IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Финландия успя

Тя се превърна в страната, в която се живее най-добре в света

08:38 | 08.12.17 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 6 декември 2017 се навършиха точно 100 години от независимостта на Финландия. Страната е известна със своята природа, с гъстите си гори, тъмни зими и северни сияния; тя е дала на света сауната и като най-северният съсед на Русия сред страните от ЕС представлява свързващото звено между Изтока и Запада. Не е много ясно какво точно се има предвид с понятието "активен неутралитет", особено след като знаем, че Финландия е първата европейска страна, дала още през 1905 г. правото на жените да гласуват на избори. Но Финландия е и много повече от това. 



Цели шест века днешна Финландия е била част от Шведската империя. И до днес шведският език е алтернативен официален език във Финландия, макар че от лингвистична гледна точка финландският е по-близък до унгарския език.
Руският цар Александър I, който разширява значително територията на Руската империя, присъединява към нея и Финландия. И тя остава в нейните предели малко повече от век. Октомврийската революция в Русия по време на Първата световна война проправя пътя към независимостта на Финландия: зараждащият се тогава Съветски съюз се съгласява да позволи на Финландия да напусне империята и признава нейния суверенитет само месец след прокламирането на независимостта, пише в свой анализ за Deutsche Welle Марк Халам.

Според пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г. Финландия попада в съветската сфера на влияние. Когато обаче руснаците настояват Финландия да им предостави земя за военни бази за Червената армия, Финландия отказва. След което съветски войски нахлуват от Изток. В т.нар. "Зимна война" - през зимата на 1939-40 г. - Финландия губи свои територии на изток, но пък успява да нанесе тежки поражения на руснаците и те се съгласяват да сключат мир. След като Хитлер нарушава пакта Молотов-Рибентроп и през 1941 г. напада Съветския съюз, Финландия използва това за подновяване на войната с руснаците, като целта е да си възвърне изгубените източни територии. По-късно обаче финландците воюват и срещу нацистка Германия - в т.нар. "Лапландска война" през 1944-45 г. те успяват да изтласкат германците от Северна Финландия, принуждавайки ги да се изтеглят към окупираната от тях Норвегия. Крайният резултат за Финландия от тези войни е, че страната губи територии и е принудена да плаща тежки репарации на Съветския съюз.

Негативният опит от всичките тези конфликти по време на Втората световна война може би обяснява поведението на Финландия в годините на Студената война, когато тя води политика на "активен неутралитет". Тя е известна още с линията Паасикиви-Кеконен, характеризираща се с това, че страната поддържа добри, равноотдалечени отношения и със Съветския съюз, и със Запада. 

След разпада на Съветския съюз Финландия поема курс към по-тясна интеграция с Европа: през 1995 г. тя се присъединява към ЕС, а по-късно влиза и в еврозоната. За разлика от балтийските държави обаче, Финландия не проявява интерес към членство и в НАТО.

Днес Финландия е просперираща, военно неутрална и развита демокрация в Северна Европа, оглавяваща или заемаща едно от челните места в редица световни класации, включително и много куриозни такива. Така например Финландия е страната с най-много сауни на глава от населението; в най-малка степен за нея важи оценката "пропаднала държава"; най-гъсто залесена е в цяла Европа; обявена е за втора сред страните, предлагащи най-добри условия за майките; във Финландия се провежда единственото по рода си световно първенство по свирене на въображаема китара; правителството ѝ е признато за най-малко корумпираното в света; а престижното списание NewsWeek обяви Финландия за "най-добрата за живеене страна в света". 

Освен това финландците имат отлична образователна система. От години финландските ученици се представят отлично в теста Пиза, като са с най-добрите показатели по математика, четене и природни науки. Макар в момента Сингапур да оглавява тази класация, в Европа именно Финландия остава страната, която предлага най-добро училищно образование. Възможно е това да е свързано и с изключителната популярност на библиотеките: в страната с население от 5,5 милиона души всяка година се заемат по 68 милиона книги от библиотеките, които със закон се поддържат с обществени средства. В новата Централна библиотека в Хелзинки, която ще бъде завършена догодина, дотук са вложени близо 100 милиона евро. Освен това университетските библиотеки също могат да бъдат ползвани от всички без ограничения.

Във Финландия през зимата нощта е много тъмна, а през лятото денят - много дълъг. Финландците са любители на кофеина: средно те изпиват по 12 килограма кафе годишно - 10 пъти повече отколкото средно в света. Те са сред водещите нации в света и в консумацията на прясно мляко. Много хора смятат финландците за големи консуматори и на алкохол и бира, но по този показател те са по-скоро в златната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Анджък де, и аз това викам, че не си за тука... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Не трябва да ставам злорад, но явно се налага. С такова КПД на требене на руснаци, финландците далеч ще стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Ти искаш ли наистина да станеш хахав? Между другото можеш да погледнеш Зимната война и да пресметнеш финландците колко руснаци изтребиха през нея? Данните са различни но стигат до 300 000. Като цяло 1 убит финландец за 5-6 руси татарина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Ти ся не бъркай с пръст в раната! Нали знаеш, че за тоя ф^ес 3-ти март е черен ден от календара... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Хехе... Хуу са им преброили на финландците сауните и кафето, историята и тя достойно е представена, ама, уж икономически сайт, уж икономически анализ, а нещо е пропуснат един съществен факт - финландският бизнес живее основно на сделки с Русия. Финландия и Русия поддържат прекрасни икономически и политически отношения, от които се получават доста прилични взаимни изгоди. Когато някой смята нещата в кинти, в повечето случаи му излизат сметките и не стои гладен. А свободен, горд и гладен - това е мотив от селско-пролетарския фолклор. Гладните гащници, които не успяват да правят пари, винаги търсят опование в политиката, като феновете на загубилия футболен отбор - съдията им ги е виновен... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 6 години
Спрямо България Финландия е "успяла" да е на по-високо жизнено равнище, защото ползва много повече държавни дългове.Когато дойде време да се връщат дълговете колко ли ще е нейния успех?Ако някой не е съгласен, моля първо да посочи колко е сега дълга на България и колко е на Финландия? Ако България имаше поне половината дълг на Финландия щеше да е на много много много по-високо жизнено равнище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Финландците си научиха урока и взеха за пример Швейцарците.Първо 0-ва корупция Второ тотален неутралитет.Трето копат си градинките и не си гледат завистливо в канчетата.Ето наш Стоенча например има един голям месест п.аразит в задния си гостоприемник, около който е навито флагче с много звезди, хем му се радвам, хем завижда на другите за *** им ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
Hahoto
преди 6 години
Финландците си научиха урока и взеха за пример Швейцарците.Първо 0-ва корупция Второ тотален неутралитет.Трето копат си градинките и не си гледат завистливо в канчетата.Ето наш Стоенча например има един голям месест *** в задния си гостоприемник, около който е навито флагче с много звезди, хем му се радвам, хем завижда на другите за *** им ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Achtung
преди 6 години
Метеряла тука е различен, финландците си гледат интереса и умело лавират, не знам колко от вас са ходили там, но на едни от най-масовите им локомотиви, стои надписа произведено в СССР. Никога не се се надупвали на никого, за разлика от нас, които само се чудим на къде да се завъртим. Някой ден още ще ви разкажа за там.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
От толкова обаче имаш право на осъзнат избор. Щом мнозинството го желае, какво да се прави? В случая паразита се простира според гостоприемника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още