IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch излиза от бизнеса с фотоволтаици*

Решението е голяма промяна не само за компанията, но и удар за цялата индустрия

18:10 | 22.03.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bosch</em></p>

Снимка: Bosch

Онова, за което се говореше с половин уста, вече е официално – германският концерн Bosch напуска бизнеса с фотоволтаици. От това решение ще бъдат засегнати около 3 хил. души.

Това е пореден удар за бранша, след като през последните месеци редица компании от сектора бяха принудени да се откажат от бизнеса, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

Така например в края на годината базираният в Мюнхен концерн Siemens обяви, че се разделя от соларния си бизнес. Производството на соларна енергия на компанията, в което са заети близо 700 души, генерира по-малко от 300 млн. евро приходи през миналата година.

Производството на кристални соларни клетки в централата в Арнщад ще бъде преустановено в началото на 2014 г. Всички развойни дейности, както и продажбите и маркетинга, също ще бъдат спрени. 

Bosch иска да продаде фабриката си във Франция, както и дела си в дъщерното дружество Aleo Solar. Соларният завод в Ерфурт компанията затвори още в края на 2012 г., припомня изданието.

"Въпреки обширните мерки за намаляване на производствените разходи през изминалата година, ние не можахме да компенсираме спада на цените в размер на до 40 на сто," каза Стефан Хартунг, председател на борда на Bosch Solar Energy и Solar и главен изпълнителен директор на Robert Bosch GmbH.

Освен оперативна загуба от около 450 млн. евро, соларното дружество според предварителните данни ще бъде отговорно и за непланирани такси за обезценка от около 600 мрн. евро.

Още през 2011 г. германците направиха отписване от 560 млн. евро в соларния си бизнес, а през 2009 г. отписването бе за 425 млн. евро.

"Решението на Bosch да прекрати производството на фотоволтаични соларни панели и модули не означава, че компанията преустановява дейността си в областта на възобновяемата енергия. Bosch продължава своята работа и в много други сегменти на бизнеса с възобновяема енергия и енергийна ефективност, например при соларните термични инсталации и термопомпите. Концернът генерира над 40% от оборота си чрез такива продукти", поясни по-късно подразделението на концерна в България.

* Актуализирано на 2 април с информацията на Роберт Бош ЕООД

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
Елементарният факт е, че в България вече няма тежка промишленост, няма електродъгови пещи, няма потребление. Фотоволтаиците са най-ефективни по обяд и нещо умно като решение е от 9-10 до 15-17 часа лятото токът да е по-евтин. Може и личен фотоволтаик и да продаваш по обяд на съседите, ако са безработни и пекат чушки в чушкопек или варят компоти на ток. А можеш и да си направиш личен ПАВЕЦ по улука, но тогава ще ти трябва строително разрешение за воден резервоар на покрива и то пак отиде 2020-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
И колко време ви е необходимо за да схванете елементарния факт, че тока от конвенционалните източници, който се произвежда постоянно расте във времето заради покачването главно на заплатите на хората ангажирани в производството му но ако за производството му се ползват чужди технологии/суровини оскъпяването е по-голямо.При ВЕИ веднъж въведени в експлоатация няма фонд работна заплата, само охрана. Поддръжката е сведена до минимум.След още 10-15 години съвсем ще се обърнат нещата в полза на ВЕИ, колкото и да ги плюете и да ви бодат в очите. Нещата отиват натам че се очертава ЕРП-тата да изгубят ролята си в този смисъл, в който сега са необходими. Отпадането на преноса на разстояния над 50 км. може да даде много добро ценово предимство на локалното електропроизводство пред централизираното, каквото беше модерно преди 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Хич не е безумно скъпа.По добре проверявай данните от време на време, когато използваш чужди клишета.За България 1 кВ фотоволтаици дават около 1250 кВч ток годишно. При сегашните цени на тока (0,22 лв. дневна тарифа) това прави 275 лева годишно. В момента цената на 1 кВ без инвертора е 2 000 лева с ДДС.Излиза че само панела ти се изплаща за 87 месеца.Каквито и да ги приказвате само цените да паднат с 10% или цената на тока се покачи с 10% и до 6 месеца сам ще си проектирам, поръчам и монтирам ФВЕЦ на покрива за лично ползване. Дори ще продавам ток на съседите ако ми остава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Те баламите избор нямат, защото каквото им натресат, това ще плащат - нали затова са балами! И там понеже са по-*** /обгрижват ги по-добре/, ги прекарват по-малко от нас... - Но, тези фалират по друга причина и тя е локализирана на около 7,000 км на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
RedBot
преди 11 години
Явно и по немъчко няма балами да плащат за безумно скъпия соларен ток
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още