IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксът на Пекин: Невероятният успех на държавния капитализъм

Въпреки грандиозния икономически бум през последните десетилетия властта на правителството се базира върху контрол, намеса и цензура

08:11 | 01.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Параноята е медицински термин. В енциклопедията се определя като психично разстройство със заблуди. Всеки, който минава през Пекин в днешно време, няма как да не усети, че цяла една държава или по-точно държавните институции страдат от остра параноя.

Безброй „надзорници" на полувоенното организирано полицейско поделение на Китайската народна република дежурят по станциите на метрото - безупречна униформа, сериозен израз, най-висока концентрация. Всеки пакет, който тези дни се изпраща през куриеритена големите гиганти за електронна търговия Alibaba или JD.com, носи допълнителен стикер. „Вече тестван за безопасност" е изписано с големи букви върху него. Ако искате да пазарувате в луксозния търговски център Oriental Plaza, който се намира само на няколкостотин метра от площад Тянанмън, ще трябва да преминете през бели павилиони с металотърсач и преносими скенери. Врагът дебне отвсякъде.



Дори за гълъбите има забрана да летят. Всички обекти, които „представляват заплаха за безопасността на полетите“ - от балони до дрони, хвърчила и птици, нямат право да се издигат в небето до 1 октомври. Всичко е подозрително - дори гълъбите - глобалният символ на мира.

Китай през септември 2019 г. - Народната република празнува своята 70-годишнина - и изглежда, че най-мощната от всички могъщи сили разполага с предимно едно: страх. Страх от собственото население, който не само от гледна точка на Запада, но и от гледна точка на някои китайци, вече приема параноични черти.

Въпреки грандиозния икономически бум през последните десетилетия властта на правителството се базира върху контрол, намеса и цензура. Пазарната икономика дава невероятни резултати, въпреки че в основата си е просто изиграна - наужким. Защото Комунистическата партия взема решение за всичко и всяка малка подробност – за валутния курс, лихвата или активите на бизнесмените.

Китай е провокация за чистата пазарна икономика. Как държавният капитализъм може да бъде толкова успешен? Независимо дали става дума за пътища, влакове или летища - инфраструктурата на страната е впечатляваща. Повече от 700 милиона души са изведени от бедност от 1978 г. досега.

Има обаче проблеми. Демонстрациите в Хонконг подложиха на изпитание търпението на китайците. Спорът за митата със САЩ пък тежи на икономиката. В момента заради свинската треска цените на месото се изстрелват нагоре, гневът на населението е голям. Китай все още страда от явна регионална пропаст в богатството.

Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 8
khao
преди 4 години
Китай имат най важния ресурс за голяма икономика - хората. Парадокс щеше да е ако стандарта на средния китаец примерно стане колкото тоя на средния германец за 30 години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
Заради този "парадокс" на западняка, запада започна да пренаписва историята на Втората световна война.Не може руснака да победи обединена от Хитлер европа!Без Англия, цяла Европа работи за нацистите.Дори Швейцария им пази кинтите.От Португалия до Финландия, от България до Норвегия - всички работят за Хитлер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 8
dr.5rov
преди 4 години
Констататация на факти и чудене ама що така - това е статията. Думичката "парадокс" в заглавието е много точна. Аз лично очаквах и някакакъв намек за обяснение на "парадокса". Ние тук сме свикнали с това, че не сме по и най (и да, не се и стремим към това), но западнякът е свикнал да е такъв и когато вижда, че други го изпреварват, за него това е парадокс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още