IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският социален съвет предлага минимален доход от 400 до 1000 евро в ЕС

Трябва да се отчетат реалностите в по-бедните страни-членки, коментира социалният министър Хасан Адемов

14:57 | 03.12.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският социален съвет предлага минимален доход от 400 до 1000 евро в ЕС

Европейският икономически и социален съвет (ЕИСС) ще настоява всички държави членки на Евросъюза да въведат до 5-6 години минимален доход, който да бъде между 400 и 1000 евро, според различните държави. Това е един от елементите на концепцията ни за социална Европа и начин да се избегне социалният дъмпинг, който "храни" екстремизма и ксенофобията, коментира пред журналисти президентът на Съвета Анри Малос, цитиран от БТА.

Той уточни, че много скоро организацията ще представи това предложение в Европейския парламент.

Припомняме, че Франция вече поиска държавите от ЕС да приемат минимални нива на заплащане като част от мерките за борба със социалния дъмпинг. В навечерието на изборите за Европарламент Париж реши да предприеме офанзива срещу нископлатените временни работници.

Малос уточни, че предложението за минимален доход е повече от препоръчително, като ще се настоява ЕК да поеме ангажимент заедно с държавите членки.

В много държави има минимален доход. Например във Франция всеки, който легално е в страната, трябва да получава като минимум определена сума. Ако не я получава от трудови доходи, тогава държавата го компенсира с тази сума, коментира Малос. Той допълни, че следващата цел на ЕИСС е постепенно тази "ножица" от 400-1000 евро да се затвори (сближи) в държавите членки.

Идеята за минимален доход в Европа трябва да се съобрази с реалностите в по-бедните страни-членки на ЕС, коментира социалният министър Хасан Адемов. Той посочи, че целта очевидно е да се намали разликата между ниските и високите доходи, между различните нива на заплащане в отделните европейски страни, каза министърът.

Той изрази надежда следващата Европейска комисия да бъде в състояние да стигне до минимални нива на заплащане, които да са общоприемливи и възможни за реализиране, без да увеличат безработицата. По думите му и през следващите години България ще има догонваща политика по отношение на заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 5
partner
преди 10 години
Това е сигурен начин да се стимулира миграцията на нискоквалифицирани работници от по-бедните страни към по-богатите и миграцията на нископлатени работни места към страни извън ЕС.Гениално контрапродуктивна идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още