IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България, не забравяй Аржентина

Защо някой би предложил „да поправя“ нещо, което не е нарушено, коментира Стив Ханке, известен като "бащата на валутния борд"

08:45 | 29.01.20 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

На 23 януари парламентаристът Менда Стоянова внесе поправка в закона, регулиращ работата на Българската народна банка. Поправката на Стоянова би променила правилата, които уреждат системата на валутния борд в България и обменния курс на лева с еврото.



Поправката на Стоянова е шокираща. Защо някой би предложил „да поправя“ нещо, което не е нарушено? Всъщност, откакто валутният борд беше въведен и разби смазващата хиперинфлация на 1 юли 1997 г., той се представи забележително. Следователно не е изненадващо, че валутният борд е най-уважаваната посткомунистическа институция в България и че е широко подкрепен от българската общественост.

Освен че е шокираща, поправката на Стоянова е опасна. Тя съживява спомени за Аржентина. На 1 април 1991 г. Аржентина въведе система, наречена „конвертируемост“. Това не беше точно валутен борд, но имаше някои от функциите на валутния борд – най-важното, фиксиран валутен курс между песото и щатския долар. Конвертируемостта уби инфлацията на Аржентина и работеше добре до началото на 2001 г. Именно тогава икономическият цар на Аржентина направи промени в Закона за конвертируемостта, които съвпадат с предложеното изменение на Стоянова. Резултатите бяха катастрофални.

За по-малко от година, на 23 декември 2001 г., суверенният дълг на Аржентина изпадна в състояние на фалит и възцарува политически хаос.

Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс. Той беше съветник на президента Петър Стоянов през 1997-2002 г. и съветник на Доминго Кавало, министър на икономиката на Аржентина през 1995-1996 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 28 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
Бе ако беше преживял дните, които аз преживях като фирмаджия с 85 човека персонал на врата, висящи кредити и мутренски чейндж в банките, и ти щеше да си му любимец... Валутният борд е най-доброто нещо, което се е случвало на България за целия преход и единственото свестно нещо, сътворено от СДС - верно, от Софиянски, от когото после СДС се отрече, но... да не ровиме в го вното СДС... ;)Ся, това отгоре, единствено - от моята си камбанария на дребен собственик на бизнес. Видно по-долу, че експертите от по-висок ранг от мене и Ханке са на друго мнение... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 4
data
преди 4 години
Ного любимци на борда , бравас . Добре е да си отбележите , че ако не бяхме на хранилка в ЕС борда много отдавна да е в небитието .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Анджък! Вижда се и от самолет, че по цел ден с кинти се занимават - и ги имат, и им ги разбират - инвестори, хем лектори, гиби ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 0
V.At.
преди 4 години
Божее, като гледам какви умни мисли щъкат от форумците, се чудя това сайт за инвеститори в какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Точно при валутния борд се печатат пари без покритие, защото според закона на валутния борд се изисква покритие само на кеша в обръщение както и фискалния резерв на правителството, а не на всички пари... Много ясно, че в страна с около 20 млрд. кеш и фискален резерв от 5-6 милиарда лева и 13 млрд. са достатъчни за борд, а онези 80 милиарда депозити в банките - те нямат еврово покритие естествено... Валутният борд обикновено в 90% от случаите работи с покритие от 35-40%, а не 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Ханке се е объркал тотално, бордът е нарушен непоправимо от инфлацията в последните 20-на години. Поне през 5 от тях тя е на север от 6%. Например според НСИ инфлацията е била 10,3% за 2000 година, 7,4% за 2001, 6,1% за 2004, 7,3% през 2006 и 12,3% през 2008? Тези данни вероятно даже са подценени. След като в една година 2008 има 12,3% инфлация това да се компенсира с 5 години с 0% инфлация, за да може средното да е 2% колкото е изискването за еврозоната. Дори в момента у нас има около 4% официална инфлация, а в еврозоната тя е 1.3%? Аз не мога да разбера Горанов как не го срам да лъже, че инфлацията е средногодишно 1.9% на сайта МФ при положение, че малко дете може да пресметне, че това е лъжа ползвайки данните на НСИ. Тази инфлация трябва да се компенсира някак си с нещо и решението неприятно ми е да го кажа, но то е ДЕВАЛВАЦИЯ на лева спрямо еврото. Не дали, а с колко е въпросът тук. Аз лично бих заложил на 25% или новият балансиран курс на лева трябва да е 2,45 лв за евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
khao
преди 4 години
но пък и предимствата са ясно ... намалява риска в нашата клептоманска среда!Та ако е само заради едната монетарна политика при липса на структурни реформи във всички сектори, май не е никакъв недостатък това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 1
deo
преди 4 години
На "възможностите на държавата да провежда монетарна политика" се нагледахме. една шепа другари правят големи пари, а всички останали духат супата. айде мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Ако и такива не познаваш замисли се защо ядем вносни плодове и зеленчуци---еее... очаквах сериозен отгоор, защото наистина ми е интересно... ти за вносните зеленчуци, паце ! Еми послено време ям предимно наши, като изключим екзотичните които не растат по нашите земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Недостатъците на борда са всеизвестни. Държавата губи възможност да провежда монетарна политика. Това може да е пречка за растежа. Да вземем за пример България и Румъния през последните 10 години. Кризата удари румънците по-зле от нас, наложи се да искат помощ от МВФ. Но след това се възтановиха много по-бързо и дръпнаха далече по-напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още