IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не държи всички яйца в газовата си кошница

Стратегията на Русия за сключване на дългосрочни споразумения за газови доставки не е съобразена с актуалните пазарни условия на търсене на гъвкави договори

10:32 | 19.12.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От десетилетия Киев разчита изключително на руския природен газ, транспортиран чрез газопроводи, както за собствените си нужди, така и заради изгодните такси, които получава заради транзита. Но ескалиралото напрежение между Русия и Украйна през 2014 г. и ниските цени на втечнения природен газ (LNG) промениха тази парадигма, пише Георги Готев за Euractiv.

Една от най-слабо известните тайни е, че американският LNG се е превърнал в конкурентен ресурс спрямо руския газ, пренасян чрез мрежа от газопроводи. Неконвенционалната газова революция в САЩ даде тласък на американската икономика  и увеличи капацитета ѝ за износ до 112 млрд. куб. м годишно. 

Според Международната агенция по енергетика през 2018 г. Европа е спестила 8 млрд. долара от сметките си за природен газ благодарение на вноса на LNG от САЩ. Според агенцията това е резултат от низходящото предоговаряне на износа на руски газ през тръбопроводите.

Дори страни като България, която, според Готев, е най-силно пристрастена към руския газ, вече успя да закупи американски LNG през май на цени, които не са били оповестени. Готев цитира енергийния министър Теменужка Петкова, която посочи в онзи момент, че въпросните цени са по-ниски от онези, които страната плаща за руския газ през газопроводите.

Очаква се вносът на американски газ да нарасне значително, след като България и Гърция завършат през 2020 г. интерконектора Стара Загора-Комотини.

Втечненият газ представлява природен газ, който се охлажда до температура от минус 161 градуса по Целзий, заемайки 1/600-та от първоначалния си обем, което създава предпоставки за ефективно транспортиране. Този тип доставки обаче се нуждаят от инсталации за втечняване, специално оборудвани с криогенни резервоари кораби, както и терминали за регазификация.

Според Русия този процес е изключително скъп и газът, транспортиран през газопроводи винаги ще бъде по-евтин от втечнения. Но Москва също така регистрира огромни разходи за разработване на газовите находища в полуостров Ямал и за момента няма перспектива цените на нейния газ да спаднат.

Цялостната руска стратегия за сключване на дългосрочни споразумения за доставка на газ не е съобразена със сегашните пазарни условия, тъй като клиентите търсят по-гъвкави търговски договори. Невъзможно е да си представим, че 10-годишният договор за транзит между Москва и Киев, който изтича на 31 декември тази година, може да бъде подновен на базата на условията от 2009 г.

Най-големите газохранилища в Европа

Тъй като е невъзможно да се предвиди какво ще се случи след 1 януари, Украйна не държи всичките си яйца в една кошница. Един от активите, които страната наследи от бившия Съветски съюз, са огромните подземни газови хранилища, най-големите в Европа, разположени главно в близост до границата с Полша, Словакия, Унгария, Румъния – до една страни членки на Европейския съюз (ЕС).

Тези хранилища разполагат с общ капацитет от 31 млрд. куб. м. и могат да съхраняват газ, закупен от балтийския газопровод на Полша и терминала за LNG "Швиноуйшче".

В същото време остава неизползван капацитета за съхранение от 10 млрд. куб. м в западната част на Украйна. Отключването на тези междусистемни връзки между Украйна и ЕС ще направи допълнително място за съхранение за търговците

Стратегията на Украйна е да трупа газ, когато цените са ниски, и да ги продава на потребителите в ЕС при тяхното повишаване, като по този начин смекчава ценовите скокове. Ролята на украинските хранилища става още по-значима при балансиране в случай на постепенно нарастващ приток на LNG за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 14
Solar Power
преди 4 години
Тези числа да ги гледа г-н Vzhekoff :) За мен е отдавна ясно,че Русия ни изнудва с най-скъпата цена просто защото няма откъде другаде да се снабдим с газ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 15
fon
преди 4 години
Ето го спот маркета в ЕСhttps://***.powernext.com/spot-market-data1000 m3 = 10.55 MWhТа цената е навсякъде под $160/ 1000м3 или Путколандия ни продава ВИНАГИ газ над $200 и много над еврпейската цена. А пенциите ни зъзнат, гледат долнопробна руска пропаганда и си мечтаят за повече руско влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
vzhekoff
преди 4 години
"Една от най-слабо известните тайни е, че американският LNG се е превърнал в конкурентен ресурс спрямо руския газ"О Боже ! Алелуя ! Чувствам се прогледнал и прозрял. Вече научих една тайна и то не каква да е ! Как ги пишете тези глупости, просто не знам....Помня преди време пак пищяха, че тръбопроводния газ бил по-скъп от... спота... Представете си ? От кой спот ? Защото на спота има цени под, има и над тези на тръбния газ. Обаче дойде една по-яка зима и всички пропищяха, спот цените стигнаха 800$ еквивалент, при около 300$ по дългосрочни договори. Немците, които са шампиони по спестяване продължават да си искат тръбен газ от Русия, пуснаха си доставки от там тъкмо за 110 млрд. кубика и де-факто се превръщат в най-големия европейски разпределител. Колко им е дела на ЛНГ-то и що тъй, като е толкова изгодно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 10
Tobywolf
преди 4 години
Хайде сега дайте и една снимка на кофите, с които България е пренесла "закупения изгодно" LNG.Щото нито се сещам да имаме газов танкер, нито съоръжения за втечняване ... пълна мистерия.Ама иначе имаме "много светнати" министЪри на туй-онуй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 10
pinoccio
преди 4 години
Остава само да попитам - дали това на снимката на кораба са на Украйна яйцата й? И мисля, че неконвенционалната газова революция доведе дотам, че на хората от чешмите им потече газ. Защо са тия кораби за пренос на втечнен газ, защо са тия хъбове, защо ББ прегръща Херо на границата, след като революцията е решила този проблем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още