IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е решен да задържи Лукашенко на власт в Беларус

Москва не иска да се окаже от губещата страна в сблъсъка между опозиционните поддръжници и властите в Беларус

17:00 | 13.09.20 г. 33
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин затяга прегръдката си около изпадналия в затруднение свой съюзник Александър Лукашенко, докато беларуският лидер засилва репресиите на фона на продължаващите антиправителствени протести в източноевропейската страна, пише Bloomberg.

Путин, който ще бъде домакин на Лукашенко по време на разговорите им в Сочи в понеделник, е решен да покаже, че демонстрантите от опозицията няма да свалят беларуския президент, споделят източници, близки до Кремъл, които желаят да запазят анонимност.

Това е първата им среща лице в лице, откакто избухнаха протестите в Беларус с искане за оставката на Лукашенко, след като той заяви, че е спечелил убедително изборите на 9 август, с които удължи своето 26-годишното управление.

И докато демонстрантите не дават признаци скоро да се откажат от своите искания, Лукашенко също не прави отстъпки. 

„Беларус е от огромно значение“, споделя Михаил Виноградов, който ръководи Фондацията за политика в Санкт Петербург. "Путин не иска да се окаже от губещата страна", добавя той.

Кризата, обхванала най-близкия партньор на Москва, отразява бунтовете, които пометоха прокремълските лидери в Украйна и Армения след 2014 г. и се случва на фона на решението на Путин да промени руската конституция, с което да си осигури удължаване на своето управление потенциално до 2036 г.

Руското ръководство беше изненадано от мащабите на вълненията в Беларус, посочват хора, близки до Москва. Въпреки че Русия не вярва на Лукашенко, тя не може да приеме опозицията, която би дошла на власт чрез улични протести, и ще го подкрепи, докато насърчава стъпки към евентуално наследяване, добавят тя.

Европейският (ЕС) съюз и САЩ осъдиха репресиите и отхвърлиха резултата от изборите, но досега само заплашват със санкции.

Опозицията, която се обедини зад Светлана Тихановска, която в момента се намира в изгнание в Литва, категорично заявява, че тя е спечелила изборите и иска Лукашенко да започне преговори за предаване на властта.

Хиляди опозиционни протестиращи излязоха  днес в беларуската столица Минск и в други градове в страната, съобщава уебсайтът Tut.by. Полицията задържа 114 души по време на протести в пет региона в събота, съобщи държавната новинарска служба Belta на своя уебсайт.

Миналия месец Путин заяви, че се е договорил с Лукашенко да изпрати руска полиция, за да помогне за потушаване на вълненията, ако е необходимо, като добави, че все още не вижда нужда от подобни мерки. Русия изпрати медийни служители в Беларус, за да замени стачкуващия персонал в държавната телевизия.

Беларус поиска от Русия да разсрочи дълг от 1 млрд. долара като отделно от това в петък се състояха и дискусии относно доставките на руски газ.

Отношенията между Лукашенко и Путин се изостриха, след като миналата година той се противопостави на руския натиск за по-дълбока интеграция и вместо това реши да се насочи към сближаване със Запада.

„Беларусите наистина са ужасени от подкрепата на Путин към Лукашенко“, който е станал „напълно чужд на собствения си народ“, споделя Валери Цепкало, опозиционен политик, по телефона, докато се намира в изгнание в Полша.

Съществува риск „Русия да превърне своя най-верен съсед в население, което я възприема като аксесоар на Лукашенко и неговия авторитаризъм“, смята Найджъл Гулд—Дейвис, бивш британски посланик в Беларус, който сега е старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
ха , излиза че Путин е донесъл демокрацията на Украйна ... виж ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Това е лошия късмет да си съсед на Мордор...Тия ypoди московски освен да оcepaт, изсмучат, потъпчат, ограбят, подтиснат, впиянчат, отровят, проядат, деградират - друго не могат.Но белия свят им показва къде им е мястото, затова стават все по-бедни и отритнати. *** ще ги направи и все по-необразовани и религиозно зависими тапири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
... обиколки надолу по спиралата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
а я кажи ние де ще сме през 2055 , щот нали водим с няколко обиколки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
SPART
преди 3 години
Хипотетичен демократичен сценарий в Баларус през 2055 година - Лукашенко отдавна не управлява и на власт е прозападната сегашна опозиция.Внучката на Тихановская упреква баба си:"Доигрались Все просрали. И дотаций от европы и америки не получили. Теперь дохним. Поляки нам злоты не подкинули. В вообще сами в дерьме оказались..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
++10
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
мхм арабската пролет като "експеримент" пак Путин , лузъра я пусна в действие , налЕ ... ей , тъппо парче си няма друга ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Путин е лузър, естествено е да се събере с лузърите на света. Погледнете компанията му, Лукашенко, Ким чен Ир,Рухани, Мадуро, Асад, Хафтар, може би Ердоган. Това са лузърите на света, като народите им плащат цената на експериментите, които тези гьoнсyрaти провеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Или да назначат поредната гинеколожка за военен министър.Али пъ трансджендър - това още не сме го гледали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Да си направят немипуко,а някой правоверен военен министър пак да скочи от амнайстият етаж на лудницата с вик:- Руснаците идват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още