IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Руските части имат запаси за най-много три дни

САЩ предупредиха, че руският президент е притиснат до стената, Зеленски нарече руските военни „туристи с танкове" и „роби на пропаганда“

09:42 | 22.03.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/STR</em></p>

Снимка:  EPA/STR

Според украинския генерален щаб руските части продължават да имат проблеми с осигуряването на доставките си за войната в Украйна. Според наличната информация действащите в Украйна части разполагат с боеприпаси и хранителни запаси за максимум три дни. Украинският генерален щаб съобщава, че ситуацията е подобна и по отношение на доставките на гориво.

Междувременно САЩ предупредиха за възможни отчаяни действия на руския президент Владимир Путин заради забавянето на военния успех в съседната страна. „Има ясни сигнали, че руският президент Владимир Путин обмисля използването на химически оръжия в Украйна“, заяви американският президент Джо Байдън по време на среща с бизнеса във Вашингтон.

„Гърбът на Путин е опрян до стената и сега той говори за нови „фалшиви флагове", като твърди, че САЩ разполагат с биологични и химически оръжия в Европа, което просто не отговаря на истината", заяви Байдън, цитиран от Bloomberg.

„Русия твърди също, че Украйна разполага с биологични и химически оръжия. Това е ясен знак, че Путин обмисля използването и на двата вида оръжие", каза американският президент.

Представители на администрацията на САЩ и съюзниците нееднократно твърдят, че Русия може да използва фалшиви твърдения за наличието на химически оръжия като повод за използването на такива оръжия. Преди дни съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан предупреди секретаря на Съвета за сигурност на Русия, че Москва ще бъде изправена пред последствия, ако разположи химически или биологични оръжия в Украйна.

Междувременно старши експертката по киберсигурност в Белия дом Ан Нойбъргър заяви, че важни американски компании, които осигуряват критична инфраструктура, трябва да подобрят киберзащитните си позиции поради продължаващите цифрови заплахи от страна на Русия, съобщи Ройтерс.

Нойбъргър заяви, че правителството на САЩ е видяло „подготвителна" руска хакерска дейност, насочена към множество американски компании, но не е „сигурно", че такава атака ще се случи. Наскоро администрацията проведе класифицирани брифинги на стотици американски компании, които могат да бъдат мишена на руски хакери, заяви Нойбергер.

Белият дом публикува и писмено изявление на президента Джо Байдън, в което той предупреждава, че Москва може да се нахвърли с кибератаки заради „безпрецедентните икономически разходи, които сме наложили на Русия". Това предупреждение, каза Нойбъргър, се основава на „еволюираща разузнавателна заплаха".

А в условията на нарастващо насилие срещу цивилни граждани в Украйна президентът Володимир Зеленски призовава сънародниците си да се противопоставят на руските войски и да продължат битката. „За да спасим нашите хора. Борба. Борете се и помагайте!", каза Зеленски в последното си видеопослание. В обръщението си към „великия народ на велика Украйна" той нареча руските военни „туристи с танкове" и „роби на тяхната пропаганда, която е променила съзнанието им". Тези „роби“, изпратени от Русия, никога били виждали такава тълпа от свободни хора по улиците и площадите. „Никога не са виждали хиляди хора, които не се страхуват от тях", каза той, визирайки протестния митинг на цивилни граждани в окупирания Херсон, който руските войски очевидно са разгонили със сила.

Междувременно украинското контраразузнаване съобщи, че е предотвратило покушение срещу президента Зеленски. Група руски диверсанти, ръководена от агент на тайните служби, е била арестувана в град Ужгород в граничния триъгълник между Украйна, Словакия и Унгария, съобщи агенция Униан. Освен нападението срещу Зеленски в Киев мисията на около 25-те мъже е включвала и извършването на серия от саботажи в правителствения район, както и в други части на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
С по-големи букви напиши че си българин и не забравяй да си сложиш знамето с герба на аватарчето, за да си още повече българин и да няма съмнения в това. ***, *** - както е писал Алеко. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
Там е проблемът ,че гледаш само руски клипове :) Ние истинските БЪЛГАРИ предпочитаме да четем пропагандата на Левски,Ботев и Каравелов против Русия вместо да гледаме CNN или Русия Днес. Все пак сме в България а и съм БЪЛГАРИН. Предпочитам да вярвам на думите на нашите герои каква е русия. Тези думи са на над 140 години. Все още са актуални и днес ! А ти на какво вярваш ? На Русия, на CNN, на Левски,Ботев,Каравелов ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 2 години
А дано ! Путин да си се прибира в клоаката откъдет е изпълзял. Разбира се дължи възстановяване на Украйна и репарации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Наглото чyчуло байдън да се разбере с нюланд, която доста неща призна. Това за запасите за 3 дни е смешно. Руснаците всъщност хранят населението в завзетите територии. Никъде протести не да разгонвани със сила, гледаме достатъчно клипове в интернет и от Херсон и от Мелитополь.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
А презервативи имали за още два пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Gocho
преди 2 години
Бойче ти удари оня от "Факти" Джамбазки у земи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Еее, добре бе - начи още 3 дни и свършва войната. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още