IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франкфурт е най-големият склад за злато за Бундесбанк

Германската централна банка разполага с 3381 тона злато – втория най-голям златен резерв в света след САЩ

21:26 | 27.01.16 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

И през 2015 г. германската централна банка (Бундесбанк) продължава да връща във Франкфурт голяма част от златните си резерви. През миналата година тя е върнала над 210 тона от златото си, което съхранява в чужбина, съобщи днес институцията, цитирана от AFP.

След кризата в еврозоната много германци искат златото на банката, което възлиза на около 3381 тона, да се пази в страната, а някои дори се питат дали то все още съществува. Това накара Бундесбанк неотдавна да публикува дълъг списък с местонахождението на златните кюлчета. 

Златните резерви на Германия се оценяват на около 130 милиарда долара - на второ място след златните резерви на САЩ и близо два пъти повече от резервите на Китай според Световния съвет по златото (ССЗ).

Малко над 40% от германските златни резерви, натрупани в следвоенните години, сега се съхраняват в Бундесбанк във Франкфурт. Почти същото количество се намира във Федералния резерв на САЩ.

„От края на миналата година с около 1403 тона Франкфурт е най-големият ни депозитар – преди Ню Йорк“, заяви Карл-Лудвиг Тиле, член на Управителния съвет на германската Бундесбанк.

Съхраняването на златни резерви в чужбина е наследство от система за валутно управление от Бретън Уудс, създадена след Втората световна война. Голяма част от ценния метал е останал в чужбина по време на Студената война.

Други 400 тона германско злато се пазят от Bank of England. Лондон и Ню Йорк са центрове за търговия със злато и при спешни случаи съхраняваното там злато може да бъде превърнато в британски лири или долари. 

Берлин ще изнесе златото си и от Париж до 2020 година - тогава половината от всичките му златни резерви ще бъдат съхранявани в германския финансов център - Франкфурт.

С публикуването на новата информация Бундесбанк реагира на критиките за липса на прозрачност, отбелязва германският телевизионен канал N-TV. Връщането на златото в границите на федералната република по всяка вероятност ще бъде свързано с големи разходи. Освен сигурността на транспортирането, скъпо ще бъде застраховането, пакетирането и самият транспорт на благородния метал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 16 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Нооо... явно големите все пак се опитват да се държат за златцето, защото, според някои черногледи наблюдатели, предстои "перфектната буря" в света, със задължителният в такива случаи "General Reset" и след него все пак от някъде трябва да се започне, напр. - нови парични емисии, които трябва пяк да бъдат еталонирани с нещо. С какво, ако всичко е разрушено? Почваш ли да стопляш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
"Учудвам се как някои хора са си внушили, че златото представлява и трябва да представлява и занапред, някакъв еталон за "ценност"?!"Сам си го казал - еталон. По същия начин можеш да кажеш и за мерните системи - защо сме се вкопчили в килограм, литър и метър. Хората имат нужда от еталони за оразмеряване на нещата в материалния си живот. Златото е един от тях. Както през вековете мерните еталони са се променяли, така и златото може да се промени някой ден. Маже да почнете да си еталонирате благосъстоянието с битове или херци... :) Опити да се подмени статута на златото са правени и се правят. Напр. кое в какво се еталонира - доларът в злато, или златото в долари? хахаха.... Сега сме на етап на "хардакуш" и всеки избира за себе си и на свой риск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
не бе аз нямам напротив да е внушение, за мене ми стига,ч е след Х време някой ще приеме този "божествен жълт метал" за средство за размяна. Нито банка може да ми го запорира нито cashless глюпости нищо нито с инфлация да ми ограбват спестеното, дори и банката да фалира просто нищо чудесно ... защото и на други им е "внушено", че това е пари скивай само колко е просто .... :)) Ако намериш друго такова нещо като средство за размяна, което да не е подвласно на институциите като хартийките или на техниката като биткойно ок спестявай в него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
болшинството като чуе злато то значи = пари това е то ...-----защото така му е втълпено... :))) Забележи обаче, че и ти сравняваш , приравняваш златото с т.н. "пари", които както знаем - хептен нищо не струват. И именно защото се знае, че те, "парите" реално нищо не струват, хората умишлено се връщат към друг, "резервен бог", в който всички да вярват, че струва нещо повече от това, че трудно се окислява и влиза в химични реакции... и най-вече е жълт и блести, т.е. "божествен"! :))Приятелю, всичко е само внушение или самовнушение - както си избереш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Иначе виновните за "хартиените пари" са "виновни" и за днешните спадове по борсите и за световната икономика = Китай. Ние човеците трябва да си съхраним по някакъв начин благосъстоянието, т.е. средство за търговия. Трупаш нещо си било то хартия, сол, злато, сребро, кожи, петрол или квото и да е там, защото след време ще можеш да си купиш нещо което ще ти е в употреба да размениш това твое "ценно нещо" за нещо друго. Те тва е пари т.е. благосъстояние. Никой не ни манипулира с това злато просто то е от векове вкоренено в съзнанието на хората и това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ми така бе куме, ей глей и с долара същата работа в тая страница много хора го адмирират направо все едно ФЕД = Бог брате .... Та зеления цар та незнам си кво си и т.н. Златото е останало през вековете, защото е лимитирано, рядко, лесно делимо, неподлежащо на разпад на външни условия, време, климат и е жълто и блести. Древните са го имали за божествен метал защото имал цвета на слънцето и блестял като него. То златото има съвсем други качества за еластичност и ала бала, проводимост, но болшинството като чуе злато то значи = пари това е то ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
SS-23
преди 8 години
ми то това е 6000г. традиция, направо религия---Сам го каза - "религия"! :)) А какво е практически религията ... средство за манипулация, т.е. средство за безструктурно управление на хората! В училище ни учат, че живота е : материя + дух (информация)....нали?! Но има и трета компонента, което се избягва - мЕра-та! Т.е. способността, критерия за оценка на информацията. И точно тук играе роля - религията, средствата за масова информация, реклами, училище и т.н. и т.н...... Чети повече...:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ми то това е 6000г. традиция, направо религия. Все едно да ги убедиш мюслитата, че няма Аллах ми това с жълтеницата е същата работа ако успееш да убедиш 7млрд., че това е само един *** жълт метал и става само за пълнежи на индийски сватби - евала ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
SS-23
преди 8 години
Германската централна банка разполага с 3381 тона злато втория най-голям златен резерв в света след САЩ----Учудвам се как някои хора са си внушили, че златото представлява и трябва да представлява и занапред, някакъв еталон за "ценност"?! Много ми е странно това явление... много! Да се вкопчваш, като удавник за сламка в метал, който реално погледнато - има доста ограничено (при това периферно) практико-приложно значение в/ за живота, е меко казано - учудващо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Всеки германец притежава (на хартия) по 1 и 1/3 унция. Всеки българин притежава около 1/2 унция. Интересно е дали нашето си стои в трезора на БНБ ? Имаше едно отгледано момченце, внук на съветски и син на английски шпионин, първа дружка на станиша, туй момченце искаше да разпродаде резерва за по $400 на унция. Добре, че беше Гаврийски да го спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още