IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът над Меркел да се откаже от "Северен поток 2" се засилва

Германският канцлер не иска да свързва случая Навални с тръбопровода, но политическите дебати се насочват точно в тази посока

17:41 | 03.09.20 г. 37
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Канцлерът Ангела Меркел е под натиск от страна на собствената си партия да се откаже от подкрепата за спорен газопровод с Русия, след като разследването на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални сочи към Кремъл, пише Bloomberg.

Норберт Рьотген, ръководител на комисията по външни работи на германския парламент и кандидат за ръководител на Християндемократическата партия на Меркел, заяви, че газопроводът „Северен поток 2“ трябва да бъде спрян, тъй като завършването му би възнаградило президента на Русия Владимир Путин.

„След отравянето на Навални се нуждаем от силен европейски отговор, който Путин разбира: ЕС трябва съвместно да реши да спре „Северен поток 2“, писа той в Twitter. По думите му „дипломатическите ритуали вече не са достатъчни“.

В редакционна статия Bild - най-големият ежедневник в Германия, призовава Меркел да „спре тръбата на Путин“, като казва, че бездействието ще означава финансиране на следващата атака на Кремъл.

Меркел заяви, че тестовете показват "недвусмислено", че Навални е бил отровен с невропаралитичното вещество Новичок. Тя призова руското правителство да даде отговори. Веществото е използвано при опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му на британска земя през март 2018 г., което доведе до съгласувано експулсиране на 150 руски дипломати.

Меркел планира да се консултира със съюзниците от Европейския съюз и НАТО, за да формулира отговор през следващите дни. Тя не даде повее детайли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "няма основание" руската държава да бъде обвинявана по случая. Той допълва, че Москва все още чака обяснение от Берлин относно заключението си, че Навални е бил отровен. Той каза, че няма причина за нови санкции и отхвърли призивите за спиране на „Северен поток 2“ като „емоционални изявления, които не се основават на конкретни факти“.

Александър Добринд, заместник-лидер на групата и член на баварския клон на блока на Меркел, поиска нови санкции на ЕС срещу Русия. Ще трябва да има „общ европейски отговор на това дело“, заяви депутатът на брифинг в сряда. Той смята, че са необходими и „неудобни и сериозни“ дискусии между руското и германското правителство.

Преди специална германска лаборатория на въоръжените сили да потвърди отравянето на Навални с Новичок, канцлерът Ангела Меркел отдели статуса на газопровода „Северен поток 2“ от атаката срещу критика на Путин. Проектът е съвместно руско-европейско икономическо начинание и свързването му със случая Навални "не е подходящо", каза тя миналата седмица.

Консорциумът „Северен поток 2“ се ръководи от руския държавен газов гигант „Газпром“. Групата, която включва подразделението на BASF SE Wintershall DEA и австрийската OMV AG, планира да инвестира общо 9,5 млрд. евро в тръбопровода, който е почти готов.

Връзката би удвоила обема на газа, който Русия може да изпрати през Балтийско море до Европа, помагайки на Германия да осигури сравнително евтини доставки на синьо гориво на фона на спадащите европейски обеми на производство.

Дори преди отравянето на Навални да ескалира напрежението с Русия, проектът беше в неизвестност на фона на подновените усилия на американските сенатори да торпилират завършването му. „Някои проекти могат да бъдат блокирани“, коментира Андрей Кортунов, директор на създадения от Кремъл Руски съвет по международни отношения. „Не е вероятно поради размера на инвестираните пари, но Меркел може да спре да подкрепя Северен поток 2“, допълва той.

Операторът на тръбопровода заяви, че търси решения за полагане на останалите 6% от тръбата, но отказва да коментира политическите дебати около проекта.

Ралф Бринкхаус, ръководител на парламентарната група на блока на Меркел, изрази съмнения дали сега ще бъде възможно да се продължи със "Северен поток 2". „Ще трябва да видим през следващите няколко дни какви отговори ще получим и какви дискусии ще се проведат“, посочва той.

Наред с дебата за политическата реакция, Германия се тревожи и за дългосрочните си енергийни доставки. Икономическият министър Петер Алтмайер поставя под въпрос как страната ще подхранва икономиката си без руски газ, особено след като се откаже от въглищата и ядрената енергетика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 3 години
Музиката се поръчва от този, който има пари. В такъв случай Северен поток 1 от кого е поръчан? А Северен поток 2?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 5
cherney
преди 3 години
***-мотник, спри да се излагаш. Няма такова понятие като "евтин газ от Газпром" и "скъп американски газ". Има цена на спот пазарите и тя през последната година е в диапазона 60-70 долара за 1000 куб. м. природен газ. Твърдения за това, че Германия имала нужда от природния газ, произвеждан от Газпром за крайно неграмотни. Германия не плаща и едно евро, за да бъде построена газова инфраструктура до нейните граници. Пазарът е свободен и всеки може да достави природен газ на германския пазар. Апропо, Русия и Газпром зависят от клиентите в ЕС, а не е обратното. Набий си го в кух-ата глава, че става досадно да те слуша човек. Русия и Газпром са никой в съвременния свят. И светът не зависи от тях, а е обратното. P.S Музиката се поръчва от този, който има пари, а не от някакъв азиатски голтак, който и едни панталони не може да произведе. Мечтите ти за величие на Русия и Газпром вероятно са вследствие на алкохолна интоксикация. Или просто си глу-пав, което е по-вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 3 години
наздраве! за немските кули близнаци заради които нападнаха иран и всичко друго дето целиш с точност ! живели ! :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Хихихихи ......газпром пазарна капитализация 4.24 трилиона рубли, обща задлъжнялост 4.7 трилиона рубли .....Хохохохо......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Хихихихи......Ще видиш как ще наваляме путин, заради Навални......Хохохохо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Монолозите на един *** с петолъчка под мен...жалка картинка.А един Илон Мъск може да си купи "великия" Газпром сам и то без да се затруднява. Газпром - за 10 години цената на акциите в долари паднала 3 пъти, явно много яка и перспективна компания ще да е. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Да не говорим за "великите планове" на Германия - да минавали на водород - и отговорът на Газпром - които се готвеха да започнат да им го доставят най-късно до 25-а. Ами сега май ще трябва и от това да се откажат, защото мечтите да правели водород от "излишния" ВЕИ ток са толкова смешни, че няма накъде повече, просто защото такъв "излишен" ток няма и няма да има никога... е - може би 2-3 дни в годината, когато хем вятър вее като от фуния, хем е някакъв празник и хората не са на работа. Представяте ли си водородна фабрика, дето произвежда водородчец средно 400-500 часа годишно? Щото аз си представям. И да спрат СП 2 сега - до 3-4 години по корем ще пълзят пред Саша Милър да дострои газопровода. За отравянето - ами да послушат човекът , дето е ИЗМИСЛИЛ Новичок, който казва, че това БОВ е толкова силно и смъртоносно, че е създадено да убива мигновено цели полкове, а не да натрови и то несмъртоносно отделен човек. Как пък от най-отровното и гибелно нещо на света нито скрипалов умря, нето дъщеря му, нито навални, само котуракът умря и то от глад? И даже kpeтенът - рошавият - на Британия, казва днес, че познавал вече действието на Новичок... ми да вземат руснаците вярно да пуснат 10 грама над Солсбъри, да измрат мигновено цял квартал хорица, та вярно да го опознае, вместо да дрънка глyпости !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Тоя чичо - норберт - като дава идеи, то трябва и да ги защити по някакъв начин. Нека отговори - Германия ще се отказва от въглищата или няма? Какво ще прави без природен газ, защото тоя газопровод не се строи за кефа на Вовата и меркеловица, а защото германската икономика има отчаяна нужда от него? Той ли ще отговаря, ако Германия остане без енергия? Той ли ще обезщети партньорите на Газпром с 5 МБ директни загуби и неизчислими пропуснати ползи? Много се гневя на такива политически анонимници, дето са готови да съсипят икономиката на цялата си държава, за да се правят на много корави !!! Германия беше в рецесия реално още миналата година - и това е в огромна степен заради скъпата енергия. Ако искат да направят като полските пияндури - и да се откажат съвсем от газпромовия газ - то каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи. Няма проблем - отвъдокеанските господари ще им доставят с танкерчета - вероятно пак руски газ, както направиха с поляците - ама нищо - като мине през американския танкер, той ще стане "демократичен". Защото това за великия американски LNG са само приказки за наивници и за *** *** и предатели, обслужващи американските интереси. Цената му е "по-ниска" от тоя дето идва по тръбата - ама само като цена на добив. Тоест сравнява се цената, на която руския газ ПРИСТИГА в Германия (например) с цената на която американския се ДОБИВА - ПРЕДИ транспорта до втечняващата фабрика, ПРЕДИ разходите за самото втечняване, ПРЕДИ транспорта с танкера, ПРЕДИ регазификацията !!! Ако LNG можеше по пазарен път да измести тръбния газ, навални нямаше да го "отровят".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Какви корабчета идват, бе слaбoyмен селски ***? Тия ли - дето Ендеса и Репсол ги връщаха обратно без да източат от тях и метър безумно скъп американски (?) газ? Напротив - LNG именно поради спада на цената (временна) се доказа, като пазарен провал - скъп и неефективен - и заради това навални си го отнесе - това беше последен отчаян ход. Очевидно за всеки, с изключение на тебе и стоенчик (дето IQ-то ви е общо 28), че Русия няма никакъв мотив да трови тая политическа нула, но мотив имат враговете на Русия, за да могат да подкопаят партньорството с ЕС и да налагат нови "санкции" (от които ще пострада пак европейската икономика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Ами провокацията е толкова плитка, че само пълен *** може да се хване - такива от рода на стоенчик и ватников - дето имат една мозъчна гънка. Общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още