IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каракачанов: Делегация от няколко ведомства заминава за преговори във Вашингтон

Трябва да се придържаме към фиксираната от парламента цена за нов изтребител, без това да намалява способностите на самолетите, заяви министърът на отбраната

17:17 | 04.05.19 г. 23
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Делегация, вклюваща представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на икономиката, ще замине на 7 май за Вашингтон за преговори по проекта за нов изтребител.

Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след днешната видеоконферентна връзка с българските военни контингенти, участващи в операции и мисии зад граница.

Дадените им указания са много ясни, заяви Каракачанов, като посочи, че трябва да се придържаме към фиксираната от парламента цена, без това да намалява способностите на самолетите. По думите му изключително важен е и въпросът за бюджетните възможности и начина на плащане. Една или няколко равни вноски, поставили сме принцип подобен на този в Словакия - там е на пет-шест равни вноски, т.е. на няколко равни вноски искаме да се направи, за да може да не ни затрудни изведнъж, независимо, че парите са предвидени, обясни Красимир Каракачанов.

Дадени са ясни указания и по темите за индустриалното сътрудничество, 10 процента от стойността, на която ще бъде сключен договорът, трябва да бъдат реализирани под формата на индустриално сътрудничество, посочи Каракачанов. Ще предложим изграждане на център за обучение на пилоти в Долна Митрополия във връзка и с възстановяването на Военновъздушното училище.

Министърът се надява делегацията да се върне с добри резултати - ако не, по думите му, продължаваме. Водим преговори и ако условията срещу нас не са изгодни, ние ще го кажем на обществото, посочи министърът. Взехме стратегическо решение, стратегически избор, но той трябва да отговаря на нашите финансови възможности като държава и на изискванията ни - като ВВС.

По проекта за новите бронирани машини за Сухопътните войски войски Каракачанов коментира, че не смее да дава срокове и има много тънкости, свързани с индустриалното сътрудничество и участие на български фирми в проекта. Нещата се забавиха с около 5 месеца, каза министърът, но все пак той очаква развитие.

Офертите по проекта за придобиване на нови патрулни кораби са подадени, но Каракачанов не ги коментира с аргумента, че по тях работи комисия и засега нещата са конфиденциални.

Красимир Каракачанов коментира в отговор на въпрос, че е доволен частично от направеното за армията, като напомни, че за две години заплатите на военнослужещите са били повишени два пъти, започнати са амбициозни проекти за модернизация на трите вида въоръжени сили, както и проекти за ремонти на съществуващата техника.

Доволен съм частично, защото не сме свършили всичко, поясни министърът и добави, че ако имат възможност да продължат с екипа, ще направят и още, сключвайки договори за трите проекта, както и да повишат идната година отново заплатите на военните. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 14
ABBA
преди 4 години
Дори пряко най-отговорният за унищожаването и на бойната ни авиация, и на ракетните войски и на цялата армия - дегенератът и национален предател паси - не е осъден и разстрелян !!! To май трбябва да се почне със Зелю Зелев,(като президент ни натопи веднага на янките какво сме имали - и почна едно рязане на неща, де турците ги беше яко шубе).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 4 години
импе , 2019 година сме човек :))) ... от 15 години сме член на НАТО :))) ... айде по-сериозно вече стига архаизми ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
знам аз руската методика на заварките :))) , виждал съм я ... от 30 джугана в казармата 5 вървяха :))) и от 8 АТС-а пак два вървяха ... нагледал съм се на руска методика ти казвам . в завода дето бачках по разпределение , на единия от големите шрицове , електродвигателя дето въртеше шнека , руския беше с големина на маса за хранене за 4 човека , пък немския на АЕГ дето докараха с валута по второ направление , щото се опитваха да правят износ за франция наште беше 1/10 по размер и с два пъти по-добри характеристики . единия "хвърляше калая" през два-три месеца , с другия шнека заспа като го монтирахме ... освен това съм карал москвич :))) ... та виждал съм руска техника и заварки :))) ... тая статистика я ползвай във форум дето хората не са работили с руска технология и техника ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Зелков, самолетите които нарязахме по заповед от НАТО преди 20 години, бяха по-модерни и съвременни от тия, които купуваме сега !!! Няма такава държава !!! Дори пряко най-отговорният за унищожаването и на бойната ни авиация, и на ракетните войски и на цялата армия - дегенератът и национален предател паси - не е осъден и разстрелян !!! Държава, в която дори измяната не се наказва със смърт, тоест не се наказва НИКАК - не е държава и е обречена !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
" Как не го разбирате, тук важна само политиката, единственото условие е продавачът да е САЩ. Пък изтребителите ако ще и с перки да са прела баба,..."++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 11
ABBA
преди 4 години
Кисела зелко,да си чувал думата методика (за смятане на нещо си)?Дори само преобурудването за основни елементарниремонтни операции на тия Ф-ове,понеже е американско - е ЗЛАТНО !Пример:абсолютно един и същ детайл, една и съща марка стомана, едни и същи заварки.В Русия това ако е 1-ца,в Германия това същото пак руснак го заварява за 14-ка (да речем),а в САЩ абсолютно същото струва 88 пъти по скъпо!!!!И онова дето там някой зеле, някой свинско, па излязло свинско със зеле....по тая методика излиза, че американците са 88 пъти по богати от руснаците и 14 пъти по-богати от германците.А дано, ама надали...... ! Комбинация от 3 пръста в променливо съотношение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
бре , как съм го написал не е много ясно :"около ?6800 за 1450 часа нальот "-----------------да се чете"по около ?6800 за 1 час полет до 1450 часа нальот за период от 3 години"и сумата се плаща летял не летял самальота ... нали сме братя , 16-та република , що да не ни цакат , а ? що ще речеш АВВА ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
а за това колко струва един летателен час , ами на Ф16 му дават около $7000 , а руснаците по последния договор дето подписахме е около ?6800 за 1450 часа нальот без частите , ако нещо се сдуха допълнително по техните импортни цени :))) . а също не е зле за обща култура информация , на всеки 350 часа нальот на миговете основен ремонт на двигателите ... мда нация технологическа , държава на неограничените финансови възможности . а за ф16 виж линкчето от предишния пост ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
АВВА , заповядай на 6-ти на парада , миговете щели да фъркат пак ... че '23 вече други ще летят на парада :))) ... гледам поръчките за тази морално остаряла машина проект от 70-те си се трупат , пък на враговете от новите нещо и армията им не ги иска :))) . що така ? а , и да те питам , нали завода беше на хартия и го нямаше , поне такива бяха опорките преди 6 месеца :))) . пък те вече си започват операции и в края на годината излизат първите бройки . Бахрейн , Словакия , Мароко скоро и България . а пък ако успеят да договорят някоя и друга част да правим тука още по-добре . не знам дали знаеш , ама тука има два завода за компоненти за авиоиндустрията , трети се строи , а французите удвояват инвестицията си в пловдивско и увеличават още капацитета . що да не вдигнем и някоя фабричка за локхийд мартин , барем имат пазар техните , че миговете само май руската армия си ги поръчва ... те ти да се порадваш :https://***.lockheedmartin.com/en-us/products/f-16.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
А колко ще струва това фърчило както крайна стойност на летателен части е бедна фантазията, колкото и да е бедна към момента.Но ти си или ГРОБ-арче, или психо-десен или подобнои геноцидът над народа само те грее....Проклети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още