IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз критикува руския закон за "чуждестранните агенти"

Това е нова заплаха за свободата и независимостта на медиите, се казва в позицията

18:22 | 26.11.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз отправи критики към Русия заради влезлия в сила закон, според който чуждестранни медии, работещи в Русия, ще може да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти", предадоха ТАСС и АФП.

В разпространено днес изявление на дипломатическата служба на ЕС се посочва, че законът е в противоречие с ангажиментите на Русия да спазва правата на човека. "Това е нова заплаха за свободата и независимостта на медиите и достъпа до информация, както и пореден опит за стесняване на пространството за независимите гласове в Русия", заявява външнполитическата служба на съюза, информира БТА. 

Законът, остро критикуван също от "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава засегнатите от него медии да дават пред властите отчет за финансовото си състояние и да декларират в продуктите си, че са "чуждестранни агенти". Според руски закон от 2012 г. тези изисквания важаха досега за неправителствените организации, но сега се отнасят и за медии. Нарушителите подлежат на санкции.

В изявлението си Европейската служба за външни отношения припомня, че позицията на ЕС за руския закон за чуждестранните агенти е изразена ясно и отдавна - той "засилва ограниченията върху упражняването на фундаменталните свободи в Русия, поглъща малкия ресурс на неправителствените организации и потиска независимото гражданско общество в страната".

Подписаният вчера от президента Владимир Путин закон е в отговор на изискване на министерството на правосъдието на САЩ към американския клон на тв канал "Раша тудей" ("Русия днес") да се регистрира като "чуждестранен агент", отбелязват агенциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Каквото почукало , такова отговорило ! ЕС да не се прави на ущипана мома .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още