IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BioNTech: Мудността на ЕС при поръчките на ваксини е учудваща

Процесът в Европа не е толкова бърз и ясен, колкото в други страни, твърди главният изпълнителен директор на компанията Угур Шахин

15:00 | 01.01.21 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на изследователската компания от Майнц BioNTech Угур Шахин. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Главният изпълнителен директор на изследователската компания от Майнц BioNTech Угур Шахин. Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на изследователската компания от Майнц BioNTech Угур Шахин заяви, че е изумен от колебливите поръчки за ваксини от страна на Европейския съюз (ЕС). Процесът в Европа не бил толкова бърз и ясен, колкото в други страни, поради правото на отделните страни да имат думата, каза специализираният в лечението на ракови заболявания доктор пред Spiegel.

ЕС разчита и на други производители, които сега не могат да доставят толкова бързо. „Очевидно надделя впечатлението: Ще се пренаситим, няма да е толкова лошо и държим всичко под контрол“, каза Шахин. „Изненадан съм“.

Специалистът предполага, че компанията му ще има яснота относно по-нататъшните производствени количества за ваксината до края на януари. „Опитваме се да намерим нови партньори за сътрудничество, които да произвеждат за нас. Но да не се лъжем, че специализирани фабрики по целия свят стоят празни, без да се използват и могат да произведат ваксина с необходимото качество за една нощ“, казва Шахин. „В края на януари ще имаме яснота дали и колко повече можем да произведем“.

„В момента общите налични ваксини срещу Covid-19 „не изглеждат розови“, защото няма други одобрени и трябва да запълним тази празнина с нашата ваксина“, пояснява още специалистът. Поради това германската компания работела в тясно сътрудничество с американския си партньор Pfizer, за да проучат възможността за увеличено производство на собствената им ваксина.

Препаратът на BioNTech и Pfizer бе одобрен в ЕС точно преди Коледа и се прилага от няколко дни. Понастоящем няма допълнителни одобрения за ваксини в ЕС. Международната общност вече започна да поръчва дози ваксини от няколко производители, които все още се разработват.

На въпрос дали BioNTech може да лицензира други компании да произвеждат новата ваксина, Шахин подчертава сложността, свързана с производството на т. нар. mRNA ваксини. „Не можете просто да превключите производствена линия, така че вместо аспирин или сироп за кашлица внезапно да се произведе ваксина. Процесът изисква години опит и подходящо структурно и технологично оборудване“.

Припомняме, че България получи 5000 ваксини с първата пратка, които бяха употребени за три дни. В момента в страната има 4739 ваксинирани по официални данни.

България очаква в периода между 4 и 5 януари 2021 година да бъде извършена втора доставка на ваксини от Pfizer/BioNTech. Става дума за още 25 хил. дози и с тяхна помощ до края на януари ще бъде завършена първата фаза от плана за ваксиниране (на медицинските лица). Ако бъде одобрена ваксината на Moderna, за което има индикации, че ще се случи на 6 януари 2021 година, ще може паралелно да стартира и втората фаза - да бъдат ваксинирани обитателите на домове за възрастни хора и хора с увреждания. В средата на януари ще има доставка на още 30 хил. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 3
Biso
преди 3 години
Ти защо приемаш, че написаното е абсолютна истина и не подлежи на съмнение? Защо приемаш, че няма никакви странични ефекти, които може да се проявяват след години под много различни форми? Задавам риторични въпроси просто за размисъл. Не е нужно да дискутираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
на никого не му е интересно ... мога да ти дам да заработиш 10 $ орално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Тези явно нямат наяждане просто...Значи 2 милиарда ваксини поръчани за кой знае колко вероятно под 100 милиона желаещи - а останалото отива на сметището.ес е изключително корумпиран, бюрократичен е неефективен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Кое му е чудното, бюрокрацията в ЕС винаги е била тромава. Чудно ми е как двете компании делят парите, след като повечето РнД е било спонсорирано от правителствата и те разходи извън това едва ли са имали много, докато производителят (Пфизер в случая), едва ли е получил държавна помощ, когато си е купувал машините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
по график света се спасява до 00:00 на 31.12, после вече е късно.Като гледам май затова и мрънка тоя ваксинатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 3 години
Форумните *** пак в хор срещу спасението на света! А, май липсват още 2-3 *** в хора. Явно са препили снощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
на който му е интересно :google --> Реверсивно инженерство на сорс кода на ваксината срещу SARS-CoV-2 на компаниите BioNTech/Pfizerили оригиналът ... https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/антиваксърката рота ДГД под вода ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
нз, дори не съм я чел статията. нямам и намерение. вярвам ти. :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Той нали вече стана милиардер. И то само за 1 нощ.Какво повече иска?Освен това няма нужда от ваксини. Вече има достатъчно надеждни други начини на лечение на Covid 19.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
за каквато и "пандемия" да ви говорят , непременно става въпрос за пари ... / замного пари , не за здраве ... /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още