IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел измества фокуса от фискален към инвестиционен пакт?

Очаква се в неделя еврокомисарят Оли Рен да призове за държавни разходи за големи проекти на фона на слабото частно търсене, разкрива FT

09:45 | 05.05.12 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел измества фокуса от фискален към инвестиционен пакт?

Висши европейски служители се обявяват за „инвестиционен пакт” в подкрепа на икономическия растеж на еврозоната, докато гласоподавателите във Франция и Гърция са на път да накажат (на утрешните избори) своите лидери, които подкрепиха тежките мерки за икономии, пише Fianancial Times.

В подчертана промяна на фокуса европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен се очаква в неделя да призове за допълнителни правителствени разходи за големи инфраструктурни проекти, позовавайки се на недостатъчното частно търсене за създаването на работни места. Безработицата в еврозоната достигна най-високите си нива от въвеждането на единната валута.

Той също така ще даде ясен сигнал, че е склонен да разхлаби новите строги бюджетни рестрикции за страни като Испания, които бяха принудени да орежат пбличните си разходи на фона на остър икономически спад, за да посрещнат изискванията на Брюксел за нивото на бюджетния дефицит.

Проект за обръщението на Рен, с което Fianancial Times разполага, гласи че „европейската фискална рамка е базирана на правила ... но в същото време пактът предполага съществена преценка, когато става въпрос за неговото приложение”.

Новата инициатива на Европейската комисия може да настрои негативно Берлин, който отхвърли отпускането на нови помощи и е срещу допълнителните политики за стимулиране на растежа, за които се обяви фаворитът за президент на Франция Франсоа Оланд. Според близки до кандидата, ако бъде избран, той ще иска удвояване на спасителния фонд за еврозоната до 1 трлн. евро и възможността той да заема средства от ЕЦБ.

Много от елементите на „инвестиционния пакт” на Оли Рен вече са били предлагани – повече средства за Европейската инвестиционна банка, създаване на еврооблигации за финансиране на инфраструктурни проекти и използването на бюджета на ЕС за съфинансиране на инвестиции, припомня FT.

Публичното огласяване на подробностите в дневния ред преди френските избори обаче е знак за това колко много очакваната победа на Оланд е изместила дебата в Брюксел.

Новите икономически прогнози на ЕК през идната седмица, които се очаква да бъдат ревизирани надолу за няколко от членките на еврозоната, биха дали основание на Рен за отлагане с година на графика за намаляване на бюджетните дефицити, както настояваха някои представители на ЕС и МВФ.

Като проява на задълбочаващото се безпокойство относно европейската дългова криза, норвежкият държавен инвестиционен фонд вчера обяви, че е продал всички ирландски и португалски държавни облигации в портфейла си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте todis,Полезен е верен отговор на въпрос: Кой елемент на старо, от време със Златни пари държавно финансово управление (ДФУ) е НЕПРИГОДЕН при нови стопански условия с Незлатни пари? Златните пари имат естествено и независещо от друг качество Вродена икономическа стойност. Поради това обстоятелство, при Златни пари, съответните държавни власти прилагат закрила на потребителни качества на пари, която е съобразена с наличие на тяхна Вродена икономическа стойност. Незлатните пари нямат Вродена икономическа стойност. От 296 години, при стопанство с Незлатни пари се запазва наследена държавна финансова практика, която е ползвана при пари с Вродена икономическа стойност. Прилаганото старо, по време със Златни пари ДФУ е непригодно за ползване при стопанство с Незлатни пари, защото наследеното финансово управление няма възможности полезно и устойчиво да неутрализира липсваща Вродена икономическа стойност при Незлатни пари.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте Pyramid, Днес проблемът, че има стопанска криза е заради непригодно за Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ). При тези условия корпорациите и другите участници в стопански живот са жертви на държавния финансов недъг и колкото повече работят толкова по-голяма криза се развива. Днес е най-важно осъзнаването на същността и катастрофалните последици от НЕПРИГОДНО за Незлатни пари ДФУ. Постижимо е усъвършенствуване на ДФУ, което да стане ГОДНО за Незлатни пари. Знанията за това подобрение на ДФУ са публикувани и възможни за полезно ползване. Подходът за усъвършенствуване на ДФУ е означен с "Модел Ресурси М". Моите възможности са да представя резултати от изследвания. Всеки който желае може да анализира и прецени тяхната същност. Прекратяването на сегашна държавна финансова грешка може успешно да се реализира от съответно Министерство на финансите, защото там правят грешката, поради която се развива съвременна криза.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Минималната разлика и много спорната победа, която предстои на изборите във Франция подсказват, че е в ход мощно увеличаване на популярността на националистичните и патриотичните движения. Огромната безработица сред младежта захранва електората на тези националистически сили в различните европейки страни, започвайки от Скандинавия, и завършвайки с балканските страни. Резултатът е вътрешнополитическа нестабилност и отказ от мерките за свиване на разходите в най-засегнатите държави. Оттам изтегляне на по-силните икономики от валутния съюз начело с Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Бас държа, че ако не успеят да уредят Саркози на изборите, германците мигом ше се чупят от еврозоната и ще оставят Оли Рен и компания да си печаткат парички и да си се подпомагат с тях... .... До пълна победа! ... на комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
todis
преди 11 години
Митев, разликата М3 - М0 ли е същността на непригодното за евро държавно финансово управление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Просто истината е че парите докато не се обезценят и икономиката няма да заработи. Богатите са седнали по на един куп пари е не им пука че икономиката е в депресия , дори ги устройва понеже ще могат да изкупуват евтино каквото им хареса - бизнеси , имоти..Еврото е безпроблемно за обезценка , ЕЦБ трябва да купи - плати всички дългови книги с евра и ако не прибере еврата обратно може да направи каквато иска инфлация , по избор..може 10% , може 50% и дори 100% за нула време и после безпроблемно да я закове на 5%.Риска за Европа при подобна операция е нулев , има риск за Китай да им лъснат бакиите и да се види как в китайската икономика на всеки 10 инвестирани пари се падат продукти да 3 пари продадени някъде си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
ST
преди 11 години
Гърчулята пак се чудят как да изклинчат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Може ли по-простичко, в няколко стъпки да опишеш решението, което виждаш ? По мое собствено, скромно мнение, не само държавите, ами и корпорациите страдат от прекалена самовлюбеност...а тя им пречи да гледат трезво. Как ти би ги накарал да прогледнат? Наистина, интересно ми е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Статията е много мъглява по-въпроса поставен в загалвието, НО:Другари, КОМУНИЗМА СЕ ЗАВРЪЩА!Поне така звучи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
При запазване на непригодно за евро държавно финансово управление, зависимоста е колкото по-големи проекти са изпълняват - толкова по-силна европейска криза ще се развие.Зависимостта е:1. Заради държавният финансов недъг, при реализиране на добавена стойност се създават диспропорции.2. Колкото повече хората се трудят при изпълнение на проекти и се реализира по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.3. Продължението е логично, колкото диспропорциите са по-големи - толкова кризата е по-силна.4. При продължение на проектите се подсигурява нова добавена стойност, която допълнително развива диспропорции, които разширяват стопанска криза.Кръгооборотът на процеса доказва, със запазена причина за сегашна криза, дори с неограничено количество разработвани проекти е невъзможно полезно спасение от криза.Ако се прекрати причина и се ползва ГОДНО за евро финансово управление, стопанската криза ще се премахне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още