IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в България се ускори до петгодишен връх

Поскъпването на цените достига 3,5 на сто на годишна база

13:00 | 14.08.18 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През юли годишната инфлация в България достигна петгодишен връх, достигайки 3,5%, става ясно от данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Това е най-сериозното поскъпване на цените на стоките и услугите от февруари 2013 г., когато нивото на инфлацията беше 3,6%, посочват от TradingEconomics.  nsi nsi

Данните на НСИ са ясен знак за ускоряване на потребителската инфлация стабилно над нивото от 3% за втори пореден месец.

Важна подробност е също така, че именно ниската инфлация е един от критериите за сближаване (т.нар. критерии от Маастрихт) и нейното равнище и движение в момента се гледа „под лупа“ от Брюксел заради кандидатурата ни за прием във валутно-курсовия механизъм ERM II. По-конкретно България трябва да поддържа ниска инфлация, която не надхвърля с повече от 1,5 процентни пункта средногодишната инфлация (HICP) в трите страни от ЕС с най-ниска положителна инфлация. За момента отговаряме на това условие, но ако поскъпването продължава с тези темпове, е съвсем реално да получим червена точка от страна на ЕК. 

През юни годишната инфлация е била 3,2%. За месец (през юли спрямо юни) индексът на потребителските цени е нараснал 0,7%, показват още данните на НСИ.

Инфлацията от началото на годината до края на седмия месец е 1,7%. Средногодишната инфлация за периода август 2017 - юли 2018 г. спрямо периода август 2016 - юли 2017 г. е 2,4%.

През юли 2018 г. спрямо предходния месец най-сериозно са се увеличи цените в сферите развлечения и култура – с 5,6% и ресторанти и хотели – 2,3%.

Цените на облеклото и обувките пък спадат с 2,8% на месечна база. 

nsi2 nsi2

Цените на продуктите в малката потребителска кошница са се повишили с 0,3% за месец и с почти процент от декември до юли.

През юли 2018 г. в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените на цигарите - с 0,6%, електроенергия - с 2%, централно газоснабдяване - с 6,2%, газообразни и течни горива за битови нужди - съответно с 0,5 и 0,1%, топлинна енергия за подгряване на вода - със 7,6%, мебели - с 1,2%, климатични инсталации - с 1%.

Според НСИ автомобилен бензин А98Н е поскъпнал с 0,1%, газ пропан-бутан – с 1,5%, метан за - с 1,6%. Цените на международните полети са с 13,2% нагоре, а пакетни услуги за почивка и туристически пътувания - с 13,3%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 15 rate down comment 6
data
преди 5 години
Аз не казва че не си прав , а че си некомфортно прав за народонаселението . А иначе в момента имаме няколко фактора който вдигат инфлацията . основният е че доходите растат прекалено бързо , вторият е внос на инфлация заради петрола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
pass
преди 5 години
Е ти сега за обезценката на еврото от началото на годината ли ще говориш? Не знаеш ли че това не е въпрос по който може да се говори?Иначе, поне твърдо изпълняваме и преизпълняваме заветната цел на ЕС за поне 2% целева инфлация. Останалите от ЕС направо могат да ни завиждат за постижението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
От горната статистика много лесно може да се заключи, че инфлацията е много по-висока от официално обявеното. Стредно-статистическия човек в големите ни градове или 70% от българите дават около половината си доход за наем или дори повече от половината за ипотека, а тегловото влияние на имотите е едва 28% с други думи 2 пъти по-малко от реалното. Храните и напитките от друга страна най-често са вносни или от Западна Европа или зеленчуците от Турция, Египет и Македония. Невъзможно е измерване да се прави с цената на вносна стока. В Турция ниската лира подтиска изкуствено инфлацията у нас. Участието на цените на лекарствата и лекарските услуги също е страшно ниско, а поскъпването на много живото-подържащи лекарства е голямо, заради срива на еврото спрямо USD и CHF и цената на лекарствата има голям валутен риск. Реално инфлацията е над 5% или дори над 7% като се отчетат горните изкривявания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 2
krasus
преди 5 години
Tака е докато храниме 200 хил души администрация ,дето бара макарите по цял ден за 1200 -1500 лв и ниска безработица ,само и само да не се предизвикват социални брожения...... Реална придадена стойност в тази икономика НЯМА....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 0
pass
преди 5 години
Цитат: "Според НСИ автомобилен бензин А98Н е поскъпнал с 0,1%"Сериозно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Нали знаеш, че голяма част от набедените еретици са били прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
data
преди 5 години
Ауууу , кви еретични мисли - на кладата , веднага :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Инфлацията започва да излиза извън препоръчителните граници. Нужни са спешни мерки за замразяване ръста на доходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още