IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските туристи в Гърция намаляха с 60% през първото полугодие

Въпреки това в страната очакват нов туристически рекорд от 26 млн. чуждестранни гости тази година

21:38 | 27.08.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Туристи на пристанището в Пирея. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Туристи на пристанището в Пирея. Снимка: Ройтерс

Руските туристи, посетили Гърция в периода януари-юни 2015 г., са били 151 хил. души, което е с 60,6% по-малко в сравнение със същия период на 2014 г., сочат данни на Асоциацията на руските туроператори (АТОР), цитирани от ТАСС. Въпреки това Гърция повиши прогнозата си за очаквания общ брой чуждестранни туристи тази година.

„Спадът на туристопотока повлия и на общата печалба от руските туристи, като тя е намаляла през полугодието с 63,2% до 129,3 млн. евро”, се посочва в съобщението на АТОР.

Президентът на Конфедерацията на гръцките туристически агенции (SETE) Андреас Андреадис прогнозира, че ако политическите събития се развиват спокойно, тази година Гърция може да приеме 26 млн. чуждестранни гости. Това би било нов туристически рекорд за страната.

През 2014 г. Гърция е посетена от 24 млн. туристи, в това число 1,2 млн. руснаци. Ако тази година страната бъде посетена от 26 млн. туристи, приходите за нея ще възлязат на 14,5 млрд. евро. За сравнение - през миналата година тази сума бе 13,5 млрд. евро.

По данни на Централната банка на Гърция през първото полугодие на 2015 г. броят на чуждестранните туристи в Гърция се е увеличил с 20,8%, а ръстът на доходите от туризма е 8,2% и те вече достигат 4,1 млрд. евро.

От SETE прогнозират, че в периода септември-октомври страната ще бъде посетена от 3,5 млн. чуждестранни туристи, приходите от които ще възлязат на 2,2 млрд. евро. Още около 1 млн. души се очаква да посетят Гърция през ноември и декември.

Руските туристи намаляват и в България, като тенденцията е за около 20% спад. Вчера ресорният министър Николина Ангелкова коментира пред журналисти, че „почти навсякъде се чува руска реч, но липсват тези туристи, които навремето са идвали, изпращани от държавни предприятия, в детските лагери“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 16
tisia
преди 8 години
...замазване на очи е този материал,проблемът е тук в България...на есен с протести от бизнеса заради слабият сезон в страната...хвърляме си хляба само и само да угодим на помиарите отвъд океана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още