IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куюмджиев: Без нови мощности след 20 години оставаме без ток

Според Иван Хиновски обаче изграждането на нови блокове ще наложи спирането на всички ТЕЦ-ове и ВЕИ-централи

10:44 | 27.11.13 г. 22
Куюмджиев: Без нови мощности след 20 години оставаме без ток

Нови мощности – и АЕЦ „Белене”, и още блокове в АЕЦ „Козлодуй”, са необходими, за да не останем след 20 години без електричество. Това коментира в ефира на bTV депутатът от БСП Явор Куюмджиев, цитиран от пресцентъра на БСП.
Депутатът се позовава на анализи, според които Югоизточна Европа остава изолирана от енергийните мрежи, което налага изграждането на 20 -30 нови ядрени блока в следващите години.

Междувременно енергийният експерт Иван Хиновски от Българския енергиен форум (БЕФ) пък е категоричен, че България няма потребност от нови ядрени мощности, а и не можем да ги интегрираме в енергийния баланс.

„Имаме минимум 2500 мегавата, а трите ядрени реактора ще станат 3 000 мегавата. Значи или трябва да намаляваме ядрени реактори, да спираме, или спираме всички ТЕЦ-ове, всички ВЕИ-та”, допълни още той, цитиран от агенция "Фокус".

В своето изявление Явор Куюмджиев беше категоричен, че предишните управляващи са отговорни за това, че през 2013 година вместо 2 хил. мегавата в АЕЦ „Белене”, които да произвеждат евтино електричество, съдействаха в България да има 2 хил. мегавата свръхскъпи соларни и вятърни електроцентрали.

Произвежданата енергия от АЕЦ „Белене” би била най-евтината, по думите на депутата, но не можа да даде оценка колко би струвало електричеството от седми блок в Козлодуй.

Ядрената енергетика е по принцип най-евтината, но е трудно да се прецени каква ще е цената след 15 години, когато евентуално ще влезе в експлоатация седмият блок, допълни още Куюмджиев. Решението за технологията в новата мощност на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде и експертно, и политическо, каза още депутатът.

Цената за изграждането на седмия блок в Козлодуй пък ще бъде между 4 и 5 млрд. долара, изчисли още Иван Хиновски. Според него в САЩ Драгомир Стойнев е имал предварителни разговори с Westinghouse, на които не е бил повдиган въпрос за цена, срок на изпълнение и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Вместо да спорите за глупости (ползвайки/сравнявайки различни фактори/аргументи от различни системи/уравнения) помислете простичко (изчистено) при даденото обективно погледнато отгоре реално положение (взаимовръзки/определеност/степен на свобода резултат), при положение , че каквото и да се направи/избере ТО или няма да е ефективно (цена-качество) или ще е безсмислено - какъв е извода??Обратно - допуска ли се изобщо той (извода)?? или В услуга на "свободните роби" (обикновенни маймуни) се приема, че не съществува :)))))))))))))Е , след като се приема от тяхно име, че те "свободните", не могат даже да се сетят за него, то => са обикновенни маймуни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
ВСИЧКИ ядрени реактори в Германия е планирано да спрат до 10 г., дебилния, и нито един не се строи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Ами бих ти отговорил така:1) Тва със соларките и перките си беше чиста далавера да2) не субсидира ли правителството АЕЦ и ТЕЦ? АЕЦ - ясно , ТЕЦ - тръгне ли на зле, почва миньорски рев и ... плащаме глоби за сероочистки, затваряме си очите за Ковачки.. е КАК биха могли соларките тогава да се конкурират? Убеден съм обаче, че вместо АЕЦ трябва да се мисли за ЕНЕРГОСПЕСТЯВАНЕ! Страна с нашия климат не би трябвало да има кой знае какви енергийни нужди и би могла да произвежда много електричество от ВЕИ, НО трябва енергоспестяване и добро управление. А тези които ми говорят за енергийна независимост, нека си помислят от къде идва горивото и къде отиват отпадъците, кой доставя технологията и респективно я поддържа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Начи отваряме нов блок в Козлодуй, правим централа в Белене, чух че ще правим и нови блокове марицата, имаме 20 годишни договори се ВЕИ-тата. Задължително трябва да купуваме въглищата на мините за да могат миньорите да получават заплати... Егати логиката. След 10 години, при положение, че всички технологии отиват към енергоспестяване, какво ще го правим всичкия тоз ток? И то задължително на висока цена? Не ми казвайте, че ще го продаваме? Или може би просто ще компенсираме всички "зелени" държави, които ще затворят реакторите си и ще им пращаме ток по бъдещата европейска мрежа? Т.Е те ще се правят на зелени, а ние ще го отнесем с атома ли? Здравейте кюмюрджии, честит ви парников котел на Ивропата, монтиран на средата на балканите. Дано да се задавите с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Ти това сериозно ли го питаш, или просто така...? Не помниш ли, че имаше директива от ЕК за ударно и повсеместно преминаване на ВЕИ в целия С(Е)ССР и още никой не я е отменял? Просто май тук-там даже богатите западноевропейски домакинства изреваха от цените, а индустрията удари по масата и лобито на производителите на перки и панели малко се сниши.Нали виждаш сега каква е разликата между украинските политици и нашите.Например:"Киев. Украйна не може да жертва икономическия си суверенитет и не може да допусне Споразумението за асоцииране с ЕС да се окаже провал както за Украйна така и за Европейския съюз, заяви украинският премиер Николай Азаров, цитиран от Интерфакс"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Добре, но защо трябваше Тройната и ГЕРБ да присъединят хиляди мегавати субсидирани соларки и перки? Като са супер соларките и перките, трябва да се конкурират на пазарни начала с другите производители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
d333
преди 10 години
Мизерния, а провери преди да дрънкаш глупости колко ядрени реактора в момента работят в Германия. И после провери колко нови ТЕЦа на въглища строят същите в момнента. Става ли?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 10 години
Ихаа, ще се размножим много и няма да стига тока?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
:) За това ли през лятото се чудеха какво да го правят тока?Винаги сме изнасяли яко за Турция, обаче Турция в момента строи собствени мощности и най-вероятно скоро няма да ни иска тока. Аз съм +1 за ВЕИ и енергоспестяващи технологии вместо за АЕЦ. Ако Германия, с много по-силна индустрия и много по-студен климат от нас, може без АЕЦ, че даже даваше ток и на атомните франсета, значи и ние можем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами за да е по-ясно - бързо да се закрият повечето настоящи мощности :)))))Даже може на всеки 10 години да закриваме всичко "в името на технологичното обновление" и после да изграждаме на ново пак всички - даже ще е спрямо "конкретни нужди", а не хипотетични заложени някога такива ;))))))))))))))))))))))))) - изобщо мислете мащабно - маймуните мърдат още!! - какъв кеффффф а ?? :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още