IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров похвали Тръмп за позицията му по Украйна

Според външния министър на Русия се наблюдава качествена промяна в отношението към конфликта на президента на САЩ

21:29 | 07.02.17 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стремежът на президента на САЩ Доналд Тръмп да вникне в същината на проблемите в Украйна е "качествена промяна" в сравнение с позицията на предшественика му Барак Обама. Това заяви днес пред ТАСС руският външен министър Сергей Лавров по повод изявление на Тръмп пред американския телевизионен канал Fox News.

"Знаете каква позиция зае Доналд Тръмп. Той заяви, че иска да вникне във всичко в Украйна и иска да разбере кой как се държи. Това вече, според мен, е голяма качествена промяна в сравнение на администрацията на Обама, която се опитваше да изисква от нас всичко, а всячески да оправдава Порошенко", каза руският пръв дипломат по адрес на украинския президент Петро Порошенко.

Пред Fox News Тръмп заяви, че САЩ не разполагат с достатъчно точни данни за случващото се в Донбас и затова в интервюто се въздържал от обвинения към Русия.

Ако Киев възстанови изцяло контрола си върху Донбаския регион, то това няма да реши всички проблеми на Украйна, каза още Лавров. По думите му "това се разбира от всички в Европа, включително в Париж, Берлин и Брюксел, а също във Вашингтон". Лавров добави, че изострянето на напрежението в Източна Украйна е било изгодно за Петро Порошенко, защото е отклонило вниманието от неспособността на Киев да изпълнява ангажиментите си по Минските споразумения.

Москва е уверена, че резултатите от борбата на САЩ с тероризма ще бъдат далеч по-солидни и значими при администрацията на Тръмп, отколкото бяха при Обама, каза първият дипломат на Русия. Той посочи, че договорената с предишната администрация "реална координация за съгласуване на целите и нанасянето на удари по позиции на терористи" в Сирия не е била реализирана по вина на САЩ. "Според мен сегашната администрация е доста по-малко идеологизирана и доста повече насочена към конкретен резултат", констатира Сергей Лавров.

Коментарите в Русия по адрес на Тръмп се следят внимателно в САЩ, чиито разузнавателни служби обвиниха Москва, че е подкрепила хакерски атаки, помогнали на Тръмп да победи на президентските избори през ноември м.г. Кремъл отхвърля тези твърдения, отбелязва Ройтерс.

Властите в Киев се опасяват, че Тръмп, обещал да подобри отношенията си с Русия, ще отмени санкциите срещу нея, наложени заради ролята ѝ в конфликта в Донбас и заради анексирането на Крим.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 11
StraightForward
преди 7 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ПОРАДИ ОБИДНО СЪДЪРЖАНИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още