IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската индустрия не може да отговори на новите регулации за биодизела

Новите правила ще лишат близо 40 хил. тона маслодайни култури от приложение в транспортния сектор

17:00 | 20.09.18 г. 13
Българската индустрия не може да отговори на новите регулации за биодизела

България няма достатъчно голям индустриален капацитет, който да отговаря на новите регулации за биодизела, смята Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българска асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

През изминалата седмица парламентът прие въвеждане на 6-процентов задължителен минимален праг за биогоривата в крайното потребление на енергия в транспортния сектор.

Бензиностанциите ще трябва да предлагат на пазара за дизелови двигатели горива със съдържание на биодизел от минимум 6%, като 1% ще бъдат горива от ново поколение. 

Конвенционалните биогорива са произведени от суровини от хранителни, фуражни и енергийни култури, отглеждани върху земеделски площи.

Андреева коментира резултатите от нормативни промени като пореден израз на нежелание на управляващите за диалог с транспортния бизнес.

С изменението на закона за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се прилагат изискванията на европейското законодателство за държавна помощ при производството на енергия от ВЕИ.

Андреева посочи като „особен проблем“ за селскостопанския сектор в страната този 1%, който представлява биогорива, добивани от биологични отпадъци като слама и животинска тор. Този процент ще лиши от употреба близо 40 тона маслодайни култури, отгледани именно с тази цел.

Това означава, че част от производството на маслодайни култури ще трябва да се преориентира към други индустрии.

Според нея не е ясно определено и количеството органични отпадъци в страната, които ще бъдат необходими за производството на този 1% биогорива.

Андреева отбеляза, че подобен тип отпадъци са широко използвани при производството на биохрани и биоземеделски култури.

Целия разговор вижте във видеото 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
DarkStar
преди 5 години
те пък сега щото слагат 5 % -та добавка в бензина... (освен по документи)вие да познавате някой български земеделски производител дето произвежда биогориво и да го продава на Лукойл?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 16
julian12
преди 5 години
Лелееее колко си проооооост.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 6
khao
преди 5 години
био дизела е една от най големите глупости идвала на акъл на човечеството ... да гориш храна за която преди това си изсекъл гори зада има ниви, после си ги торил, пръскал, горил друг дизел зада ги ореш и копаш и да си мислиш че е еко и помагаш на природата е цинично !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още