IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерство на финансите: Няма риск за валутния борд

Този режим ще бъде запазен до присъединяване на България към еврозоната и приемането на еврото

17:02 | 26.01.20 г. 40
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последните промени в Закона за БНБ не поставят под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс. Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото. Това се посочва в прессъобщение на Министерството на финансите (МФ).

Предложението е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между ЕЦБ и останалите държави от еврозоната. 

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова внесе за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Министерството на финансите и Българската народна банка подкрепят внесения проект. Законопроектът се подкрепя и от ЕЦБ, уточняват от финансовото министерство.

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм, допълват от МФ.

Промените се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни еврозоната, обяснява Менда Стоянова пред в. Труд по повод на информация, че предложените промени могат да доведат до отклоняване от курса лев-евро. По думите й няма опасност за борда, а всичко останало е спекулация.

Правителството и Българската народна банка подписаха споразумение за условията, при които ще се водят преговори включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. Първите два ангажимента в това споразумение казват точно това – курсът на лева спрямо еврото да остане какъвто е в момента, посочи председателят на бюджетната комисия.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 14 rate down comment 9
s3
преди 4 години
Няма риск за валутния борд. Просто не сте прочели, че никой не иска да маха борда, а по-скоро се говори за префиксиране на курса му. Все пак еврото е валутата на държавите от еврозоната и те имат пълното право ако се съмняват в нивото на фиксирания ни курс да поискат неговото префиксиране към реалния курс в момента. Все пак в борд сме от 20г., нормално е за толкова време да се поиска установяването на текущия реален курс. Но пак казвам, това ще е по-скоро само едно префиксиране, отколкото падане на борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 3
крас
преди 4 години
С твое позволение да добавя нещо към написаното от теб. От няколко дни една жена изпълняваща функцията шеф на МВФ се появи и започна да обикаля ПРЕЗИДЕНТА , ШЕФА НА БНБ, и кой ли още не.ЧУЙТЕ КАКВО ГИ РЕДИ КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: В предаването Неделя 150 на програма Хоризонт тя каза, че преди дни в Давос е разговаряла с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и по тази тема и тя вижда доста позитивно пътя на България.Лагард потвърди, че влизането през 2023 г. в еврозоната е напълно обозримо, АКО през април влезем в механизма ERM II. АПРИЛ Е ДОСТА ДАЛЕЧЕ , А СРЯДА Е САМО СЛЕД НЯКОЛКО ДНИ!ОФИЦИАЛНА ПОКАНА ОТ ЕЦБ ЗА ВЛИЗАНЕТО В ЕРМ2 НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ , НО В СРЯДА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИМ РЕЗУЛТАТА ОТ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ НА ЕДНО ПРОВАЛИЛО СЕ ПРАВИТЕЛСТВО което точно сега се сетило да внесе изискващите се от ЕЦБ поправки . Тук тази хитра *** ни вкарва в схемата ЕДНА КАКА, КАЗАЛА НА ДРУГА КАКА , че ако всичко е наред и ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСТАНЕ , може да се надяваме през април да получим благословията на ЕЦБ.Предполагам не си забравил, че КРИС СТАЛИНА е от партия ГЕРБ и в момента наблюдава как любимият и отбор е попаднал в лапите на ДОНАЛД ТРЪМП, който е поел на ръчно управление кабинета.ЗАБЕЛЯЗВАШ КАКВИ СА ГЪРЧОВЕТЕ ПО ПОВОД ХАЗАРТА И БЪДЕЩЕТО НА ЕДНА ЛИЧНОСТ, ЧИЕТО ИМЕ ПРИСЪСТВА в панамската афера. Съдба на БОЖКОВ няма да е по различна от тази на ДЕРИПАСКА. Послезният бе показно разфасован от пората на Тръмп. И на Божков няма да простят.ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ЗАРАДИ СЪДБАТА НА БОЖКОВ ДА ПАДНЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО В РЕЗУЛТАТ НА КАШИРАНЕ НА ЧАСТ ОТ КОЛЕБАЕЩИТЕ СЕ ДЕПУТАТИ. Напълно е възможно. Но какво тук значи някаква си личност пред съдбата на ОФШОРКОВЦИТЕ ОТ ПАРАЛЕЛНАТА ДЪРЖАВА НА ОГНЯН ДОЙНОВИТЕ ФЕРМИ УПРАВЛЯВАНИ В МОМЕНТА ОТ СТЕНМАРК, КОИТО СА В ТЯСНО СЪТРУДНИЧЕСТВО С РУСКИТЕ ДРУГАРИ?!! Зетят на Стенмарк - Милен Велчев е представителя на руската ВТБ която бе една от акционерите на КТБ. Руската банка , не само не плати задълженията си към вложителите , но придоби и по престъпен начин активите и сред които блести черешката на КТБ - оператора ВИВАКОМ.Съдбата на ГЕРГОВЦИ , СТОЯНЧОВЦИ , МИЛЕНЧОВЦИ Е ЯСНА. Едва ли КРИСТАЛИНА ще ги спаси от лапите на ДЖЕСИКА КИМ, която държи под контрол ПРОКУРАТУРАТА. ПРЕДСТОЯТ ВЕСЕЛИ СЪБИТИЯ И ТО НЕ В НАЧАЛОТО НА АПРИЛ , А В БЛИЗКИТЕ НЯКОЛКО СЕДМИЦИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 4 години
Правилно Док, Юриста направи грешка да пише на неправилното място, и по тема дето му е на разстояние от тук до Марс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 4 години
От толкоз четене, се оплитате отвсякъде и мисловния ви процес по отношение на логика и то елементарна се забива в стойности =0.Това е лошото при юристите. Ставате едни читанки, дето всичко знаят, уж де, но на практика оплескват всичко. Има и доста кадърни юристи, но да малко доста малко. Повечето сте 3 то качество. Съжалявам това е истината. Колкото до четенето на законодателството на ЕС и полагането на изпити,това законодателство търпи промени. Вие сте пример, за юрист, който 1,во не може да тълкува правилно, и 2,ро не е в час с промени и процедури по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 4 години
С хора които нямат капацитет да мислят, избягвам да комуникирам. При теб направих изключение, за което съжалявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Глупости без никакъв смисъл, господин "юристе". "Правният интерес" бил...хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 16
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Мале, ша се хванат за гушите след малко.Спокойно бе, няма да има промяна нито на курс, нито на цени, нито на нищо преди влизането. Бях свидетел на смяната на местните валути в прибалтийските държави, само добавиха табелите с цени в евро прекалкулирани по курса, а през първата година имаше за всичко цени в две валути. Евтини кредити, контрол на банковия сектор от ЕЦБ, няма как да стане второ КТБ, не превалутираш постоянно и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз".Никой няма сметкс, да вкарва болен човек, там дето всички са по здрави от него или умишлено да го разболее преди това и после да си отвори вратата за него. Въпреки че си юрист, мисля че логическото мислене ще ти се отрази в положителна посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
И да допълня към Юриста, или Юристката, че малко се знаело по темата за Еврозоната. Знае се малко, щото не четете, и не се интересувате. Чакате наготово да се покаже някой охранен народен представител по БГ телевизиите, или по родните сайтове да напишат поредните лъжи. Има си закони на ЕС, които са качени, процедури всичко, и са общодостъпни в съответните места, на институцията ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 4 години
Пич, няма защо да чакаш, виж им справката за БВП в момента... Расте! Въпреки износа на капитали от Лондон, в момента, Лондон остава финансов център number 1 в света. Няма Париж, няма Франкфурт. Името е само едно Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още