IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия още не е избегнала дефолта

Следващата важна дата за плащанията по руските дългове е 27 май

13:52 | 10.05.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки направените плащания Русия все още е изправена пред дефолт, пише CNBC. Москва се възползва от изключение от американските санкции, което позволява плащания по облигационни заеми от замразените фондове, след анализи от Министерството на финансите по всеки отделен случай.

Така Русия извърши плащания по своите заеми с матуритет през 2022 година и 2042 година на обща стойност 650 млн. долара преди да изтече 30-дневния гратисен период (до 4 май)и избегна дефолта. Преди това руските власти се опитаха да направят плащанията в рубли, но те не бяха приети от американските банки.

Но това изключение изтича на 25 май, а на 27 май има нов падеж по руските заеми, посочва още CNBC.

Голяма част от активите на руската Централна банка се намират в банки в чужбина и бяха замразени като част от санкциите срещу страната заради военната инвазия в Украйна.

За последно Русия не е покривала задълженията си по външни дългове през 1917 година, коментират експертите. В края на април прогнозите за сочеха 95% вероятност за дефолт на страната в рамките на година, но след като беше намерено решение към 3 май този процент съществено намаля до 67 на сто.

Сега фокусът е насочен към новата дата 25 май, когато изтича изключението, наложено от Министерството на финансите на САЩ. Вероятно Москва ще успее още веднъж да направи плащане по задълженията си, което е броени дни след края на гратисния период.

На този етап няма никакви сигнали от Вашингтон дали ще удължи действието на изключението от санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 7
corner
преди 1 година
Те са банкрутирали по подразбиране - техните падежи са сигурно по 10 на ден .Искам да кажа , че ако бяха в подобна ситуация и ден нямаше да изкарат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
GiRo
преди 1 година
Импо, ко речи? Русия уважава чуждата собственост?! Верно? Я го кажи на Молдова, Грузия и Украйна. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
То и САЩ, Италия, Япония - още не са избегнали банкрутът - но с бодри крачки крачат към него. РЕАЛЕН банкрут, не технически. Ситуацията е ясна - Русия и руските компании си плащат коректно, банките на кредиторите крадат парите. Е, кредиторите да си търсят парите от банките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Не е редно да наказва частни компании заради държавни крадци. Русия уважава чуждата собственост !!! Който краде, дори от крадци: сам става крадец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
Банкрут има само в НЕУКИТЕ тИквИ на руските неграмотни тр000лове= България е във валутен борд- всеки лев в обращение ИМА ПОКРИТИЕ в БНБ. И щом искате да пишете в български икономически форум, научете поне основите на икономикса, че вече и за слепите става ясно, че драскотите в този форум само като пропагандатори на руската информационна война срещу ЕС и НАТО....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
юрист
преди 1 година
''...Сега фокусът е насочен към новата дата 25 май,...'' А датата 25 май е след датата 24 май- да видим дали сега пак нацистка русия ще се занимава с лъжи и измислици за ''македонския'' произход на азбуката '' кирилица'' и на азбуката '' глаголица'', като кирилицата е чисто БЪЛГАРСКА азбука, създадена за БЪЛГАРСКАТА книжовна школа и за държавата България...Руските нацисти се опитват да подменят и променят в полза на външната си агресивна политика всеки исторически факт, който не съответства на нея. Дано до тогава Украйна да ги принуди да подпишат капитулация на КИРИЛИЦА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 1 година
За Русия не зная, но България крачи с 200 към банкрута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Русия трябва да спре изплащането на всякакви задължения към патологичните краддци на чужди средства. Дефолт, недефолт, това вече е без всякакво значение. Русия трябва незабавно да конфискува валутните средства на чуждите компании, за да си компенсира откраднатото. Ще си го върне с лихвите, но това едва ли са допускали крадльовците. Говорим за трилиони долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още