IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори показаха доверие към България

Пласирахме 1,5 млрд. евро при 3,055% доходност и двойно презаписване на емисията

19:32 | 26.06.14 г. 70
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чуждите инвеститори показаха доверие към България

България е пласирала успешно външен дълг за 1,493 млрд. евро. Емисията е разпределена в 10-годишни облигации, като постигнатата доходност е 3,055 на сто. Към предложеното количество ценни книжа е имало силен интерес, като количеството е презаписано двойно, съобщават източници на Investor.bg. Подадените поръчки са на стойност над 3,8 млрд. евро.

По-късно се очаква и официална информация от Министерство на финансите.

Десетгодишните облигации са с купоново плащане от 2,95 на сто. Над 80 на сто от емисията е била записана от чуждестранни инвеститори, а към момента вече се формира и търсене на вторичен пазар при 99,50 евро за 100 евро номинал.

Постигнатата доходност е малко под предварителните очаквания на анализаторите, както и под песимистичната прогноза на премиера Пламен Орешарски, който в началото на седмицата посочи нива от около 4 на сто.

Според информация на Financial Times се е очаквала цена от около 160 базисни пункта над лихвения индекс (midswap, който показва калкулираната средна точка между „цена купува” и „цена продава” – бел. ред.). По-рано очакванията бяха и за над 170 базисни пункта, което щеше да вдигне доходността над 3,1 на сто.

Относително ниска доходност показва, че въпреки политическите трусове инвеститорите продължават да гледат с добро око на България. Доходност около 3 на сто за десетгодишна емисия е доста добър резултат. При последния аукцион за петгодишен дълг доходността бе около 4,44 на сто.

Целта на настоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства (3 млрд. лева), с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1,1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1,3 млрд. лева).

Трябва да напомним, че доходността (годишната лихва) на изтичащите в началото на следващата година доларови облигации беше около 8,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 21 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
Бих посъветвал ентусиастите, които цитират Кръсте Петков, които виждат в брутния ни дълг проблем, които разглеждат емисията през политическите си очила да се спрат. Най-малкото защото се излагат.В нета е пълно с данни, а ако положат минимум усилия да разберат материята ще разберат, че вчерашния ден бе успешен и за тях. Ще плащат по-малко на лихварите, а успехът на емисията стабилизира публичните финанси за период от 1.5 години, които са достатъчни за да се осъществи и мисленето около финансирането на книжата на Дянков. Другото е като плакатите на политиците върху ел. таблата и е отблъскващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 7
raul_castro
преди 9 години
Много хора, включително и разни 'мастити икономисти', днес се надпреварват да тръбят в хор, колко полезна била 'разумната инфлация'. Разумна инфлация няма. Нито пък полезна. Това са монетаристки глупости в един свят построен върху заблудата, върху внушението на Кейнс, че от нищо може да се направи нещо. Да ама не, както казва бай Петко. Светът е изправен пред финансов армагедон, особено след като и ЕЦБ ще се включва в количествените облекчения. Огромната парична наличност в купувачите на дълг ги тика към такива неразумни постъпки да купуват от една съмнителна страна като нашата, както междувпрочем купуват и от още по-съмнителни емитенти. И ви уверявам, че това се случва въпреки, а не благодарение на мъдрото ни правителство. Светът стана тесен за трилионите долари, затова днес относително лесно се финансират и държави от третия свят, на които преди 40-50 години никой и при никаква доходност не би дал цент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 7
Ricco
преди 9 години
Ето какво пише проф. Петков за емисията дълг от преди 2 години (казвам го защото нищо чудно и тази да е подобна):"Пълната доходност на емисията не е в размер на 4.25%, както публично се обявява, а почти 10%. Схемата е следната: 4.25% (лихва) + 0.818% отстъпка ( т.е. разликата между номиналната и емисионната цени на облигацията 100% - 99.182% ) + 4.10% (котировката на старите облигации на М. Велчев, които се заменят от новите облигации на С. Дянков в деня на новата емисия).Така облигации за 100 EUR номинал от новата емисия носят на своя притежател чист годишен доход от 9.17 EUR . Сега става ясно защо в проекта, ратифициран от Народното събрание, е изрично посочено, че: Народното събрание на Република България, по предложение на Министерството на финансите, разреши новите облигации да бъдат емитирани с лихви до 10%!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 12
raul_castro
преди 9 години
Относително ниското ниво на публичен дълг и наличието на много свободни пари на международния пазар са причината. Но това няма нищо общо с Лешников, Бадемов, Орешарски и др. Свободните пари идват от ФЕД-ПРИНТ, които бълват милиарди долари без никаква стойност, а благодарение на мъдрата ни правителствена политика в краткосрочен план дългът ще се наложи да нарастне ударно, след което нещата ще изглеждат точно такива, каквито всъщност са. До година-две така, както сме тръгнали, отиваме към Гърция и скоро след това - към Аржентина от 2002.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
"Лихва 3 процента от 32 хил. е 1100 лева на година от всеки работещ ."---------------Да ме поправи ако има някой специалист (финансист), но доколкото знам, това не е реалната лихва! Реалната лихва е (доста) по-висока поради това, че не вземаме цялата сума, която се води номинално като дълг. Т.е. при номинален дълг от 100 евро (върху които се начислява лихвата), ние реално вземаме само 99 или 98 или 97 или не знам колко евро (зависи от параметрите на емисията). Останалите ги прибират посредничещите банки (като компенсация, че са намерили инвеститори). Т.е. тези лихви, които се въртят в медийното пространство (като споменатите 3%) са като лихвите на банките по телевизора - в действителност ГПР процента може да е доста по-различен (и по-голям). Ето тук проф. Кръстьо Петков прави опит да обясни скритите врътки за една предишна подобна емисия:http://***.kpetkov.eu/node/413
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Хаха, тях няма какво да ги коментирам.. щото да не взема да се прибера посинен някоя вечер... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
Верно ли не е мръднало? Я питай Красимир Даков и Иван Павлов :))))))))))За някои мърда напред, за други назад.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 10
deant
преди 9 години
Лихвата паднала, ама дълга се увеличил... Ще плащаме по малка лихва по-дълго време ИЛИ до следващия път когато рефинансираме. Аве някой мое ли да ме светне, от кой град ги виждате хубавите ефекти, защото от север-североизток положението не е мръднало ни при борисов ни при орешарски?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 18 rate down comment 7
anatoli75
преди 9 години
Сбъркал си форума,изказваш се като като бойко неподготвен!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 10
dani de vito
преди 9 години
Кандидатът на БСП за премиер Пламен Орешарски се срещна с представители на бизнеса в Дупница....Според него, реалната инфлация е 25 %, а не 15 % каквито са официалните данни, а това се отразява драстично върху потребителската кошница на българина. - от 12.04.2013 г .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още