IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия притежава много редки метали, но добива малко. Това е напът да се промени

Два проекта в страната се очаква да заработят до 2023 г., но въпреки това няма гаранции, че САЩ ще могат да се възползват от тяхната продукция

08:21 | 03.06.19 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като редките метали се оказаха в епицентъра на търговската война между САЩ и Китай, се засили интересът върху това кой друг би могъл да продава редкоземни елементи.

Един от доставчиците би могла да стане Русия. Страната отговаря за по-малко от 2% от световното производство, но притежава четвъртите по големина резерви, показват данни на Геологическата топографска служба на САЩ. Налице са два проекта, които биха могли да започнат да издават продукция до 2023 г., чието пускане в експлоатация обаче е забавено, посочва Bloomberg.

Президентът Владимир Путин спомогна за това Русия да започна да развива свое собствено производство на редкоземни елементи, наричайки това въпрос, който е „от критична важност за отбранителната способност на страната“.

Според експерта на Alfa Bank JSC в Москва Борис Краснойенов доставки от Русия е малко вероятно да стигнат до САЩ.

По-големият от двата руски проекта за добив се ръководи от компанията TriArk Mining Co. – съвместно предприятие собственост на руския милиардер Александър Несис и държавния гигант „Ростех“, който е обект на американски санкции. Проектът трябва да бъде развит в Далечния изток, като плановете са от него да се добият 14 000 тона ферониобий и 16 000 тона оксиди на редкоземни метали на година, посочи говорителят Анджей Красутски. Това ще представлява 10% от световното производство, показват данни на компанията.

TriArk се очаква да добие първите метали от находището в Томтор през 2022 г., като готовият за продажба продукт ще е налице година по-късно. Проектът обаче бе изправен пред множество забавяния заради трудния процес по обработването на рудата.

Според Красудски като се има предвид времевия план на проекта и динамичната ситуация на пазара и в света, все още е прекалено рано да се каже дали от Томтор ще могат да се продават редкоземни елементи на САЩ.

В интервю от 2015 г. ръководителят на RT-Business Development (част от „Ростех“) Андрей Коробов заяви, че добивът от Томтор ще направи Русия независима от вноса на редкоземни елементи, използвани при производството на вятърни турбини и хибридни автомобили. по думите му тогава е възможен и износ за Япония и Китай.

Вторият, по-малък проект за добив се разработва от компанията ZAO Technoinvest Alliance, която частично е собственост на производителя на метални тръби ChelPipe PJSC. Целта му е да извлича тантал и ниобий, както и оксиди на редкоземни метали от находището в Зашихинское, Иркутск и да ги използва за производство на тръби. Цел на проекта е да бъдат обработвани 1 млн. тона руда на година. През януари регионалните власти заявиха, че започването на добива се отлага до 2023 г., по информация на ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 26 rate down comment 23
khao
преди 4 години
Прочетох статията (рядко го правя).---идея си нямаш как ти личи ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 17
ABBA
преди 4 години
Прочетох статията (рядко го правя).Мешавицата идва от това,че писачът гледа и обяснява нещата само и единственоот американска гледна точка и интерес.Другото са дребни части от пейзажа.Т.е. пропаганда на американски интерес.И защо читателя трябва да се шашка заради янките.Ние сме българи. Дори и европейци ми върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 18
ABBA
преди 4 години
"Доста странна статия, започва с това, ...."Вариантите с 2:1. Полуграмотна (за мен малка вероятност).2. Поръчкова пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Доста странна статия, започва с това, на кого Китай щял да продава редки метали, след като отказва на САЩ, надолу започва как Русия едва ли ще има доставки които ще стигнат до САЩ, а надолу вече е обяснено, как Русия щяла да може да продава на Китай и Япония. Ама тоя Китай, като явно спира доставки за САЩ, няма ли да има излишък? Защо му е да си купува още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още