IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел понижи прогнозата си за растежа на България

ЕК става по-песимистична и за цялостното икономическо възстановяване на ЕС и на еврозоната

12:43 | 03.05.13 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оли Рен:&nbsp;&bdquo;Очакваме през втората половина на годината икономиката да се подобри и да набере скорост догодина&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оли Рен: „Очакваме през втората половина на годината икономиката да се подобри и да набере скорост догодина". Снимка: Ройтерс

Европейската комисия понижи днес в пролетната си икономическа прогноза оценката си за икономическия растеж на България за 2013 и 2014 г. съответно до 0,9 на сто и 1,7 процента, съобщи Ройтерс.

По-рано - през февруари в своите зимни прогнози Брюксел очакваше българската икономика да нарасне с 1,4 процента тази година и 2 процента през 2014 година. Тогава бяха потвърдени есенните прогнози от ноември.

Очаква се безработицата в България да бъде в размер на 12,5% през 2013 г., а през 2014 да спадне незначително до 12,4%.

Комисията понижи и февруарската си междинна си оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на цялата еврозона. Според новите прогнози икономиката ще се свие с 0,4 на сто тази година, съобщи Европейската комисия. В пролетните си икономически прогнози, представени днес в Брюксел, ЕК посочва също, че през 2014 година икономиката на валутния съюз ще се възстанови, нараствайки с 1,2 на сто. В предишната си оценка от февруари Брюксел очакваше за тази година свиване от 0,3 процента и растеж от 1,4 процента за догодина. 

Причината за общото понижение е преди всичко слабостта на големите южноевропейски страни – Франция, Испания и Италия. Икономиката на Франция ще се свие с 0,1%, докато Испания и Италия ще отчетат спад от над 1%.

Кипърската икономика ще остане в дълбока рецесия до 2014 година заради драстичното свиване на банковия сектор, наложено от кредиторите на страната и необходимостта Никозия да осигури 13 милиарда евро за три години, се казва в още пролетните прогнози. Само през тази година БВП ще се свие с 8,7 на сто. 

От всички 17 страни от еврозоната ръст на БВП през тази година ще отчетат едва осем: Естония (3,0%), Малта (1,4%), Ирландия (1,1%), Словакия (1%), Люксембург (0,8%), Австрия (0,6%), Германия (0,4%) и Финландия (0,3%).

За целия ЕС оценките също са понижени. В новите си прогнози ЕК залага на свиване на БВП с 0,1 процента през 2013 година и увеличение от 1,4 на сто през 2014 година. В зимната прогноза ЕК очакваше икономиката на ЕС да нарасне с 0,1 на сто през 2013 година и с 1,6 на сто идната година.

С изключение на Чехия всички останали страни-членки извън еврозоната ще отбележат икономически растеж през тази година. За Чехия се очаква да отчете рецесия от 0,4%. Най-силен растеж ЕК очаква за Латвия (3,8%), за която се очаква да стане 18-ият член на еврозоната, както и за Литва (3,1%).

„Очакваме през втората половина на годината икономиката да се подобри и да набере скорост догодина. Основният двигател на растежа ще остане външното търсене, а вътрешното ще остане ограничено“, заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен.

В много държавни безработицата е далеч над 10%. В Испания и Гърция според ЕК през тази година нивото ще надмине 27%. Високата безработица в някои държави-членки би могла да застраши социалното сближаване и да остане постоянен феномен, ако реформи не успеят, предупреди още комисията.

Новите задължения ще останат в рамките на еврозоната според прогнозата на ЕК на ниво от 2,9% - под трипроцентния праг, установен от Пакта за стабилност. Девет от 17-те държави-членки няма да отговарят на определените стойности. Франция ще отчете дефицит от 3,9%, а ако правителството на президента Франсоа Оланд не противодейства по някакъв начин, дългът на страната ще нарасне до 4,2% през 2014 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
И миналата година *** от Брюксел обещаваха икономически ръст и възстановяване, но нищо такова не се получи. Е нищо не им пречи тази година да пробват пак същия номер, може някой да се излъже и пак им повярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Вчера и днес за съжаление наблюдаваме експлозия в цената на петрола и той вече е поскъпнал 5% или с над 5$ за барел за часове, цената вероятно ще премине 140$ за барел до средата на 2014. Еврозоната със сигурност трябва да намали драстично акцизите върху горивата, защото при евентуални агресивни стимули за икономиката цената на горивата ще "изпържи" реалната икономика и бензина у нас може да мине 5 лева за литър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Това може да стане само при сериозно падане риска за връщане на средствата. Бихме могли да го постигнем със агресивно увеличаване на производството /потреблението на местни стоки и увеличаване на техния износ. А ние въведохме правила за щастливи патки и ***. Ние вместо да изкараме закони за защита на нашето си производство и да го напомпаме със стимули, ние правим точно обратното разчиствайки терена за скъп внос с много лошо качество и произход Германия/Франция. У нас цикълът пари-стока-пари е нарушен и докато не се възстанови нищо няма да помогне да се върнем по пътя на растежа. Без стабилен законодателен фундамент за защита на икономическата активност всичко спечелено от бизнеса у нас няма да се реинвестира, а ще се изнася на почти веднага, а ние ще си останем все така бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
trendline
преди 10 години
И още нещо. Кога най-после банките в България ще започнат да кредитират бизнеса на по-човешки лихви от 2,5-3 % като в нормалните държави. Сегашното е самоубийство ако искаш да отвориш или разшириш бизнеса. Ето ЕЦБ намали основната лихва на 0,5% за финансиране на банките а те у нас ни "цакат" ... В Европа се говори за лесни кредитни линии за малкия и средния бизнес а България ни занимават кой - кого подслушвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
trendline
преди 10 години
Прав си Веско ама няма да се разпадне толкова скоро. Все още дават на южните държави. Ама ние за какъв *** стоим вътре ... Не че някой ни е питал дали искаме да влезем. И за растежа си прав. Растеж от 1 % при 4 % инфлация не е никакъв растеж а замаскирана стагнация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
Онова идиотче с очилцата къде за да напляска по бузките брюкселските пророци?А, гербаджиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
FINTA
преди 10 години
Абе Веско, Герберите ти виновни, Меркел ти виновна, Саркози си пропуснал да споменеш... И го казваш от името на човек сигурно без ден трудов стаж и човек не внесъл стотинка данък, за да имаш изобщо някаква представа за нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
Vesko94
преди 10 години
Прав си, шансът за разпад на ЕС не е никак малък. Докато се следва глупавата политика на Германия няма мърдане напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Vesko94
преди 10 години
Истината е, че икономиката ни не расте през последните години, няма как да дадат повече от 1% растеж. Но не Брюксел е виновен, че българските политици не могат да правят политика....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
wenci
преди 10 години
И аз си понижавам прогнозата за Брюксел - от няма, на има (разпад ЕС на есен)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още