IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Приближаваме точката, от която няма връщане назад за климата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова човечеството да прекрати "войната срещу природата"

16:32 | 01.12.19 г. 27
<p>
	Антониу Гутериш говори пред медии в Мадрид преди откриването на международна конференция в Мадрид, посветена на климата.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Антониу Гутериш говори пред медии в Мадрид преди откриването на международна конференция в Мадрид, посветена на климата. Снимка: Ройтерс

 

Усилията, които се полагат досега по света за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни, предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта, подчерта той. 

Гутериш говори пред медии в Мадрид преди откриването утре на двуседмична международна конференция в испанската столица, посветена на климата. 

Светът има научното познание и техническите средства да задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата, но липсва политическата воля за това, каза генералният секретар на ООН. 

Той призова човечеството да прекрати "войната срещу природата" и и изрази убеденост, че това е възможно. 
Генералният секретар на ООН обяви също така, че гуверньорът на Bank of England Марк Карни, чийто мандат изтича през януари, от догодина ще стане новият специален пратеник на ООН по въпросите на климата. 

Карни неколкократно е призовавал финансовия сектор да реформира управлението на климатичните рискове и е заставал начело на редица международни инициативи за подобряване на надзора и отчетността. 

Очаква се в конференцията в Мадрид, която ще продължи до 13 декември, да участват представители на около 200 държави, включително петдесетина лидери от различни страни. 

Министър-председателят Бойко Борисов също ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата на 2 декември в Мадрид, Испания, съобщи пресслужбата на кабинета. 

Очаква се страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата да постигнат напредък по редица въпроси, свързани с финансирането на дейности в борбата с изменение на климата в развиващите се държави, с пазарни механизми за сътрудничество, както и докладване на поетите ангажименти заради климатичните промени.
Държавните и правителствени ръководители на страните по Конвенцията ще изложат позициите си, с които да се даде напредък на преговорите за финализиране на правилата за прилагане на новия пазарен механизъм по чл. 6 от Парижкото споразумение. В него се залага възможността за използването на доброволни механизми за намаляване на емисиите, предназначени за развиващите се държави.

На Конференцията министър-председателят Бойко Борисов ще представи позициите на България по важни въпроси и приоритетни теми, свързани с изпълнението и отчитането на целите на Споразумението от Париж.
Европейският съюз е отговорен за едва 9 на сто от парниковите емисии в света, затова страната ни застъпва становището, че ЕС не може да се справи самостоятелно с проблема без поне толкова активно участие и на другите големи емитери (Китай, Индия и САЩ), се посочва в прессъобщението. В същото време Европа, благодарение на опита и силно развитите си технологии, играе водеща роля в борбата с климатичните промени.

В рамките на форума ще се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 3
fon
преди 4 години
Теменужка Петкова щяла да ходи в ЕС да им разясни как в БГ ще разчитаме на въглища до 2050г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
значи пак да пробвам ... парников ефект - това е абсорбирането на инфрачервените лъчи от ниските слоеве на атмосферата и земната повърхост и океаните ...парникови газове - водни пари , въглероден диоксид , метан , озон , фреон ...от началото на индустриалната революция , слагаме началото 1750 година , с дейността си човекът е увеличил парниковите газове : -метан със 36% - интензивно земеделие=обезлесяване , интензивно животновъдство , газодобив ...-въглероден диоксид със 150% - интензивно изгаряне на фосилни горива ...- водните пари пък се увеличават , защото се изпарява повече вода от океаните , защото другите два газа са увеличени до нива , които изградените биогеохимични цикли на планетата не могат да компенсират по начин по който са го правили преди 1750 година :))) ... и се получава въртележка :)))и така ... ти твърдиш , че няма откъде да се вземе в една затворена система като земята , енергия :))) ... е да , ама земята не е затворена система . за една година Земята получава от Слънцето около 1,96*10^21( десет на 21-ва степен) килокалории лъчиста енергия - туй го копирах - и толкова напуска планетата ... НО ! с натрупването на парниковите газове , ние малко по малко задържаме тази енергия във вид на топлина :))) ... следиш ли ми мисълта ?слънчева енергия , увеличение на парниковите газове , натрупване на повече топлина в океаните , земята и атмосферата , изменение на климатичната система позната ни в последните десетки хиляди години , довела до развитието ни като доминиращ вид на планетата ... :))) ... та по-учени от нас хора , знаещи много повече биологични-физчни-химични-климатични закономерности от теб и мен , смятат , че средногодишното увеличение на температурата с въпросният 1,5 градуса от посочената дата , ще ни докара много главоболия на човечеството . и ако я преминем тази граница , познатият ни климат ще бъде само спомен в учебниците ... евентуалните последствия от това се виждат в ограничен мащаб и сега - много по-мощни циклони , разтопяване на ледниците , анормално високи/ниски температури , увеличаване на равнището на океаните и моретата ... прякото следствие ще бъде все по-трудното събиране на реколта и отглеждане на животни за прехрана ... нищо друго :))) ... а според моделите на климатолозите , след въпросните 1,5 градуса ще има ефект на снежната топка и усилията необходими за справяне с преките последствия ще са в експоненциален вид ... дето пишеш нищо няма да се изгуби в системата , но познатата ни консистенция на живата природа ще изчезне постепенно ... демек масата ще си бъде тук , но божествета частица дето прави живота няма да я има :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 4 години
само дето силата не е външна, а вътрешна (човека), и си прав... след като стане жега и системата елиминира аномалията тя ще се нормализира... и ъпгрейдне.та има два варианта зада се запази системата.. горния,нили човека да се адаптира към законите на системата, което си е пак вид ъпгрейд.логиката ти е правилна, извода не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 4 години
знам че не схвана :)) не е много остър, но манипулира по много долен начин, което леко ме дразни и за това го засичам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
Valentin13
преди 4 години
да, значи прав бях - говоря с човек който нищо не разбира, но е много добър да чете и преписва из нета. правя последен опит - затворена система, която е изградена на законови правила, не може да се саморазруши, нито дори да достигне до хаос. в нея има постоянни процеси на промяна, усъвършенствуване, но целия материал /закона за масата на веществата/ и цялата сила /закона за енергията/ нито се изгубват нито се увеличават. следователно, липсва фактор, който да разруши баланса, т.е. да доведе до разрушаване. това означава, че няма откъде да се вземе тази допълнителна енергия, която ще разтопи ледовете и хората ще се издавят. защото тази енергия трябва да бъде взета от друго място. тука се появява следващия проблем - каква е тази сила, която ще спре използуването на енергията на едно място и ще я насочи специално към стопяването на ледовете.извод - ако наистина има глобално затопляне, то това е цикличен процес, който ще приключи на определен момент или това е намеса на външна за Земята сила, на която не можем да противодействаме.спирам дотук, не се коси да сърфираш по нета да търсиш нещо срещу моите писания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
:)))човек , не се засягай пряко , тука си пишем само , никой никого не обижда за незнание , като изключим няколко човека дето обичат да квалифицират другите ... значи , планетата ни има изградени определени , важни за съществуването на биосферата (и човеците като част от нея) , бигеохимични цикли . зачети леко следния материал от вики-то . в края на материала има препратки към основните изучени цикли . има и кратки обяснения , в няколко изречения , как човечеството с дейността си чупи тези крехки цикли , и защо заплашваме същесвтуването си ... проблема е доста сложен за да си го обясняваме под всяка статия за климатът :))) ...https://en.wikipedia.org/wiki/Biogeochemical_cycleима доста литература по принцип , има и доста професионално написани неща из мрежата , заинтересувай се , не реагирай първосигнално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 9
Valentin13
преди 4 години
оценките ви нямат значение за мене, вие сте неуки. пиша тука защото се надявам, че има хора които имат достатъчна интелигентност да разберат за какво става въпрос.цялата тази корупционна идеология за затоплянето причинено от човешка дейност е ненаучна и силно политическа. и всичките използувани от вас силни епитети и самодоволни констатации просто ви праща в групата на неуките, съвременните привърженици на Нед Луд. чували ли сте за възстанието на Нед Луд в Англия, не обичал човека науката и решил че прогреса разрушавал обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
аз мисля , че валентин не схвана за какво го попита :))) и го удря на философия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 4 години
тоест нямаш си идея кво от изказването в статията нарушава тези два закони :) споменаваш ги само зада изглежда изказването ти по интелигентно, но не е !:):) Ти си учебникарски пример ! ...нямам повече въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
Valentin13
преди 4 години
върни се в училище и задай въпроса на учителя си. ако искаш можеш и сам. започни с друг закон - Втория закон на термодинамиката. този гласи - всяка затворена система оставена без управление / закон, клони към хаос.т.е. хаоса се появява ако няма закон или Управител. знаейки, че има и закони и Управител, то нашата затворена система - Земя не може да се насочи към хаос от само себе си. просто защото енергията, която е в баланс, няма как да се самоувеличи и наруши баланса и така да анулира закона и да доведе до хаос. стигаме отново до заключението, че разбалансиране на дадена система става само и единствено под външно на тази система въздействие / сила / интелект.дали разбираш нещо от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още