IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До два месеца трябва да подпишем окончателния договор за АЕЦ Белене

Министърът на икономиката Трайчо Трайков уволни директора на НЕК заради подписаното от него днес „споразумение 12” по АЕЦ Белене

18:44 | 05.04.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
До два месеца трябва да подпишем окончателния договор за АЕЦ Белене

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов след разговорите с "Атомстройекспорт" днес е подписал т. нар. „споразумение 12”, което задължава българската страна до два месеца, т.е. до 1 юни, да подпише окончателното споразумение за строителството на АЕЦ Белене.

Това заяви в 18:00 ч. днес на спешен брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той заяви, че директорът на НЕК всъщност не е бил упълномощаван от министерството да подпише такова обвързващо споразумение.

„Красимир Първанов грубо превиши пълномощията си за водене на разговорите и затова днес го уволних”, заяви Трайков.

По думите на министъра „това показва, че в България понякога руският натиск е по-силен от способността на някои хора да защитават националните интереси”.

Трайков веднага посочи, че уволнението на Красимир Първанов не променя с нищо вече подписаното споразумение, „така че ние трябва да действаме в създадените рамки”.

Министърът на икономиката обясни, че към момента не е ясно как ще се действа, ако до два месеца не са ясни всички критерии за безопасност на АЕЦ Белене и какви ще са евентуалните допълнителни разходи за тази безопасност.

Също така не е ясно, ако до 1 юни не е подписан окончателния договор за АЕЦ Белене, кой всъщност би могъл да е виновен – българската или руската страна.

Трайчо Трайков посочи, че вече е информирал премиера Бойко Борисов за така създалата се ситуация и в момента отива при него за разговори „какви ще са рамките по АЕЦ Белене сега”.

Трайков допълни, че ще помоли премиера да възложи на ДАНС да провери дали Красимир Първанов, вече бивш директор на НЕК, с подписването на настоящото споразумение не е надхвърлил отговорностите си и какви са мотивите за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Трайков веднага посочи, че уволнението на Красимир Първанов не променя с нищо вече подписаното споразумение, така че ние трябва да действаме в създадените рамки.По тая логика утре някой ром на улицата ще подпише споразумение и ще продаде държавата на руснаците - а ние трябвало било да го спазим?! Що за глупости - нима Трайков очаква някой да му повярва? Нека изкара целия заговор на светло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
jamiemirror
преди 13 години
Трайков, след като Първанов не е имал правомощия - това е достатъчно да обезсили подписания от него документ. Какво шикалкавиш - или наистина руските интереси за теб са по--важни от националните ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
хендехох
преди 13 години
Наистина, Бойко да я даде на руснаците да я строят и да се свършва. Да финансират и да си носят риска и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Stone_Kold
преди 13 години
стига с тези безопасности...те специялистите си знаят технологията стига измислени трайковци бойковци са се месели в неща в който хал хабер си немат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още