IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Северен поток 2“ ще бъде отложен до средата на 2020 г.

Газопроводът няма да влезе в експлоатация до края на годината, все още липсват разрешителни за строеж

20:18 | 17.05.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ ще се забави поради липсата на разрешителни за строежа в Дания. Сега операторът очаква да започне дейността едва през втората половина на 2020 г., предава DPA.

През април 2017 г. Nord Stream 2 подаде първата заявка за строеж заедно с оценка на въздействието върху околната среда пред Датската енергийна агенция DEA. Междувременно, по настояване на DEA, в Копенхаген са били получени още две предложения за маршрута – едно северозападно от Борнхолм (2018 г.) и едно на югоизток (2019 г.), но датчаните все още не са дали разрешение за строеж на газопровода.

Оттогава всички останали страни са дали зелена светлина. В германските, шведските и финландските води полагането на тръбите вече е започнало, но липсата на решение от Дания спъва проекта.

Така първоначално насроченото стартиране на дейност в началото на годината вероятно няма да се случи. „Предвижда се тръбопроводната система да бъде завършена през втората половина на 2020 г. и тогава да е готова за транспортиране на газ", заявява в последния си доклад операторът Nord Stream.

Дания обяснява своето колебание с опасенията си за околната среда и безопасността. Но е очевидно, че страната не бърза с оценката си за алтернативния маршрут. Компанията оператор Nord Stream пък обвинява Дания в умишлено забавяне на процеса на одобрение - по политически причини. 

Всъщност от години има спор по проекта. С помощта на този маршрут Русия възнамерява да прекрати транзита на газ през Украйна. Москва нарича газопровода чисто търговски проект, но, разбира се, има и политически мотиви за изграждането на скъп тръбопровод с дължина от 1400 километра, инвестиционна стойност от 9,5 милиарда евро и годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра газ. Защото Кремъл всъщност не иска да финансира властите в Киев с милиарди евро от транзита на газ.

Политическият натиск идва основно от Вашингтон: САЩ обсъждат от години възможните санкции срещу проекта. Американският президент Доналд Тръмп вече критикува остро Nord Stream 2. Неговата аргументация: Европа, особено Германия, ще влезе в зависимост от Русия. Вместо това той рекламира вноса на американски LNG газ.

Но недоволство от проекта, в който участват руската "Газпром" и енергийните доставчици Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall, има и в Брюксел. Въпреки че Европейската комисия не блокира строителството, тя иска да наложи нови правила, за да засили контрола си върху газопровода, като същевременно подпомага Украйна в преговорите за нов договор за газа.

Настоящото транзитно споразумение изтича в края на годината. Досега Москва и Киев не успяват да се споразумеят за удължаване. Страните в конфликта не проявяват никакво желание за компромис в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 14 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Правилната дума е ея.кулация. Оргазми получават само русофилите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
На едно място Газпром вади тръби. Два от довеждащите газопровода на Писаревка-Анапа, положени за Южен поток ще се вадят(възможно е и да се е случило). Дължината е около 900 километра. Сега отново ще вадят тръби. Газопровода до Бо(ьо)рнхолд е положен. Мисля че датчаните ще им позволят да го заобиколят от противоположната страна. Ще придобият безценна квалификация по вадене и рязане на тръби на сухоземни и подводни участъци. Както писах путиновите руснаци са царе на сделките кон за кокошка. Но мисля че ти си доволен, защото доколкото разбирам това е мехлем за душата ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 13
majnata
преди 4 години
айде малко оргазъм за русофобите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
мдаа ... още да се правят на мъже рашките . брой прихващания и ескортиране на руски бойни самолети над натовски държави в балтийския регион : 2014 - 140 , 2015 - 160 , 2016 - 110 , а това е за 2017-2018 :https://frivarld.se/russian-activity-tracker-nordic-baltic-region/тук не са включени използване на радиосмущения с които са нарушавали граждански честоти на въздухоплаването и корабоплаването , напоследък и спътникови комуникации заглушават ... пък после да се чудят що не им дават разрешително за това или онова , драскат им паметниците ... някой друг им е виновен за д и в а щ и н а т а ... аха за малко да забравя , и постоянното криене на подводници из цялото балтийско море :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Освен тръбата да мине северно от гнъсното островченце през шведски териториални води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Бизнес по руски, но Европа ще си го отнесе. Ако Газпром не продължи договорът си с хохълите, Германия (и не само) ще види звезди посред бял ден - и то само защото някаква мpъсна държавица изпълнява политически поръчки, оправдавайки се с някакво островченце, все едно Газпром ще им го взриви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 15
Императорът
преди 4 години
Ами Газпром не е длъжен да спонсорира престъпната киевска хунта !!! Нито европейските държави са длъжни да плащат по-висока цена на природния газ, за да хранят хохълите. САЩ просто НЯМАТ газ, който да изнасят за Европа. Това са ФАКТИТЕ, другото е политика !!!В случая датчаните се явяват като политпачaври, които умишлено стопират проекта, за да угодят някому. Реално газопроводът минава само край едно мизерно малко тяхно островченце. Направо Газпром да им го купи и готово, заради него ще провалят енергийно половин Европа. Или пък Газпром и съдружниците им да им наложат енергийно ембарго и да ги превърнат в бели мечки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
Sokratus
преди 4 години
Първото отлагане е налице! 1000км положени тръби, но липсва на разрешение! Бизнес по руски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още