IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: САЩ няма да плащат за освобождаването на Брансън

Oт години Анкара използва Вашингтон за своите цели, твърди президентът

08:29 | 17.08.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма да плати нищо на Анкара за освобождаването на християнския пастор Андрю Брънсън, когото определи като "голям патриот заложник", предаде Ройтерс.

"Няма да платим нищо за освобождаването на невинен човек, но ще спестим от Турция", заяви Тръмп в Twitter. Той поясни, че от години Анкара използва Вашингтон за своите цели.

 

Пастор Брънсън, живеещ в района на Измир, беше арестуван през 2017 г. по обвинение във връзки със забранени организации. САЩ отправят резки критики към Турция във връзка с този случай и искат незабавното му освобождаване, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

 

Късно в четвъртък пък американският финансов министър Стивън Манучин заяви, че САЩ са готови да наложат още икономически санкции на Турция, ако задържаният американски пастор Андрю Брънсън не бъде освободен.

„Планираме да предприемем допълнителни действия, ако те не го освободят бързо“, каза Мнучин на среща на кабинета на американския президент Доналд Тръмп.

САЩ и Турция си наложиха взаимни мита в опит на Тръмп да накара турския президент Реджеп Ердоган да освободи Брънсън, който отрича обвиненията, че е бил замесен в опита за преврат срещу турския президент преди две години.

Спорът заради Брънсън и другите противоречия между Вашингтон и Анкара бяха една от причините за срива на турската лира с 40% от началото на годината. Инвеститорите са притеснени и от влиянието на Ердоган върху паричната политика.
Курсът на лирата спрямо долара намаля след изявлението на Мнучин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Предстои истински празник, съществуването е решило да сложи край на егоизма и "тъмнината" (липсата на информация и знания, както и тяхното укриване) на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 12
thehappyroger
преди 5 години
САЩ дори има мн голям потенциал да ги няма на картата до 10 години, ако напрежението под Йелоустоун пожелае да се освободи следващото десетилетие, което е мн вероятно предвид космическите процеси, които се разгръщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Следващите години на планетарни изменения и Турция и САЩ ще бъдат пометени от катаклизми. На обективната реалност на Космоса не и пука за нещата, за които на вас ви пука и си мислите, че са важни, тя предстои да заличи тази абсурдна егоистична кретено-масонска капиталистичекса *ебилна култура, която се е развила днес на Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
george353
преди 5 години
Това ми звучи малко като, "We will pay nothing..., but Turkey will."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
paco112
преди 5 години
Не виждам в статията превод на "We will pay nothing for the release of an innocent man, but we are cutting back on Turkey!" а мисля че това е смисъла не целия туит. Нещо като отдалечаваме се/откъсваме се от Турция? Моля с по-добрия английски да коментират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още