IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е притеснена за своята енергийна сигурност

Страната отново залага на ядрената енергетиката и загърбва природния газ, показват плановете за развитие на енергетиката до 2030 година

16:23 | 15.07.18 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди дни Япония публикува своите планове за развитието на енергетиката до 2030 година, които връщат ядрената енергетика в картината. Това показва, че страната има едно притеснение - за своята енергийна сигурност, пише в коментар Financial Times.

Токио планира намаляване на емисиите, но това е на второ място пред сигурността на доставките. Например възобновяемите източници ще растат, но страната ще продължава да разчита и на въглищата. Природният газ, чиито емисии са по-малки, остава на заден план.

Реалният победител обаче ще бъде обаче ядрената енергетика, която отново се завръща в плановете седем години след катастрофата във Фукушима.

FT отбелязва, че Япония остава третата по големина икономика в световен мащаб, въпреки бавния ръст в последните две десетилетия. Страната е и голям енергиен потребител въпреки ефективния начин на използването на енергия.

Япония остава важен играч на глобалния енергиен пазар, но вече се вижда нервност по отношение на зависимостта от вноса на енергийните продукти. Страната вече има опит - ограниченията пред петрол през 70-те години отвориха очите на Токио по отношение на рисковете, на които е изложена при вноса на суровината от Близкия изток.

Затова и няма нищо изненадващо, че  Япония оценява природния газ като рисков. Няма абсолютни никакъв недостиг на суровината в региона, а и се очакват и увеличаването на доставките - и от Сибир, и втечнен газ от САЩ. Цените ще варират, но пък японската икономика може да си позволи да плати цената.

Проблемите обаче са свързани със сигурността на търговските пътищата за доставка на природния газ до Япония. Затова и оценката на анализаторите е, че планът за развитие на енергетиката на Токио е рационален.

Азия се превръща в опасно място и дори място на конфликти. Това прави търговията с енергийни източници очевидно уязвима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 6
panther
преди 5 години
очаквам до 5 години и на германците да им отмине временното екоталибанско умопомрачение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 5 години
Псолютно! Решението е да минат на руски реактори... :lol:Иначе, "Блажени са вярващите!"... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Може и до Курилите да опънат една тръба, руснаците ше им осигурят газ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
След аварията във Фукушима ядрената енергия вече не е евтина, а една от най-скъпите. За страна, която е силно зависима от нея, проблемът е сериозен. Но японците са изобретателна нация и вярвам, че ще намерят решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още