IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повдигнаха обвинения срещу консултанта за "Белене" Богомил Манчев*

Бизнесменът ще обжалва определената му парична гаранция в размер на 1 млн. лева

17:07 | 04.10.13 г. 12
Повдигнаха обвинения срещу консултанта за "Белене" Богомил Манчев*

Повдигнати са обвинения за подбудителство срещу бизнесмена Богомил Манчев, съобщи БТА. Тази сутрин той се яви в Столичното следствие в качеството си на обвиняем. Определена е парична гаранция в размер на 1 млн. лева. Според обвинението Манчев е подбудител, заедно с директора на"Уорли Парсънс" Събин Събинов, който също получи призовка да се яви в следствието.

За адвоката на Манчев обвинението е "много странно". В него пишело, че на неустановени дата и място, Манчев и директорът на "Уорли Парсънс" са подбудили и подпомогнали директора на Националната електрическа компания (НЕК) да присвои "някакви пари". 

Малко по-късно адвокатът на Манчев обяви, че ще обжалва наложената му глоба, а деянието, в което е обвинен, не съществува в правния мир. 

Богомил Манчев е собственик на фирмата "Риск Инженеринг" - един от подизпълнителите по проекта "Белене". През септември бяха извършени обиски в офисите на фирмата, както и на други подизпълнител - „Уорли Парсънс“.

Съвместната акция на МВР, ДАНС и прокуратурата е по сигнал за източване на държавата чрез проекта за втора ядрена централа у нас, а съмненията са породени от наличието на плащани суми, дори и след решението за замразяване на строителството. В днешното обвинение е записано, че размерът на плащанията е 8 млн. лева.

Само преди дни собственикът Богомил Манчев коментира пред медиите, че неговата фирма не е нарушила закона, защото няма писмено прекратяване на договора. Нещо повече – от Националната електрическа компания (НЕК), които управляват проекта „Белене“, са договорили намаляване на сумите по договора, заради намаленият обем работа.

Междувременно по-рано днес бившият премиер Бойко Борисов предупреди, че правителството се готви да загуби арбитражното дело за АЕЦ „Белене“. В кулоарите на Народното събрание той коментира, че страната ни още не е изпратила документацията по проекта на адвокатската кантора, наета да ни представлява на делото в Париж, пише Dnes.bg

Според Борисов решението на арбитражния съд не може да бъде обжалвано, а при загуба ще бъде търсен вариант за размяна на дълг срещу собственост.

„Близо 4,2 млрд. лева са задълженията на НЕК. Ако загубят делото в Париж, ще станат към 5-6 млрд. лева. И ако заменят дълг за собственост, ще загуби енергийната система“, коментира още Борисов.

Припомняме ви, че руската компания „Атомстройекспорт“ внесе иск на стойност 1 млрд. евро срещу България заради спирането на проекта за втората ядрена централа.

* Информацията е допълнена

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Егаси и ибвинението!Подбудителство към какво?Прах в очите на хората.Ако питате мен играта е друга - още в първите дни след изборите имаше заявка в пресата на високопоставени лица на ДПС, които официално заявиха че ДПС иска част от българския енергиен бизнес. Сега просто занимават обществото с Богомил Манчев докато Доган седне на мястото му и стане първоприемник на комисионните от целия този българо-руски батак. Ако е истина показва още един път колко ниско е паднал Станишев за да отстъпва такива изконни неща, досега собственост единствено на БСП и Сие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още