IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна утроява таксата за транзит на руски природен газ за Европа

Газпром ще получи първата фактура с новата цена през февруари

22:15 | 18.01.16 г. 39
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От 1 януари 2016 година таксата за транзит на руски природен газ за Европа е утроена, съобщава украинското издание „Енергетичний ринок“. От началото на годината таксата ще бъде в размер на 7,90 долара за преноса на 1000 куб. метра природен газ на 100 км. До 31 декември 2015 година таксата беше в размер на 2,50 долара.

Увеличаването на тарифата е решение на енергийния регулатор на Украйна. Доскоро нейният размер се определяше по силата на двустранния договор между Нафтогаз Украйна и Газпром от 2009 година и зависеше от цената на природния газ.

От началото на 2016 година обаче тарифата ще се определя от Националната комисия за държавно регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги. Това е записано в Закона за пазара на природния газ. Новата тарифа е определена на базата на разходите на украинската газопреносна компания "Укртрансгаз", а влиянието на цената на природния газ е сведено до минимум. 

Според източници на украинското издание Киев ще предостави първата фактура с увеличената такса за транзит на Газпром през февруари – за транзитираните количества през януари.

Очакванията са, че руският гигант няма да приеме новата методика за определяне на таксата и ще откаже да плати пълния й размер. Тогава украинската страна ще потърси разликата чрез арбитраж. 

Отношенията между Русия и Украйна се влошиха през 2014 година, когато Москва едностранно анексира Кримския полуостров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 47 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Делянчето да обясни разликата между едностранно , двустранно и многостранно анексиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 48 rate down comment 25
michaelis15
преди 8 години
Ми ако укрите продължават да са толкова нагли и гадни ше бъдат "анексирани" и те ....... :))) После всичките пичове където сътвориха тая патаклама ше им бъдат връчени еднопосочни билети за Сибир да копат евтин петрол при -50 ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 78 rate down comment 23
aldy
преди 8 години
"...когато Москва едностранно анексира Кримския полуостров..."Кримския полуостров или Кримската автономна област? Която съгласно международното право може да се самоопредели чрез провеждане на РЕФЕРЕНДУМ. Какъвто, например, нямаше в Косово. Но Чичката Сам изкомандва да се признае автономията на Косово. А Крим ВИНАГИ е бил АВТОНОМНА ОБЛАСТ и като такава е бил към Украйна. Та "едностранната" анексия май не е едностранна. Да ви имам журналистическия морал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 60 rate down comment 14
michaelis15
преди 8 години
С това и утроява шансовете за всякакъв друг поток ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 63 rate down comment 34
be_google
преди 8 години
Значи цената за БГ пак ще се покачи заради УКАРИНСКИТЕ ФАШИСТИ!!!!!!! Всъщност украинската олигархия винаги е лапала от руският газ по едни 20-30%....ДАНО ПУТИН СПРЕ ТОЯ ТРАНЗИТ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 65 rate down comment 40
be_google
преди 8 години
СТИГА ГЛУПАВИ И НАГЛИ МАНИПУЛАЦИИ ИНВЕСТОР! КРИМ се присъдени с демократичен РЕФЕРЕНДУМ към РФ!!! Аман от лъжите ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още