IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите са твърдо против увеличението на заплатите

От АИКБ настояват повишаването на възнагражденията да се договаря по браншове

16:12 | 19.03.11 г. 118
Работодателите са твърдо против увеличението на заплатите

Категорично не подкрепяме предложението да се вдигне минималната работна заплата в средата на годината и настояваме препоръчителният индекс за повишаване на възнагражденията да се договаря по браншове, с оглед на конкретната ситуация. Това е позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщиха от организацията.

Ако ще се увеличават доходите, то по-скоро това следва да дойде чрез повишаване на средствата за социално подпомагане, ако добре се изпълнява бюджетът. Минималната работна заплата е административна величина, която не бива да се пипа в средата на годината, особено с такъв голям ръст, с какъвто синдикатите предлагат. Причината е, че това ще доведе до намаляване на заетостта, до увеличаване на безработицата и до увеличаване на сивия сектор.

Виждането за общ индекс за повишаване на заплатите е нереалистично, защото ще бъде популистка мярка без реални резултати в практиката. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов след участието му в заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Той отбеляза, че БТПП ще препоръча договарянето да става на ниво предприятие, за да се отчетат възможностите на компаниите. Искаме да видим хората с по-висока покупателна способност, но към това не трябва да се подхожда безотговорно, заяви Симеонов. Той отбеляза, че е трудно приложимо предложението на КНСБ за препоръчителен индекс за увеличение на работните заплати в частната сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

78
rate up comment 1 rate down comment 0
shmitz
преди 13 години
Затова според мен формулата за българия са семейните фирми и дребния бизнес като цяло, а не да се надуват балони като Кремиковци, ДЗУ и други "доказателства" на националната ни продуктивност и интелект! Ще го изживеем това, но пак казвам редовните данъкоплатци от 3-4 поколения/*и 2-3 след нас/ сме обречени на трудности... и наистина успеем да се оттърсим от глупостта да си купим най-новата плазма, а не да отгледаме дете или 2. Щем не щем, ревем или съдим тоз и оня морално или юредически...ТОВА Е! Никоя държава няма да ни съчуства, а само ще иска да сме и ПАК сателит на интересите й. Това е като да очакваш случаен миновач да ти даде 100лв. щото си ...българин или готин пич :)))))! Дават ама по пътищата с/у услуга! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Сметките са хубаво нещо:) Но, когато му кажат на човека че, когато му се приспаднат задълженията му към държавата и за физическото му оцеляване останат по 5-6 лева на ден познай, какъв ще е отговорът му, на предложението на съответния работодател да работи за него!:))) Резултата за работника ще е, не да намери работа а да се намира на работа:)) И пак се стига до повишение на доходите / След сериозни действия срещу картели и монополи разбира се/!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 1 rate down comment 0
shmitz
преди 13 години
А някой замислял ли се е какви пари се събират от всеки докато се пенсионира? Аз лично не искам МОИТЕ пари да отидат "по предназначение" и да потънат в небитието! Дали ще се върнат в пълен р-р на наследниците ми ако се случи нещо с мен? Откъде на къде държавата ще ме принуждава да дам всичко на нея, като и плащам и други данъци "кръвнина" за да мога да си храня семейството! ТАКА, обаче се преминава към капитализма, както казваше навремето Тато за социализЪМА :"Некой требе да плати!"... След време ще дойде и това, но сегашните 3-4 поколения/и поне 2-3 сред нас ако ни има като народ/ ще платим за правнуците си лудостта от 45 години социализъм. Всички трябва да платим ... работодатели, работници, хремави, чернооки, къдрави, лекари, ентусиасти, столичани, социолози, икономисти, архитекти, родители, веселяци и т.н.!!! Здрава НИ гърбина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
И така ще се знае, че като работиш, данъкът ти не е 10 %, а 10+20%=30%. И Мин на финансите да ги разделя на бюджет за пенсии, за здраве, за сигурност, за образование, за пътища.А осигуровките са доброволни. Който иска, да си прави осигуровки, който иска, да спестява в банка, който иска, да инвестира - на борсата, в еврофутбол, в джипове, дрехи Кавали и Версаче, ракия, цигари - както си иска.Накрая ще знае, че пенсията му, ако лично не се е подсигурил, ще зависи от бюджетния дефицит/ излишък, текущата сметка, търговския баланс и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 13 години
Какви са тези осигуровки от работодателя, от работника; данък общ доход, но удържан от работодателя. Данък общ доход ми е ясно: удържа го работодателят и го превежда в НАП. Така е и с осигуровките.Не трябва ли да знае наетият колко дължи към НОИ и колко към НАП и като му предлагат заплата да знае, че от нея ще се удържат осигуровки и после ДОДоход. Така сметката се обърква за неможещия или необичащия да пресмята човек. В съзнанието му остава, че работодателят го осигурява за ПЕНСИЯ, а той (работодателят) реално превежда част от възнаграждението му в НОИ.Солидарен модел: нашите осигуровки плащат пенсиите на пенсионерите, осигуровките на нашите деца ще плащат нашите пенсии.Задължителното осигуряване за пенсия трябва да се нарича ДАНЪК ПЕНСИИ - така ще е ясно.А личните осигуровки да си вървят по отделни сметки, на всеки отделна сметка. И тези пари да се внасят в ДЦК на Германия - еталон за сигурни ДЦК. А не да се инвестират от пенсионно осигурителните дружества в измислени ФИРМИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 1 rate down comment 0
shmitz
преди 13 години
Писна ми да се делим на социален статус, на расов, на ценз и на каквото щете! Нека видим какво може всеки от нас по-добре от другите! Ето имам пример мой съученик в иконом. техникум продължи и стана отличен специалист, а аз не успях! Е това не ме обижда разбрах, че не съм добър в това и се старая да се осъвършенствам в това което ми се отдава, а не да се тюхкам и оправдавам що не съм станал еди какъв си и да виня който ми падне! Времето е отлично, за да се види кой става и кой не, без значение дали си ром, вишист, анемичен, сумнамбул, селянин, кривоглед, флегматик, риж, грозен, "фьешън" и каквото щете още! Забравяме предния строй, който си беше сън- за едни кошмар, за други рай и продължаваме напред! Прочетете малко за глада в Щатите, за следвоенна Германия, за Ирландия, Украйна, Русия и други държави стигали до канибализъм от глад и немощ! Ние сме свикнали само да хленчим май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 0
shmitz
преди 13 години
"Учи мама, да не работиш!" Познат лозунг от най-новата история:)! Е на ви! Сега като чуем работа и се втурваме...НО много от хората в БГ искат да работят зад бюро на по 2-3000 лв. ОК ами кой БУДАЛА ще ни храни?! Погледнете преди БКП коя партия е била най-глямата и в какво сме били силни? В земеделие! А сега е ПРЕТЪПКАНО с образовани синове на ратаи и "селски пролетарий"! Да не говорим, че сами си рушим бъдещето като се делим на "селяни" и "граждАни"! Работодателите и работниците наскоро се оформиха като страни и доскорошни съученици вече са неравни...това е проблема! 2-3 поколения няма да мине това "надпреварване" и съперничество...докато не се види кой какво може ако нямаше корупция естествено!!! Държавата НЕ бива да изнудва нито една от страните, а само да регулира и гарантира законово сделката м/у двете страни. Все пак е капитализъм и работодателя е в правото си да иска повече от екипа си! Иначе 2лв. е регистрация на фирма по ДДС или си платете патента! Правете пък да видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 0
shmitz
преди 13 години
Стига сте давали пример какво е на запад! НИЕ не сме НА ЗАПАД! Ние се опитваме да създадем капитализъм, но не искаме да минем през прехода на безработица, глад, експлоатация на детския труд, работни 15-16 часа 7 дни в седмицата и т.н., които явления са преминали през ЗАПАДА! Все "тънка лайсна" да минем! Див капитализъм с комсомолски възпитаници и промити "лозунгови" глави! Лошото е, че прехода беше престъпен и хората, които капитализираха "народните" пари са пак от кликата на ЦК. Имайки комплекса, че не можеха да покажат преимуществото си по онова време се получи този бум на закупени скъпи коли, имоти и парцалки в днешно! Все пак има можещи, но се задушават и убиват, чрез корумпиране на обществени поръчки и "отговорници" по снабдяване и заявки от по-горните "капиталисти"! Корупцията ни съсипва, както и непрестанното инжектиране на кухи пари от "национални банки"/FED/, които ни ограбват за пореден път! ...и всичко идва от ЗАПАД ;)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 2 rate down comment 0
rover
преди 13 години
Защото виждам в част от коментиращите дълбоко непознаване на проблемите. Някой си щял да решава вместо мен, колко и как да плащам. И между тези преговарящи в тристранки ли са, какво ли....кого виждам? Алексей Петров се мъдри там, май за шеф на Съюза за стопанска инициатива - творението на Валентин Моллов. И все разни такива нечистоплътни твари се мяркат на снимките. Аз разбираш ли, съм господин Никой. Длъжен съм само да козирувам и да плащам. И да слушам всеки път за разни джипове и любовници - върхът на сладоледа за простаците. Е как не вдянахте, че не всеки има джип и любовница?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 13 години
Ровере, защо винаги персонализираш!? Темата не е за ЛИЧНИТЕ ни постижения качества или капацитет за оцеляване! Просто споделяме МНЕНИЯТА си! Не разбирам защо нещата се приемат лично!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още