IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moгерини: ЕС трябва да укрепи енергийната си сигурност след края на "Южен поток"

Hеобходимо е да се диверсифицират не само каналите, но и източниците на енергия, посочи върховният представител за външната политика на Съюза

17:58 | 02.12.14 г. 11
Moгерини: ЕС трябва да укрепи енергийната си сигурност след края на "Южен поток"

Решението на Русия да се откаже от проекта "Южен поток" води до необходимостта от укрепване на енергийната сигурност на Европейския съюз (ЕС) и изисква допълнителен анализ от страните членки на Съюза, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Moгерини, цитирана от онлайн изданието Sputniknews.com.

Според Moгерини, която говори пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, "необходимо е да се диверсифицират не само каналите, но и източниците, от които ЕС получава своята енергия".

В понеделник руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати проекта "Южен поток", като се позова на позицията на Европейската комисия (ЕК) по този въпрос като една от причините.

По-късно същия ден Алексей Милер, изпълнителен директор на руския енергиен гигант Газпром, заяви, че Русия затваря проекта и не планира да го подновява. Въпреки това по думите му Москва планира нов газопровод в Черно море за доставки на руски природен газ за Турция.

"Южен поток", който бе планиран с идеята за намаляване на несигурността за доставките на руски газ за Европа през територията на Украйна, се очакваше да бъде напълно изграден през 2018 г. ЕК зае критична позиция по проекта.

Според Брюксел изграждането на газопровода ще наруши Третия енергиен пакет на ЕС в три точки, които се отнасят до собствеността на мрежата, липсата на достъп на трети страни до газопровода и определянето на транзитните такси. Москва пък настоява, че строежът не противоречи на правилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 5
dakl
преди 9 години
Абсолютно нищо не се изменя само вместо Украйна да рекетира Русия и европейските страни сега тази роля се определя на Турция, която вече става истинския газов център на Европа/ без Германия, която се снабдява отделно/През Турция сега освен руския газ ще преминава и ще се разпределя този който идва от Азербейджан и евентуално от Ирак и Иран и Туркменистан.Същите 63 милиарда куб.м които щяха да преминават през България и за които трябваше да получаваме по 400 милионна евро сега ще са на турско -гръцката граница и от там към Балканите и Средна и Южна Европа.Украинците ще пият една студена вода и ако имат пари ще получават втечнен газ от братски Катар на двойно по висока цена от сегашната!Ето това е крайният резултат от русофобската политика на Вашингтон и ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още