

Тя също така признава, че е разтревожена, че моментите, в които Тръмп изразява каустична критика към Фед, и сегашната кампания за повишаване на лихвените проценти на Джером Пауъл могат да навредят на централната банка и да затруднят ефективно работата ѝ.

Тръмп отказа да преназначи Йелън за втори мандат като председател на Фед през 2017 г., макар че много наблюдатели смятаха, че тя заслужава нов мандат. Сега Йелън работи за Brookings Institution във Вашингтон.

Запитана дали смята, че Тръмп разбира икономическата политика в най-широкия смисъл на думата, Йелън отговаря: „Не, не смятам“.

„Съмнявам се, че [господин Тръмп] дори би могъл да каже, че целите на Фед са максимална заетост и ценова стабилност“, казва Йелън, имайки предвид официалните правомощия и задачи на Фед, определени от Конгреса.

Тя пояснява, че Тръмп е коментирал „целта на Федералния резерв за подкрепа на обменните курсове, за да подкрепи плановете му за търговия, или евентуално да се насочи към търговския баланс на САЩ. И, знаете ли, мисля, че подобни коментари показват липса на разбиране за въздействието на Фед върху икономиката и подходящите политически цели".

Белият дом не е коментирал пред Wall Street Journal думите на Йелън.

Целите на Фед са да поддържа ценовия натиск стабилен и да насърчава създаването на толкова много работни места, колкото може, без да се създават нежелани нива на инфлация. Федералният резерв няма официална мисия, що се отнася до търговията. Федералният резерв по закон определя политиката си самостоятелно, тъй като независимостта като цяло се разглежда като критична за определянето на най-добрата парична политика, без краткосрочни политически съображения.

Йелън, която бе гуверньор на Фед, заместник-председател на Фед и гуверньор на Фед за Сан Франциско, беше председател на централната банка между 2014 и 2018 г. Решението на Тръмп да не я преназначи и да издигне за позицията тогавашния гуверньор Джером Пауъл, бивш финансов директор, който не е икономист по образование, скъса с неотдавнашната традиция, в която председателите на Фед бяха преизбирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Нещо ти куца хронологията, защото Йелън оглави ФЕД много след пукането на балона през 2008-а. Освен това, едно е да обясниш защо е възникнала кризата (това всички го можете), друго е да я предвидиш и трето (почти невъзможно) да я предотвратиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 5 години
моля бъди коректен и си направи свое лично мнение, не плагиатствай от академик доктор на вселенските науки Митев, защото той е написал книга (миналия век) която има авторски права, чшшш, къде си тръгнал .. може би, безплатно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 12
Sandy
преди 5 години
Собствениците на американската банкова система и на ФЕД са едни и същи. Целите им са да въртят циклите през около 10-ина години, които носят стотици милиарди, дори трилион печалби. Пускат ниски лихви по кредитите докато достатъчно много юридически и физически лица захапят стръвта, след което започват тяхното постепенно вдигане и съответно увеличаване на месечните вноски по кредитите. Тези, които не издържат на новите, по високи вноски фалират, след което бамката им взима имота или пък бизнеса и ги продава. Така циклично бамките, които за собственост на няколко фамилии правят огромни пари, ей така от въздуха. Тръмп обаче иска ниски лихви, за да форсира икономика, за да се хареса на хората, което го противопоставя с целите и плановете на ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 15
studioaa
преди 5 години
Джанет Йелън разбира от икономика по-малко даже от Тръмп. Това е липсващия извод, който трябваше да бъде направен в статията. Тази бездарница твърдеше през 2005-2006, че няма никакъв балон на пазара на имоти в САЩ и дори и имаме лека корекция на цените надолу това няма да бъде проблем за икономиката, а всички помним какво стана през 2007-2008. Точно такива некадърни калинки от женски пол като Джанет Йелън причиниха световната икономическа криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Valentin13
преди 5 години
ех 2020, кога най-после ще дойдеш !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още