IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ продължават да подкрепят проекта за Южен газов коридор

Преди дни "Газпром" разтревожи Европа с плановете си да се включи в проекта, чиято цел е диверсификация на газовите доставки

12:59 | 22.02.17 г. 17
<p>
	Схемата на Южния газов коридор. Източник: <em>TAP </em>AG</p>

Схемата на Южния газов коридор. Източник: TAP AG

И новата администрация в САЩ продължава да подкрепя проекта за изграждане на Южния газов коридор, чиято цел е да докара газ от Азербайджан в Европа. Това става ясно от срещата на зам.-помощника на държавния секретар на САЩ по енергийната дипломация Робин Донаган с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Донаган е посочил, че този проект гарантира сигурността на енергийните доставки в Европа, пише в сайта на азербайджанския президент по повод срещата.

На 22 и 23 февруари в Баку ще се проведе третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. На нея ще бъде обсъдено актуалното състояние на проектите, част от него – развитието на находището „Шах Дениз II”, както и газопроводите TANAP и TAP.

Българската делегация на срещата е водена от служебния министър Николай Павлов. Предвидени са срещи с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, президента на Socar Ровнаг Абдулаев, както и с Робин Данаган, допълват от пресцентъра на българското енергийно министерство.

Компаниите, които отговарят за строителството на газопроводите, част от Южния газов коридор, вече декларираха, че процесите се движат без забавяне. Самият Алиев е казал на срещата си с американския представител днес, че проектът се движи към своята финална фаза.

Проектът за Южния газов коридор е силно подкрепян от Европейската комисия (ЕК), защото дава възможност за реална деверсификация на пътя и източника на доставките на природен газ. Стойността му се оценява на около 40 млрд. евро. Преди седмица Брюксел се разтревожи от плановете на "Газпром" да се включи и в този проект. 

За реализацията на Южния газов коридор се предвижда разширение на съществуващия сега Южнокаспийски газопровод – до Грузия, както и изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP) – съответно на територията на Турция и Гърция. Тръбите ще преминат през трасе с дължина от над 3,5 хил. километра до южните брегове на Италия.

България участва косвено в този проект – чрез планираната газова връзка IGB между Комотини и Стара Загора. Страната ни може да получи 1,5 млрд. куб. метра газ, договорени още от президента Георги Първанов, а и втечнен газ от планирания нов терминал за втечнен газ край Александруполис. Неговият капацитет ще бъде 6 млрд. куб. метра годишно.

По отношение на първите доставки – очакванията са, че по Южния газов коридор те ще бъдат реализирани още в края на 2018 година. Първоначално само Турция ще може да се възползва от тази възможност. От началото на 2020 година се очакват и първите доставки в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
Ти продължаваш с ТЕОРИЯ НА ЗАПЛАХАТА И АГРЕСИЯТА, НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ, ПОНЕ МАЛКО!???? КАКВА ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА ТИ ВИДЯ В РУСКИ ПРОЕКТИ КАКВИТО И ДА СА ТЕ !???? НЕЩО СТЕ МНОГО ПРОСТОВАТИ, ТАКИВА!???? В КОЙ РУСКИ ПРОЕКТ В БЪЛГАРИЯ ТИ ВИДЯ ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА!?? СУ-24 И БОМБИТЕ ИМ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА ИЗЛЕТЯТ, ЗАЩОТО 4-РИТЕ "РАПТОРА Ф 35ЛАЙТИНГ" СА В САУДИТСКА АРАБИЯ И СА ПО БЪРЗИ ОТ ТЕНЕКИЯТА НА ШУТИН !!!! ТОВА КОГА ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ БОЛНИТЕ И ПРАЗНИ ГЛАВИ, КАТО ВАШИТЕ!???? ТОЗИ САМОЛЕТ В УЧЕБЕН БОЙ СВАЛЯ ПО 15 СУ 34 НАЙ НОВИТЕ НА РУСНАЦИТЕ, ИМАТ ЛЪЧ КОИТО ПОРАЗЯВА ОТ НАД СТРАТОСФЕРАТА, ВСЯКА ЕЛЕКТРОНИКА!! КАКВИ ГЛУПОСТИ ТИ ПИШЕ ПРАЗНАТА ГЛАВА, НАПРАВО СТЕ МНОГО СМЕШНИ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 13
KPetkov
преди 7 години
Не го просветлявай, че току виж открил глобуса и прозрял, че американците са на около 12-13 часа път със самолет от България, а един СУ-24 е на има няма 15-20 минути.Ще се събуди рано или късно и ще разбере, че американците могат да си подкрепят каквото искат докато не се налага да залагат собствената си кожа.http://***.washingtontimes.com/cartoons/tooning-president-trump/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 13
StraightForward
преди 7 години
Колко хубаво нещо е ГЛОБАЛИЗЪМА И ЛЕБЕРАЗЛИЗЪМА, НЯМА КАК ДА ЗАВИСИШ ОТ ЕДНА БЕДНА И АГРЕСИВНА, ИЗОСТАНАЛА ДЪРЖАВА!!! КОЯТО НАСТОЯВА, ЧЕ ТИ Е СПАСИТЕЛКА И ТЕ Е ОСВОБОДИЛА!??? АХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХА КАК ГОТИНО ЩЕ ЗАОБИКОЛЯТ, ДИКТАТОРА ШУТИН ВАШИЯТ ЛЮБИМЕЦ И СВЕТОВЕН БАЛАНСЬОР!!??? АХХАХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още