IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: „Гражданска отговорност“ от 1000 лв. не стои на дневен ред

Гражданите да изберат – хаос или стабилност, призова Цветан Цветанов след края на Коалиционния съвет

11:03 | 12.11.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цената от 1000 лв. за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", която от няколко седмици се „подмята“ в публичното пространство, не стои на дневен ред. Размерът на цената на полицата ще зависи от цялостното състояние на сектора и темата с неимуществените вреди. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира след днешния Коалиционен съвет проблемите в застрахователния сектор.

"Цена - 1000 лв. за гражданска отговорност, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение", заяви Горанов, цитиран от БТА.

По думите му на Съвета е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН за системата „бонус-малус“, която се обсъжда в момента, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на "Гражданската отговорност", в зависимост от рисковото поведение на шофьорите, тепърва щяло да се анализира.

"Дебат за 1000 лв. "Гражданска отговорност - няма, и такива цени в момента няма", каза Горанов.
Представителят на „Обединени патриоти” Ангел Джамбазки коментира, че сегашната ситуация „отваря вратата за застрахователни измами в сериозни размери”, като „поне 40 цигани са получили стрес и уплах”.

Горанов подчерта, че в момента се смесват темите за осигуровките и увеличението на данъка за стари автомобили. Вдигането е с до 10 лв. на година за автомобил, това са две кутии цигари, а трябва да взимаме мерки срещу мръсния въздух. В момента има протести и за това, припомни финансовият министър. 

Той коментира, че България се е превърнала в гробницата на старите автомобили на Европа.

Относно протестите за цените на горивата финансовият министър обясни, че цените не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. "Цените у нас следват тенденцията в света", каза той. По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намаления в следващите месеци и през 2019 г. Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с Българската петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика.

Опити за провокация, политически действия за дестабилизация на страната и стрес за прибиращите се у дома деца – това видя председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във вчерашните мащабни протести срещу високите цени на горивата и лошите условия за живот в България, стана ясно още след Коалиционния съвет.

Според него гражданите са достатъчно интелигентни, за да преценят откъде и кой би искал и има интерес да има политическо сътресение, криза или хаос.

"Всеки има право да избира какво желае - да имаме политическа криза и хаос или да имаме стабилност", заяви Цветанов, цитиран от БТА.

От думите му стана ясно, че Съветът е решил още България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция на ООН. Според решението този документ застрашава националния интерес на България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 15 rate down comment 0
Zdravko
преди 5 години
Я си прочети мненията и тогава говори кой прави лозунги ! Никой не иска повече ДЪРЖАВА, а ДЪРЖАВАТА да си върши както трябва работата ! Относно фондовете не е важно колко са, а как се изразходват ! Количеството е без значение, ако средствата се крадат и не отиват по предназначение ! Никой от вън не ни налага грешните решения, които се взимат при нас и корумпираната ни система !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
kamak61
преди 5 години
Извъртат се,като дърти комунисти.До 10лв било увеличението на данъка.Остави,че е лъжа ами щом е пренебрежително малко защо го правят?Забравиха за всякакви реформи.Спокойствие им трябвало,за цял живот вероятно.Гласувал съм за ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 5 години
Ми , очаквам смислени предложения , щот за мнозинството е трудно да вдяне че ДЪРЖАВАТА нито има ПРАВА , нито има ПРИХОДИ , а ги придобива за сметка на гражданите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
И кво праим са ? Налягаме си парцалите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 5 години
Алтернативите ще ни направят свободни ! А АЛТЕРНАТИВИТЕ СА ПАК СЪЩИТЕ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 5 години
Добре е да спреш с лозунгите и да се вгледаш във фактите 1. При 25-30 % ефект на фондовете върху БВП политиката тук е 100 % обвързана с политиката на силните в Брксел разбирай германците , 2. При 36 % преразпределение на БВП от държавата при среден в европа от 50 % то по скоро преразпределението демек данъците ще се увеличават 3. Лозунгите за повече ДЪРЖАВА който издигат протестиращите означава че държавата ще иземва права на гражданите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Значи "стой зло, че без тебе по-зло !" Ашколсун !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Той черния лебед веднъж каца. Пожарникачето ако си мисли, че на 2-3 години ще играе един и същи цирк всички ще му се връзват се е объркАл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
Zdravko
преди 5 години
Е ? От кого, от хората нали ! Като са ги избирали значи ли че могат да правят всякакви безобразия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 5 години
а не е ли даденост ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още