IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия има кораб, с който да завърши "Северен поток 2"

Приключването на проекта може да се забави заради санкциите, твърди руският държавен глава

08:45 | 26.12.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия има кораб, който да полага тръби, за да бъде завършено изграждането на газопровода "Северен поток 2", предаде Ройтерс, като се позова на в. "Комерсант".

Руският президент е говорил за кораба на среща на водещи руски бизнесмени вчера късно вечерта. Според изданието Путин е казал, че завършването на проекта може да се удължи във времето с няколко месеца заради санкциите.

Американският президент Доналд Тръмп миналата седмица наложи санкции на "Северен поток 2", замислен от Москва да заобиколи Украйна и да увеличи газовите доставки през Балтийско море до Германия, най-големия енергиен потребител на Русия.

Швейцарско-холандската компания Allseas обаче преустанови работа по проекта заради санкциите, пише БТА. Нейни два кораба полагаха тръбите на "Северен поток 2". Газпром купи през 2016 г. кораб за полагане на тръби, наречен "Академик Черски", като идеята беше той да бъде използван като краен вариант, ако европейските компании преустановят работа по проекта.

Източник от Газпром е заявил обаче, че средната скорост на "Академик Черски" по полагане на тръби е по-ниска от тази на единия от корабите на Allseas.

Преди да бъдат наложени американските санкции на компании, строящи "Северен поток 2", руски представители бяха казали, че той ще бъде задействан преди или около средата на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 7
rover
преди 4 години
Российское судно, имеющее динамическое позиционирование, "Академик Черский", может быть использовано, но оно сейчас находится на Дальнем Востоке России, и путь к датским водам займет у него около двух месяцев.Do you know that?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Наистина не ме засяга въпроса кой плаща банкетите на Газпром. Живо ме интересува обаче кой плаща българските такива. Кой ще плати цената за спрения транзит към Турция. Един милиард лева които ни дължи Газпром за срока на подписания договор, не са пренебрежима сума. Кой ще плати евентуалната глобата от Брюксел за неспазването на пакетите? Ясно е записано, че този който добива газ не може да го доставя и че един оператор може да ползва до 50% от капацитета на газопровода. Българския Турски поток е резервиран на 80% от Газпром. Тези банкети ще ги платим ние. Както плащаме едни 77 милиона евро глоба за възпрепятсване на конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Не описваш пълната хронология на така наречения им самолетоносач. Първо се скъсаха спиращите въжета и падна еди самолет във водата. След това пак се скъсаха и докато чакаше да ги подменят втори самолет падна в морето. На борда му имаше обшо 11 и те естествено го оттеглиха от бойните операции. След това започна ремонт на авионосния крайцер(какъвто всъщност е) и потъна сухия дог. При крушението върху кораба падна кран и отвори доста голяма пробойна. Последно се запали и починаха 2 или трима души. Оправданието беше, че на " Адмирал Кузнецов" редовно ставали пожари. Но все пак е обещано че след ремонта няма да пуши както досега. Руската преса обаче все по-настойчиво задава въпроса, а необходимо ли е да се ремонтира този над 30-сет годишен крайцер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 16
korn
преди 4 години
Русия, чиято икономика изцяло зависи от продажбата на суровини и която 30 години се бори да пусне една тръба, до преди две години е нямала един кораб способен да полага тръби. Дори не могат да построят един такав кораб, че се наложило да купят няква трошка, която сигурно ще е като самолетонасача им, който опушваше моретата и накрая се запали. Не спряха да се излагат тез хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 10
Вся власть Советам!
преди 4 години
В обозримой перспективе в СССР обещали построить коммунизм . И как результат ? В обозримой перспективе Путин обещал среднюю зарплату в РФ 2700$ . В России если заговорили о обозримой перспективе , это значит никогда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 19
khao
преди 4 години
импе, това дето ме боли.. ела да го цунеш, да мине! :))дреме ми за патока, с *** русияните винаги ще са прееани и ще стават все по голями маймуни, квото и да направи късия, просто модела на упрсвление му е грешен, както би казал класика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 5
dakl
преди 4 години
Един от природните закони гласи: на всяко действие, има съответното противодействие. Няма спасение обаче за тези които упорито вървят и търсят самоубийство. Така са загинали всички досегашни световни империи, едва би и последната ще направи изключение от това правило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 4 години
Патока ще бъде завършен поне с година закъснение. На императора предлагам да отговори на руснаците, които питат " кой ще плати банкета"??? Защото завършиха Силата на Сибир - банкет, само че за китайците. През 2020, 2021 и 2022 ще транзитира най-много 5, 10 и 15 млрд кубически метра. Сега СП-2 банкет за австрийците, защото газта ще стигне до Баумгартнер. Турски - банкет за турците, наложиха "глоба" от 1 000 000 000$ на Газпром за да му разрешат да строи и няма договорена цена на доставките. Ердо иска постоянни и на ниски цени доствки и ще ги получи. Та така стоят нещата, Газпром ще построи а някой ще плати банкета. Кой ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Колкото и да ви боли, Северен поток 2 ще има - и Европа яко ще бичи газпромов газ. Фонов явно не прави разлика между документи, подписани от невежи или просто хитри политици, за срок - далеч отвъд срока на живот на тия дето са ги подписали - и реалността - а реалността е, че Европа не може да се лиши от енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 4 години
Къде човек на снимката???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още