IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на максималния осигурителен доход ще удари ли IT сектора?

Бизнесът и синдикатите в спор за осигуровките, размера на минималната работна заплата и тавана на пенсиите за 2019 г.

11:28 | 16.10.18 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличаването на максималния осигурителен доход през следващата година ще удари IT сектора у нас, защото там заплатите са сред най-високите. Това каза по bTV Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара. Той добави, че промяната ще има негативен ефект върху цялостния инвестиционен климат в страната.

В проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване е предвидено максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв.

Това ще натовари най-високо платените служители и ще окаже натиск върху заетостта във високите сегменти, там където е висока добавената стойност и заплащанията. При първия натиск върху заетостта ще се създадат едни буфери”, посочи Бранков. 

Ася Гонева от КНСБ посочи, че това твърдение не е вярно и няма да има негативен ефект.

„Организации, които се обявяват срещу вдигането на максималния осигурителен доход – има, но това не значи, че работниците, които работят за тях са против да имат права върху 3000 лв. Така че тази олелия, която се вдигна, аз не я разбирам, никой не пречи на този сектор да създаде нови 40 000 работни места”, коментира Гонева.

Повишаването на максималния осигурителен доход през следващата година е изключително правилна крачка към реализиране на целите на реформата в пенсионната система, посочи още Ася Гонева. Това е доходът, върху който се формират редица обезщетения, припомни тя.

Представителите на синдикатите и бизнеса влязоха в словесен спор и за осигуровките, които са се внасяли преди и след 2000 г., размера минималната работна заплата и тавана на пенсиите.

„Преди да вдигаме осигурителният доход и вноските, трябва да се опитаме всички заедно – работодатели и пенсионери, да преодолеем проблема с дупките и течовете. Ние очаквахме радикалните решения за ТЕЛК-овете и болничните листа, няма яснота за втората пенсия и за Сребърния фонд. А в момента ни се сервират, без дискусии, ръст на минималната работна заплата, средния осигурителен доход и максималния осигурителен доход”, заяви Бранков.

Изключително важно е да има справедлив начин на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е правилна крачка към целите на реформата – вдигането на минималния осигурителен доход. Няма как да се осигурявам на 350 лв. и да очаквам да получа 1000 лв. пенсия”, каза Гонева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 16 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
А защо оставят обезщетението за безработица на сегашните нива вместо 60% от 3000 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 1
partner
преди 5 години
честито!Служителите с 3000+ заплата ще разполагат всеки месец с по 53 лева по-малко или 640 лева годишно. Разходът на работодателя ще се увеличи със 73 лева месечно или 881 лева годишно на служител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
С колко толкова ще се увеличи разхода по един ИТ специалист, че щяло негативно да повлияе на ИТ сектора. Има-няма 100 лева на месец, за година 1200 лева, т.е. едни 650 евра. Айде да не ставаме за смях. 65,000 евра на сто човека специалисти.Статията обаче по никакъв начин не засяга основния проблем: Тези които внасят, намаляват всяка година и то доста бързо. Тези които изнасят пък се увеличават и те бързо. И 100% да стане удръжката за пенсия, като няма кой да я внася, няма да има за този, който изнася. НОИ тъй или иначе са във постоянен фалит сигурно от поне 10-15 години. Иначе не знам как се нарича 50% субсидиране от държавата от събрани всякакви други данъци.Иначе си е правилно човек да се осигурява на 100% от доходите си, но може да се помисли за някакъв по-разумен начин, например 50 на 50. Държавата да ти осигурява минимума за преживяване чрез задължителни вноски, т.е. по една минимална заплата за всички, а всеки който иска повече да се грижи сам за горницата. Като искаш 2000-3000 лева пенсия ходи и си внасяй в някой фонд или си инвестирай сам, твоя воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Точно това ще се случи след нова година. :) ... да му мислят пенсионираните ченгета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Не НСИ, а НОИ. Простете за грешката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 13
Sakamano
преди 5 години
Ами тогава се осигурявай на минимума. Ако поговориш с работодателя, не вярвам да е против, а ако си самоосигуряващо се лице е още по-лесно. Само като одъpтeeш да не почнеш да се оплакваш, че пенсията не стига за храна и лекарства. Отрежеш ли НСИ, грижата за старините вече е твоя отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
orchis
преди 5 години
Целият дебат наистина взе да става много соц. Някак се раздели на бадни и богати, което е адски абсурдно. Много трудно хората с доходи около 3000 могат да минат за богати (особено като се има предвид че повечето са в София, а там животът е скъп). Колкото до "но това не значи, че работниците, които работят за тях са против да имат права върху 3000 лв. " - това е изказване на човек, който няма връзка с действителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 0
Грую Груев
преди 5 години
Кви права ***, уфтсъ Гонева? Кви? Дали се осигуряваш на минимума или на максимума - все тая - получаваш едни и същи права като здравеопазване, образУвание, "сигурност". Даже, ако се осигуряваш на минимума, е по-добре - дават ти енергийни помощи, не лишават децата ти от детски и т.н. Малко останахме ***, дето се осигуряваме на макса и все по-малко ще ставаме, докато подобни *** нищонеправещи патки като теб, ръсят мъдрости от този тип. Уфтсъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още