IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското правителство подава оставка

В четиричасовата си реч пред нацията президентът Владимир Путин обяви, че в бъдеще депутатите трябва да определят премиера

15:45 | 15.01.20 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: EPA</p>

Снимка: EPA

Руското правителство при министър-председателя Дмитрий Медведев обяви, че ще се оттегли. Това съобщи в сряда руската информационна агенция TAСС, позовавайки се на ръководителя на кабинета. Президентът Владимир Путин ще назначи ново правителство и ще възложи на досегашното да остане на поста дотогава, предаде Интерфакс.

Информационната агенция цитира самия Медведев. Путин ще го назначи за заместник-ръководител на Съвета за сигурност. Там той трябва да отговаря за отбраната и сигурността, съобщи Интерфакс.

„Тези промени, когато бъдат приети - и по всяка вероятност това ще стане след дискусия, както беше предвидено - ще доведат до значителни промени не само в Конституцията, но и в баланса на силите като цяло. В този контекст е очевидно, че ние, като правителство на Руската федерация, трябва да предоставим на президента на страната възможност да вземе всички необходими за това решения “, обясни Медведев решението си да подаде оставка на среща с Путин и членовете на кабинета..

По-рано в четиричасовата си реч пред нацията президентът Владимир Путин обяви, че иска да даде на Парламента повече власт с конституционна реформа. Освен всичко друго, депутатите трябва да определят премиера в бъдеще.

Също така критериите за кандидати за президент трябва да бъдат затегнати. Въпреки това Путин възнамерява да се придържа към силната президентска система. За тази цел той ще предложи референдум за конституцията.

Критиците обвиняват Путин, че работи за това как да се задържи на власт след 2024 г., когато мандатът му като президент приключва и той трябва да се оттегли според конституцията.

Освен това в обръщението си Путин обеща да повиши жизнения стандарт и икономическия растеж. Русия се бори за подобряване на икономиката през последните години на фона на ниските цени на петрола и западните санкции. Правителството на Медведев отдавна е критикувано за това, че не постига особен напредък и оценките на неговата популярност изостават от тези на президента.

Предложенията на Путин не включват някакви мащабни промени, чрез които да бъде създаден нов пост за него. Но потенциалните промени могат да прехвърлят по-голямата власт на парламента и Държавния съвет.

Руският президент посвети 80-минутната си конференция на социални проблеми. Той предложи нови стимули за справяне с проблема с намаляващата раждаемост и обеща ускорен икономически растеж.

„Конституционните промени могат да бъдат одобрени единствено след провеждането на референдум“, обяснява Путин. Според мерките парламентът ще има по-голяма тежест при избирането на министър-председател.

„Путин предлага промени, които са свързани със смяната на властта. Русия сега е силно президентска република и трансформацията може да бъде само към президентска република“, коментира Алексей Макаркин, заместник-председател на базирания в Москва Център за политически технологии. „Все още не е ясно каква позиция би заел Путин в бъдеще“, допълва той.

От 2008 г. в продължение на 4 години Медведев бе действащият президент на Русия, когато Путин напусна Кремъл, тъй като трябваше да се съобрази с конституционните правила за продължителността на мандата. В края на първия си мандат през 2012 г. Медведев предаде президентството обратно на Путин. Година по-рано през септември на конгреса на управляващата "Единна Русия" бе обявено, че смяната на позициите на двамата лидери е била договорена няколко години предварително. 


 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
....па рцал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 9
многодобре
преди 4 години
...не ми пука за вас, но превръщате сайта в долен ***. Иначе казано, във ваше подобие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 12 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Каква англо-саксонска цивилизация бе кухавеелник? Само лизаачи като тебе гледат да станат част от нещо. Ей такива като теб прекръстиха Мусала и Варна на Сталин. Теб кеф ли ти е Варна да се казва Сталин, поодлого червена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Съществената причина за стопанските проблеми на Русия е неправилното емитиране на руската рубла. Грешката на централната банка създава щети и кризи.Вариантите са:1. При запазване Руската централна банка неправилно да емитира руската рубла е с нарастващи щети и кризи в Русия.Русия е жертва на грешката на Руската централна банка.2. За устойчив държавен просперитет е необходимо правилно емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 9
дядя Вова
преди 4 години
Не разбрах, кога българите станаха част от англо-саксонската цивилизация!?За сега само им лъскате благородните з***дници, не са ви приели там.И щом не са ви приели, защо русофил е национален предател,с лекота мога да ти докажа обратното.Не ми отговаряй, няма да ти се вържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 11
Вся власть Советам!
преди 4 години
Измишльотини са обичайните ти про-руски дрънканици, мръсен национален предател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 6
многодобре
преди 4 години
...има ли някакъв смисъл да пишете измишльотини тука? Ако ви става по-леко, моля, но не превръщайте сайта в кръчмарска бърборилница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 8
gogo6060
преди 4 години
Bulgaria #47 in Open for Business RankingsRussia #73 in Open for Business Rankingsааахахахаха, крепостните пак последни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 13
korn
преди 4 години
За двайсет години начело на най голямата държава в света, ядрена сила и най богата на природни суровии, Путин постигна стандарт на живот на руснаците като този на малка и незначителна България. Руснаци емигрират да живеят в България и ЕС. Русия разположила се на една осма от планетата земя има население 140 милиона-двайсет пъти по малкия ЕС-500 милиона, десет пъти по малките Китай и САЩ-1,5 милиарда и 340 милиона. Къде са парите от суровините и къде са руснаците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 10
Вся власть Советам!
преди 4 години
И е в Топ 10 по заболеваемост от туберкулоза, редом със Сомалия, Мозамбик, Мадагаскар, ЦАР, Йемен и други "мощни" държави. Според Световната Здравна Организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още