IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 3,5% е нараснала българската икономика през третото тримесечие

БВП през тримесечието надхвърля 24,6 млрд. лв., сочат експресните оценки на НСИ

12:30 | 15.11.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България нараства с 3,5% през третото тримесечие на 2016 г. на годишна база и с 0,8% спрямо второто тримесечие, показват сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това са експресни оценки на НСИ, които дават най-ранна картина на икономиката във възможно най-кратки срокове. Те се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори, на експертни оценки и модели за поведение и са обект на последващи актуализации и ревизии.

НСИ ще публикува предварителни оценки за БВП през третото тримесечие на 6 декември.

За второто тримесечие на годината НСИ потвърди ръст на БВП с 3% на годишна база и с 0,7% спрямо предходното.

Според експресните оценки за третото тримесечие на 2016 г. БВП в номинално изражение достига 24,631 млрд. лв.

Реализираната добавена стойност през тримесечието е 21,168 млрд. лв.

Най-голям дял в БВП заема крайното потребление (69,7%), което в стойностно изражение възлиза на 17,16 млрд. лева. Бруто капиталообразуването е 4,508 млрд. лв. и заема 18,3% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Тримесечни изменения

През третото тримесечие на годината спрямо второто БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0,8%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0,7%.

Според експресните оценки принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление - с 1,3%, и износът на стоки и услуги - с 2,1%.

Годишни изменения

БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3,5% през третото тримесечие спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 2,5%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 1%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад през третото тримесечие на 2016 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година с 4%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 8,5 и 3,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 7 години
Митев, нямаш грижи ... поемам всичко за моя сметка, само спри да спамиш по форума ...пиши КТ.Б платено :)@Investor, ***, ОК ... ватенки, също ОК. Ама да допускате тотални финансови неграмотници да си правят реклама на книгите си в сайта ви е недопустимо. Така хем пропускате приходи от реклама, хем и някакси пада нивото на сайта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 7 години
14% на годишна база хаххахаха китаи не мое ни стигне хаххахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 7 години
Доближаваме се до китаския растеж хахахахха и го подминаваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Причинителят за понасяните злини в случая с КТБ беше Пеевски, който изнудваше Цв. Василев да му прехвърли немедленно и безвъзмездно 30% от всичко, което беше постигнал в България. Който откаже да си даде определения процент на българската мафия му съсипват цялата дейност в България.Аз тук никаква грешка на виждам.Да не би тези престъпници да са те наели за да им осигуряваш алиби с теорията за една грешка дето е единствения причинител на всички стопански злини по целия свят?По-голям причинител от алчния и корумпиран мафиот не можеш да извадиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 14
Иван Митев
преди 7 години
Сгрешената парична система е вредна за всеки.Все още хората не знаят за тази грешка и затова е запазена.Вярно е, че при сегашната парична система временно благосъстоянието на хората се увеличава, ала това става със съпътстващи процеси за катастрофални стопански кризи. Именно това е лошотията, че се развиват съпътстващи процеси за лоши кризи. Сегашния формат на паричната система няма възможност за успешно противодействие срещу тези кризи.След като (според Вас) сегашната грешка е полезна, защо Вие (нали е полезно) за собствена сметка не покриете загубите от фалита на КТБ АД, а това става за сметка на хората, които не знаят за причинителят за понасяните злини?Жалко, че хора с Вашия потенциал все още защитават регреса и са против прогресивно развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Виж кво - има и друг начин.Ще сложим по една пропорционална грешка в цялата икономика за да компенсира грешката на сгрешената парична система и сичко шъ стане 6+Що да махаме една толкова полезна грешка, чрез която благосъстоянието на обществото се увеличи в пъти след Втората световна война?Ти щом искаш стой в клуба на безгрешните но не принуждавай другите да си махат полезните грешки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 7 години
КУКУБЕНД дай пример за подобрена парична система:)))Кажи нещо и за борда - стабилен ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 12
Иван Митев
преди 7 години
Сега злокобният стопански проблем не е нивото на икономическия ръст, а това, че икономическият ръст се развива при условия на сгрешена парична система.При наличие на тази фатална държавна грешка икономическият ръст стимулира развитие на потенциал за множество стопански кризи, т. е. сега колкото повече е икономическият ръст, толкова по-голям потенциал за множество стопански кризи се развива и болезнените злини за хората са повече.Практиката доказа как при условия на сегашната сгрешена парична система правителството с премиер г-н Бойко Борисов с работата си за осигуряване на възможно най-висок икономически ръст подсигури собствения си провал.За устойчив обществен просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още