IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати: КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин

Няма доказателства за неизбежна несъстоятелност на КТБ, в момента БНБ бездейства

13:54 | 14.08.14 г. 30
Работодатели и синдикати: КТБ може да бъде оздравена по пазарен начин

Няма безспорни доказателства за неизбежна несъстоятелност на КТБ и дъщерната ТБ "Виктория". Това заявиха по време на специална пресконференция от експертния съвет към работодателските и синдикалните организации, които анализират ситуацията в поставената под особен надзор банка.

От съвета признават, че основават изводите си на базата на оскъдната публично представена информация.

Според заключенията на съвета не са необходими средства от бюджета за оздравяването на банката. Могат да се търсят частни средства, дори и на вложителите в нея, обясни Емил Хърсев, член на съвета. Според него вложителите лесно могат да бъдат убедени да спасят банката, защото при оздравяване ще загубят най-много между 20 и 25% от средствата си, а при фалит - загубите ще възлизат на 90%. Става въпрос за влоговете, които не са гарантирани, уточниха представителите на съвета.

"Има обаче очевиден отказ от изпълнение на правомощията от страна на БНБ, което е притеснително", каза Хърсев.

Нужни са спешни оздравителни мерки, които са предвидени в сега действащото законодателство, коментира от своя страна Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата и член на съвета. Той обясни, че замразяване на дейността на банки със затруднения в страни с добри надзорни практики се прави за дни или седмици, а не за месеци.

От публичните данни от съвета съдят, че не са предложени адекватни мерки - сегашните акционери не са поканени да повишат капитала, нито са търсени други акционери и надеждни инвеститори. Димитров смята, че вероятни инвеститори могат да бъдат и други банки.

Възможно е и надзорно решение за вливане на КТБ в друга банка, с което да се възложи на придобиващата финансова институция или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките да преструктурират и оздравят КТБ. Сред предложенията на съвета е и финансова подкрепа за КТБ чрез синдикиран заем, включително и държавен заем, който обаче да отговаря на критериите на ЕС за държавна помощ. Търсенето на варианти за намиране на заем може да доведе и до намиране на инвеститор, който да купи цялата банка, поясни Сашо Дончев. "Най-лошият вариант е нищо да не се прави", категоричен е той.

Според него в момента БНБ бездейства, а законът не позволява друг да действа. Така са застрашени поне 25 хил. работни места в компании, чиито средства са в КТБ. Служителите в тях не получават заплатите си, а има опасност и да спре работният процес в предприятията ни, каза Дончев.

От съвета предлагат и вариант Фондът за гарантиране на влоговете да може да стане мажоритарен акционер в КТБ и по този начин да спести плащането на гарантираните от закона влогове, допълни Димитров.

Тези предложения са вписани в меморандум, изготвен от експертния съвет. По-късно днес експертите ще представят своите идеи пред финансовия министър, каза Иван Кокалов от КНСБ.

На базата на докладите на одиторите експертният съвет препоръчва и ТБ "Виктория" да заработи веднага. Един от начините е банката да бъде поета от Българската банка за развитие, като държавната банка изкупи акциите на ТБ "Виктория" на цената, платена от КТБ, обясни Емил Хърсев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ съобщи още, че служители в КТБ са се обърнали към синдиката, притеснени от "нещата, които ги карат да правят". Той уточни, че предстои среща с тези служители и не уточни какви опасения са изразили те пред организацията.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 4
Solomoon
преди 9 години
Не е така.....то както се видя, тези които имат информацията и правомощията да вземат решение не правят нищо........."сега на ход са политиците", това как ти звучи, като изявление на някой, който има властта да взима решения ли!?А политиците май решиха да не се доверят на БНБ, а на експертите, колкото и да е спорен авторитета на последните......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
misanthrope
преди 9 години
Хърсев, от къде изпълзя да си реанимираш кариерката? Не разбрахте ли всички, че тия публични дискусии на известни финансисти и комитети са само празнословия и ПР на гореспоменатите. То не беше Костов, то не беше Стоян Александров, то професор Вучева .. е че и Хърсев сега се изх**ди по въроса.Какво обсъждат като:1) Нямат информация2) Нямат власт да предприемат нищо или пък да изискат информацияВсичко това са кръчмарски разговори - може това, може онова, на нас ни се струва ама така изглежда. И това е вече супер дупер хипер новина - Хърсев имал план, ама плана е базиран на "оскъдна публична информация" и никой няма намерение да го изпълнява. Ами какво ми го показват тогава поредния мустак по всички медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Solomoon
преди 9 години
Добър пример.....ама тук по важен е въпроса защо бабата ще запушва дупката и защо по цял свят се запушват подобни дупки.....ами може би защото банковата дейност е от толкова глобална и важна, че никой не смее да оставя банките масово да загиват....и защото може би вредите които едни такива фалити би донесъл, често са в пъти по големи от средствата необходими за спасяване.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
tarantulata
преди 9 години
С тва обяснение на ситуацията, мога да кажа, че си подходящ за народен представител в следващият парламент, че даже и за БНБ шеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 14
Натрий
преди 9 години
Ще го обясня по-простичко. Имаме едно семейство мъж, жена и двама сина. Имаме и семеен бюджет от 2000 лева. Единият син тегли бърз кредит за 1000 лева, купува си Айфон, който обаче загубва, докато е на плаж. И така имаме дупка от 1000 лева в бюджета. Обаче, само за храна и режийни на семейството им трябват 2000 лева. Та, значи в момента търсим бабата, която е скътала 1000 лева и ще запуши дупката, заради любимия си внук. Ъндастенд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 4
tarantulata
преди 9 години
Абе хелий, идеята е банката да работи па те да си търсят щото колкото по-дълго не работи толкоз по-зле за ВСИЧКИ, ко *** разбираш кво искам да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Solomoon
преди 9 години
Разбира се, че има много варианти кой да налее пари....то ако нямаше такива варианти, нямаше и по цял свят непрекъснато да се случват сливания, вливания, изкупувания, придобивания и други разни тъй наречени "оздравителни" процедури с банки.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
rtf
преди 9 години
Нещо муи убягва логиката. Нали частника управлява по-добре от държавата и като закъса едно държавно предприятие обикновено го приватизираме, че да може частника да го оздрави?А тук искаме от едно предприятие което е закъсало да го вземе държавата, че да го оздрави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
многодобре
преди 9 години
Това го твърди прокуратурата,същата,която застана и зад организаторите на аферата "Костинброд"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 18
Натрий
преди 9 години
Някой не разбра, че едни пари ги няма в банката. В момента се установява точно колко. В зависимост от големината на липсата могат да се вземат решения. Обаче не виждам защо някой ще налее едни пари, като по този начин на практика ще финансира всичко, за което са използвани парите от "дупката".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още